Rajčata a okurky

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?)
20.8.2010 23:16

Přikládám snímek letošní rajčatové stěny ve skleníku. Rajčata dobře zrají, nepukají, po plísni bramborové ani stopy. Rostou společně s okurkami a paprikami v jednom skleníku. Asi to bude souviset s umístěním skleníku na jižní zdi a s dobrým větráním skleníku. Sestra má sériově vyráběný skleník umístěný v podhorské oblasti a rajčata jí odcházejí na plíseń. Rok je u nás abnormálně vlhký od jara jako ve většině republiky.   J.

Torino F1 na zdi
Torino F1 na zdi
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 16.89 (?), 28.4.2010 22:38

ono to LZE, jistě, ale až na výjimky (podhorská oblast?) to prostě není dobrý nápad...

už jsem to tu psal mockrát, nenechal jsem si poradit a loni rajčata do skleníku zasadil... plodů spousty, to ano, ale ty trable s plísní a to neuvěřtielné větvení a růst rajčat do výšky a na všechny strany za to nestálo... rajčata mi i za vijanem rostla dál jako na klasickém stonku, snad denně jsem to musel opečovávat...

a jen jsem zbytečně zabíral místo paprikám, ty to ocení... a rozdíl úrody rajčat oproti venku? nic moc... jen je udržíte déle, pokud je neskolí plíseň... sklízel jsem rajčata ještě na konci října...

ale jak jsem psal, znovu už do toho nepůjdu!

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 28.4.2010 22:48

U nás venku plíseň už v září i dříve, loni to bylo tragické, některým pěstitelům rajčata zplesnivěla dříve, než sklidili jediné zralé rajče. Ve skleníku mi plíseň nedostanou do listopadu, potom zmrznou. Pěstuji na zdi viz foto na několik výhonů, ke konci sklízím ze žebříku, pracnost je větší jen o to, že musím mezi paprikami manipulovat se žebříkem.  J

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 28.4.2010 23:00

Taky nepamatuji plíseň ve skleníku a venku klidně začíná v některých letech v červenci, ne ale tragická. Taky mám skleník u zdi, ale má jen 3 metry a letos jsem dal k té zdi jen 6 sazenic rajčat a na protější straně jsou papriky už i s plody délky několika cm (taky zbytky ředkviček a salátů) a dvě hadovky. Jo kdyby tak bylo více místa, hned bych skleník rozšiřoval.

host - 183.242 (?), 28.4.2010 23:33

Máte pravdu, rajčata, okurky a papriky ve skleníku bez stříkání a bez plísně v pohodě do mrazů, v loni mi okurky hadovky odešly na nějaké náhlé vadnutí (asi nějaká hniloba či co), na to samé místo jsem zasadila normální salátovky venkovní a rostly a plodily bez zaštipování a stříkání v pohodě. Jen dvě hlavy vína musím stříknout proti padlí, další ne, ty dvě asi půjdou... Elena

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 29.4.2010 7:27

Opět se musím ohradit proti kategorickým tvrzením typu "rajčata ve skleníku v pohodě bez postřiků" a podobným (moc tomu nevěřím). To že se to takto někomu (víceméně asi náhodou) daří, neznamená že druhému plíseň nezlikviduje výsadbu. A skutečně to nemusí být hlupák a neumětel. Prostě záleží na místních podmínkách. Jsem v bramborářské oblasi a mám podobné několikaleté zkušenosti jako MH a Honza. Rajčata mi ve skleníku bujně rostou, málo rodí a plesniví minimálně stejně, snad i více než venku. Ideální místo pro ně je pod okapem u jižní zdi. Tam je napadení plísní zvládnutelné velmi dobře.

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 29.4.2010 9:53

Přikládám obrázek, který který je z 27.5. před třemi roky. Nazvat to ve skleníku je příliš silné slovo - na střeše je folie a po stranách zbytky oken a folie. Snaha spočívala v časném předpěstování a ohřev zajišťují plastové lahve. od té doby málo fotím, čas je problém. Ale snahu jsem zvětšil více - postavil nový skleník, opravdový a ještě se to dá zlepšovat. Od května do listopadu sklízím a nepoužívám jakoukoliv chemii. Oblast - Pardubicko.

třešňové rajče
třešňové rajče

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 29.4.2010 10:00

Já netvrdím, že to nejde. Znám skleník v podobně aridní oblasti, kde se rajčata daří bez postřiků celé léto. Ale namítám, že v některých oblastech to takto prostě nefunguje. Někdo má prostě štěstí.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 20.8.2010 23:16

Přikládám snímek letošní rajčatové stěny ve skleníku. Rajčata dobře zrají, nepukají, po plísni bramborové ani stopy. Rostou společně s okurkami a paprikami v jednom skleníku. Asi to bude souviset s umístěním skleníku na jižní zdi a s dobrým větráním skleníku. Sestra má sériově vyráběný skleník umístěný v podhorské oblasti a rajčata jí odcházejí na plíseń. Rok je u nás abnormálně vlhký od jara jako ve většině republiky.   J.

Torino F1 na zdi
Torino F1 na zdi
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty