Rajčata Darinka F1 co se jim stalo?

host - 223.3 (?)
5.5.2014 19:56

Pěstuji rajčata více než 10 roků a proti plísni jsem stříkal jenom jednou. Rajčata mám pod stříškou z průhledné folie. Neprší na ně, nepadá rosa a s plísní problém téměř nemám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

tulipanek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 208.21 (?), 5.9.2013 9:22

Děkuji, tak to je príma, příště raději nějaký přípravek použijem. Mít potraviny bez chemických postřiků bylo spíš pro takový ten dobrý pocit :-), ale snad to takové zlo nebude, když je to tak běžné.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 5.9.2013 10:09

Bez použití postřiků se nejspíše neobejdeme, pokud je však používáte s rozumem tak by problém neměl být, navíc při vlastním ošetření víte kdy jste tak činila, jaká je ochraná a tudíž víte kdy sklízet, případně si dáte ještě rezervu i za cenu toho že byste první plody vyhodila. U jakéhokoliv rajčete, které nevyrostlo u mne doma, není garance kdy a kolik toho na něj přišlo, a to je mé hlavní "bio" pěstování, pokud byste se striktně chtěla držet tzv. "bio" produktů, tak nesmíte ani žádné nikde kupovat a konzumovat jen ty své u kterých máte životopis.

host - 223.3 (?), 5.5.2014 19:56

Pěstuji rajčata více než 10 roků a proti plísni jsem stříkal jenom jednou. Rajčata mám pod stříškou z průhledné folie. Neprší na ně, nepadá rosa a s plísní problém téměř nemám.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 5.9.2013 11:17

Zabránit tomu lze i v případě, má-li pěstitel možnost pěstovat rajčata ve skleníku, fóliáku nebo alespoň u jižní stěny obydlí, kde je menší nebezpečí namočení rostlin dešťovými srážkami a následné napadení plísní. Takovýmto způsobem pěstování není nutné stříkat proti plísni.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 106.242 (?), 5.9.2013 11:59

Je to pravda, ale ne že by skleníková rajčata netrpěla plísní. Jsou sice izolovanější od zdrojů infekce a neprší na ně, ale zase je tam větší vlhkost a lepší podmínky pro přezimování chorob. Nehledě na horší opylovací podmínky.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 5.9.2013 12:24

Já jsem letos ošetřoval asi 2x, možná 3x jak co, hlavně proti těm různým skvrnitostem, přípravky klasické které jsou určeny i proti plísni (Acrobat...), něco málo jsem šplíchl Revusem který mi zbyl po ošetření révy (Revus je u nás registrován do brambor). Rajčata mám v kýblech, ve skleníku, na černé netkané nebo černé PE folii. Abych pravdu řekl, docela se divím že ještě plíseň nemají (mokro, chladno), mají všechno možné jen ne plíseň. Možné je to i z toho důvodu že jsem je vysazoval hodně pozdě a vegetační doba byla zatím velmi krátká, možná tomu bránilo i to krásné horké počasí v létě. Vloni se počasí koncem prázdnin hodně pokazilo ale nějaký extra problém s plísní nebyl, na sušení jsem sbíral zdravá rajčata dosti dlouho, a to se keříčky válely po folii.

PS: je potřeba si hodně dávat pozor na to co rostliny napadá. Jak to i tady na diskuzi sleduji, tak nabývám dojmu že spousta nemocí je považována za plíseň a přitom je to jinak. Ptejte se, dávejte sem hlavně fotky napadených rostlin, vždy se někdo najde kdo poradí, samozřejmě že platí i "víc hlav, víc rozumu".

tulipanek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 208.21 (?), 8.9.2013 20:19

Děkuji, já jsem vděčná, že se tímto způsobem mohu poradit. Určitě to nebude naposledy :-)

Emen - (14) - 176.253 (?), 4.9.2013 20:06

Děkuju moc všem za reakce, jako začátečník jsem vděčná za každou radu. Koukám, že v tom nejsem sama viz. příspěvěk od Tulipánek. No příští rok nenechám nic náhodě a asi zvolím preventivní chemickou pomoc :-) Tohle byla rána pod pás během jediného týdne. Ty napadené rostliny zlikvidovat úplně a nedávat ani do kompostu, že? Aby si to pak člověk neroznášel po zahradě.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4602) - 38.136 (?), 4.9.2013 21:04

Jo, jo. Do kompostu ne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025