Honzo, říkáte semínka. Máte nějaký zdroj originálních? Předpokládám, že jsou to F1. Nebo je berete z plodů jako já? A jak se jmenují ty původní, nepřejmenované, odrůdy?
Vloni jsem je zkoušel na zahradě. Všechny moje rostliny byly infikované z domova nějakou plísní, takže úroda nebyla, jak být měla. Ale Nelinka i Strabena bojovaly statečně a měly velmi dobrá rajčata. Nejmíň osmička (na stupnici 0 - 10). Ne ovšem tolik jako Vaše. Kupodivu mi víc chutnala Strabena. To ale mohlo být způsobeno tím, že to byly F2.
Letos je pěstuju - kromě jiných - i doma za oknem s umělým přisvětlováním. Ano, je tu problém s jejich vzrůstem, ale to řeším podobně jako v těch sklenících - vyvazuju je cik-cak nebo do spirály. A vedou si i v nedostatku světla přes zimu dobře. Krásně se opylují, vytvářejí typické dlouhé vijany a co nevidět bych měl mít první zralé. Jen se mi zdá, že tvar plodů Straben je nějaký jiný než u originálu. To ale zase může být důsledek toho, že to nejsou původní F1. Tak do 14 dnů možná tří týdnů bych měl být schopen i porovnat chuti.
Milan HP