Rajčata Hranáček, Strabena, Nelinka
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
host - 87.70 (?) 11.7.2024 16:41
Zdravím,
jestli se někomu bude po tak dlouhé době ještě hodit, přidávám svou zkušenost. Letos pěstuju poprvé řízeně Strabeny, je otázkou, zda je to skutečně odrůda nebo pouze obchodní název. Co se týče výběru mezi druhy Nelinka, Strabena a Hranáček, Strabena se mi líbí nejvíce, jak tvarem, houževnatostí, tak i chutí plodu.
Už jsme je na zahradě měli, ale tehdy vzešly ze semínka přímo z plodu, který byl na hlínu pohozen. Nikdy jsem si ale nevšimla, že by byly nějak zvlášť náchylnější k chorobám než klasická rajčata, která pěstujeme běžně. Již od pohledu, viz foto současné rostliny, jde vidět, že primárním požadavkem u této odrůdy byl výnos, protože tak dlouhý hrozen jsem ještě u žádného rajčete neviděla. Zatím jsou ze všech odrůd, které mám letos zasazené, nejsilnější, nejzdravější a také nejvýkonnější. Listy mají krásné velké a tmavě zelené.
Mějte se hezky.
-M
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 160.15 (?), 7.2.2019 17:26
Měli jsme je 2018 ve skleníku, narostly asi do výšky 3 m a to jsme vršek uřízli a potom ohýbali, aby nelezly oknem ven. Jsou výborný sladká malá a velice úrodná. Letos je budeme sázet znova.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 166.168 (?), 8.2.2019 13:11
Pro Milan HP -mohl by jste mi napsat jméno výrobce toho Hranáčka?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 9.2.2019 0:11
Pokud vím, pěstuje je farma Smržice. A také jsem našel Kameničany pod firmou Farma Bezdínek, s.r.o., K Bezdínku, 735 53 Dolní Lutyně. Pro orientaci uvádím ceny v supermarketu Globus, Ústí nad Labem - můžete porovnat:
Strabena, Hranáček i Nelinka 49,90 za 200 g. Cena za kg 249,50. Brioso je mírně lacinější - 69.90 za 400 g. Cena za kg 175 Kč.
Hranáčka jsem ale ještě neochutnal.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 153.50 (?), 9.2.2019 7:17
Vykvasit ve vodě a na sítku oddělit semena.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 166.168 (?), 12.2.2019 8:28
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 195.129 (?), 12.8.2019 22:02
pestuju Nelinku druhym rokem ze semen ze zakoupenych plodu z prozaickeho duvodu _ jmenuje se tak dcerka a nutne chtela tyto rajcatka na zahradce. za. mne vynikajici vysledky prakticky totozne s matkou, vloni jsem mela jednu rostlinu letos uz 4. pestuju na 2 az 3 vyhony. fotky mam na IG sita_garden. vyborne roste i v mensim kvetinaci. seminka proste jen vezmu co zbyde na talíři a hodím rovnou do hliny, zadna veda.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 227.100 (?), 24.3.2020 8:08
Honza:
všechny milovníky dobrých rajčat zdravím, dovolím si pár slov k "odrůdě" Nelinka. Není to odrůda, je to jméno dcery jednoho z majitelů skleníků ve Velkých Němčicích. Byl jsem tam na exkurzi a popravdě je to docela slušná "mašina" a dělají to velmi poctivě, důkladně a důsledně. Z těch tří odrůd mi chutná jen Nelinka.
Co se táká pšstování - loni jsme semínka zasadili koncem března, vysadil jsem je ven a popravdě jsem s tím nic speciálního nedělal, obyčejná půda, občas jsem to zalil a na tyči jsem to vytáhl až na 3 metry. Plodilo to velmi dobře a vydrželo mi to asi 3 měsíce. Na 5ti rostlinách odhadnu že jsem sklidil cca 25kg (odhadem - možná i více). Určitě bude dobré to přihnojit třeba Krystalonem.
letos už mi rosotu v zimní zahradě a budu je venku pěstovat jinak - na táhnu si drát od země přes tyč ve výčce cca 2-2,5m a rostlinu bud táhnout nahoru, Jak oberu střapce rajčátek, tak oholím hlaví stonek (všechny boční je potřeba vylámat - i když i na nich to roste!) a budu to rostlinu s květy a střapci stahovat postupně dolů dokud to bude plodit. Ve skleníku některé rostliny dosáhnout až 19m (tam stonek skladají vlevo/vpravo).
Mohu všem vřele doporučit, určitě budete spokojeni s výsledkem.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 87.70 (?), 11.7.2024 16:41
Zdravím,
jestli se někomu bude po tak dlouhé době ještě hodit, přidávám svou zkušenost. Letos pěstuju poprvé řízeně Strabeny, je otázkou, zda je to skutečně odrůda nebo pouze obchodní název. Co se týče výběru mezi druhy Nelinka, Strabena a Hranáček, Strabena se mi líbí nejvíce, jak tvarem, houževnatostí, tak i chutí plodu.
Už jsme je na zahradě měli, ale tehdy vzešly ze semínka přímo z plodu, který byl na hlínu pohozen. Nikdy jsem si ale nevšimla, že by byly nějak zvlášť náchylnější k chorobám než klasická rajčata, která pěstujeme běžně. Již od pohledu, viz foto současné rostliny, jde vidět, že primárním požadavkem u této odrůdy byl výnos, protože tak dlouhý hrozen jsem ještě u žádného rajčete neviděla. Zatím jsou ze všech odrůd, které mám letos zasazené, nejsilnější, nejzdravější a také nejvýkonnější. Listy mají krásné velké a tmavě zelené.
Mějte se hezky.
-M
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |