Rajčata Hranáček, Strabena, Nelinka
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 24.3.2020 10:43
Honzo, říkáte semínka. Máte nějaký zdroj originálních? Předpokládám, že jsou to F1. Nebo je berete z plodů jako já? A jak se jmenují ty původní, nepřejmenované, odrůdy?
Vloni jsem je zkoušel na zahradě. Všechny moje rostliny byly infikované z domova nějakou plísní, takže úroda nebyla, jak být měla. Ale Nelinka i Strabena bojovaly statečně a měly velmi dobrá rajčata. Nejmíň osmička (na stupnici 0 - 10). Ne ovšem tolik jako Vaše. Kupodivu mi víc chutnala Strabena. To ale mohlo být způsobeno tím, že to byly F2.
Letos je pěstuju - kromě jiných - i doma za oknem s umělým přisvětlováním. Ano, je tu problém s jejich vzrůstem, ale to řeším podobně jako v těch sklenících - vyvazuju je cik-cak nebo do spirály. A vedou si i v nedostatku světla přes zimu dobře. Krásně se opylují, vytvářejí typické dlouhé vijany a co nevidět bych měl mít první zralé. Jen se mi zdá, že tvar plodů Straben je nějaký jiný než u originálu. To ale zase může být důsledek toho, že to nejsou původní F1. Tak do 14 dnů možná tří týdnů bych měl být schopen i porovnat chuti.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 226.184 (?), 24.3.2020 15:30
Milane, ja som to tu už kdesi písala, Hranáček je určite SweetelleF1 od firmy Syngenta. Nelinka by mohla byť Belido F1 od tej istej firmy alebo JuanitaF1 od De Ruiter (na Slovensku Medulienka, alebo u vás Měduňka) Všetky tieto hybridy bežne nedostať, pestovať možno ako F2 z presevov.
Eva T
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 24.3.2020 20:34
Evi, díky. Jsem už sklerotický.
F2 také přesně dělám. Ale kdyby měl Honza třeba nějaký zdroj původních F1, byl bych raději.
Teď jsem prohledával net a našel jsem Strabeny ve spojitosti s Mini Romou. Což by odpovídalo, nedávno jsem koupil Mini Romy na jídlo a měly podobný tvar i chuť. A vzal jsem si pár semínek, takže porovnám, ale až příští rok . Také ti prodejci mohli jen použít mini roma jako označení typu rajčete spíš než odrůdy. A nabídku semen Mini Roma jsem také nikde nenašel. Nebo je to Mini jen navíc? Tohle je jako detektivka. Nevíš náhodou, kdo je vrah?![wink wink](/obrazky/smajliky/wink_smile.gif)
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 59.226 (?), 23.4.2020 21:06
Dobrý den,
Na diskuzních fórech jsem se dočetl o klonování rajčat.
Napadlo mě zasadil vetvičku/vijan Strabeny.
Vijan zakořenil a roste. Dokonce kvete.
Pěstuji Strabenu F1 😀.
R.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 24.4.2020 23:12
Vijan zakořenil? Máte na mysli výhon (fazoch) či květenství (vijan)?
Pokud to byl původně vijan, je to objev na Nobelovu cenu. Bez ironie.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 47.227 (?), 25.4.2020 7:34
Proč na Nobelovu cenu? Každý zkušenější pěstitel rajčat už se jistě setkal s tím, že z vijanu mnohdy rostlina pokračuje růstem standardního výhonu. Čili že vijan pokdačuje v růstu dál jako každý jiný letorost, včetně listů, zálistkků, květů, atd. Týká se to hlavně maloplodých odrůd s velmi plodnými a rozvětvenými vijany. Proto se nelze divit tomu, že větvička z vijanu dokáže zakořenit jako běžný řízek.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 47.227 (?), 26.4.2020 23:09
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 59.226 (?), 25.4.2020 13:47
Koupil jsem si krabičku s rajčaty Strabena. V krabičce byly čtyři vijany s plody. Rajčátka jsem otrhal, odstřihl “stopky” a vijany dal do vody. Zakořenily všechny, ale jen na jednom po zasazení do zeminy začaly růst lístky. Na fotce, kterou jsem minule přiložil je vidět, že to roste z vijanu.
R.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|