Rajčata Hranáček, Strabena, Nelinka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 214.11 (?), 15.12.2018 8:15
Určite, tiež im fandím a v zime kupujem rajčiny vypestované výlučne na Slovensku, aj keď sú podstatne drahšie. Síce sa menej míňajú z pultov a zákazníci často siahnu po lacnejších zo zahraničia aj na úkor kvality, ale dúfajme, že sa to zlepší. Mne najviac chutí "Medulienka", potom "Hranáčik", z koktejlových Tramezzino a Mc Dreamy. Pridávam foto vlaňajších druhov pestovaných v Babindole.
Eva T
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.110 (?), 15.12.2018 12:44
Když si dáte do vyhledávače "Skleníky Hustopeče" tak Vám to najde zajímavé informace o tom kde a jak se pěstují ta rajčata pro český trh. Ale o tom, coby nás nejvíc zajímalo tam ni není.
Já tomu rozumím tak, že je to velký a zajímavý byznys. Podle mne to probíhá takto. Na trhu (asi v Nizozemí) si společnost objedná na určitý den sazenice určité hybridní odrůdy. Společnost, která se zabývá produkcí sazenic (podle růstu předpokládám, že sazenice jsou roubované na silně rostoucí podnož) tyto dodá a majitel skleníku může do uvolněných prostor rajčata vysadit v přesněurčený čas. Nepředpokládám, že by si majitel skleníku někde pěstoval sadbu, bylo by to investičně i provozně drahé. Lepší je to nakoupit. Je to vlastně průmysl, stejně jako automobilka nakupuje komponenty od jiných firem.
Takže o tom, že bychom si někde doma z nakoupených drahých semínek vypěstovali ve skleníku rostliny podobné těm ve skleníku (vysoké 5- 6 m) se nám může jen zdát. Nehledě k tomu, že ani neznáme know-how co která odrůda pořebuje, krmení, světlo, zálivka. A i kdyby jsme to věděli, tak to nejsme schopni zajistit
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 214.11 (?), 15.12.2018 15:22
Máš pravdu, Vladimíre, tie odrody, ktoré pestujú v moderných sklenníkových farmách, sú zrejme z navrúbľovaných rastlín objednaných v zahraničí. U nás na Slovensku začali s farmami trocha skorej, u vás je rozbehnutá farma v Haňovicích- pestujú odrodu Angelle od Syngetty a Juanitu od Seminis. Smržice pestujú Hranáčik(Sweetelle) a Bamano obe od Syngenty. Takže aj keby niekto chcel originál semená nedostať ich. Podstatné ale je, že z domácich fariem chutia. Len, keby boli lacnejšie, ale aj tak, ako závisláčka v zime neodolám a kupujem si ich radšej ako subtropické ovocie z dovozu.A nezatracujem ani domáce presevy na skúšku. Juanite sa minulé 3 roky darilo v sklenníku, narástla temer do 4 metrov.
Eva T
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 135.156 (?), 16.12.2018 7:25
Musím se přiznat, že po obchodech s potravinami moc nechodím. Nákupy dělá syn, který pracuje v Kauflandu. Občas pro mne nakoupí nějaká ta rajčata, z těch nových snad jen Brioso. Když už do těch potravin jdu, tak si rajčat ani nevšímám. Asi to budu muset změnit a všechny odrůdy ochutnat, abych byl v obraze. Pěstovat z nich žádné nebudu, vlastně ani žádné hybridy nepěstuji, jen občas některé vysadím abych je ochutnal (hlavně české). Z přesevů z koupených rajčat pěstuji jen různá Kumata (teď mám nově semena Kumato Apostolado- co to je nevím), protože většina členů rodiny považuje tato rajčata za nejchutnější.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dara1111 - (46) - 234.92 (?), 15.1.2019 21:23
Zkoušela jsem jednu rostlinu Brioso jen tak pro zajímavost i když je to hybrid a rajčátka se docela povedla. Byla hodně podobná těm zakoupeným, jak chutí (i když mě přišla sladší), tak tvarem. Letos si zase jednu nebo dvě vysadím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dara1111 - (46) - 234.92 (?), 21.1.2019 19:59
Tu Nelinku jsem pěstovala také minulý rok a doporučuji. Nikde jsem nenašla, že by to byl hybrid. Rajčátka byla výborná. Jako cherry budou jedna z mála, které letos budu pěstovat zase. Pevné nepraskají. Chtěla bych zkusit i tu Strabenu, ale zatím jsem nenarazila v marketu na rajčátka. Tak musím sehnat semínka :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|