Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2939) - 208.138 (?)
5.1.2025 20:23

Díky za doporučení. Pedro ale není odolné plísni bramborové, takže ho můžu pěstovat jen doma a na balkóně.

Já na oplátku doporučím pěstování PhR, tedy plísni bramborové odolných, odrůd venku. Skleník je skleník, má své výhody, ale podle mého jsou rajčata pěstovaná venku chutnější. Od té doby, kdy jsem je před 7 lety začal pěstovat, se mi nestalo, že by mi rajčata nevydržela venku až do zámrazu. A v noci naprosto klidně spím. Dřív se stávalo, že jsem z úrody zachránil jen pár kilo - mám zahradu také v kopcích (570 mnm). Jakýkoliv nápor plísně a bylo vymalováno.

Dnes je seznam PhR odrůd už opravdu bohatý, můžete si vybrat mezi hybridy i nehybridy a vlastně ze všech typů rajčat. Několik druhů otestovaných nehybridů můžu poskytnout. Od cherry až po bifteky.  Záleží jen na vás.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10336) - 70.240 (?), 6.1.2025 13:41

Když myslíte, pane Milane, tak bych si jednu sazenici Crimson Crush ještě vysel (osivo mám). Jsou to taková velká tuhá rajčata s nevýraznou chutí? Z těch neodolných rajčat mně nejméně praská Gardenberry, nejvíce Goldkrone. Rubinka je chutná, nemůžu o ní říct nic špatného. Co se týče plísně bramboru, tak na rozdíl od předminulého roku, kdy jsem nestříkal vůbec, v tom minulém nastoupila poměrně rázně. Mám tady zásoby toho Ridomilu. Ve vodě se při ředění nesráží, tak bych řekl, že učinkuje stále dobře. Ke konci sezóny jsem použil Ortivu, ale v září to šlo se sazenicemi už z kopce. Zřejmě to šlo bez chemie, jako to učinil pan PP, jenomže když máte na začátku sklizně už nahnědlé i sem tam nějaké plody, tak to neriskujete. Mohl bych samozřejmě vysadit jen odolné odrůdy, ale přece jen ty neodolné mám stále v oblibě.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2939) - 208.138 (?), 6.1.2025 17:07

Crimson Crush je vícekomorové rajče, u mne dosahoval kolem 150 - 200 g na plod. V roce 2022, mém nejlepším roce chuťově, dosahoval na 8. Ovšem v deštivých či chladnějších letech tak kolem 6. Je to podobné jako se Stupickým raným. Vychází chutnější, když nemá příliš vody. Odolnost proti plísni je ověřená. Mám podobné zkušenosti i s ostatními bifteky. Ovšem venku, protože skleník nemám. O pěstování CC ve skleníku by vám dal zprávu Walter.

Postřiky aplikované po nástupu plísně jsou mnohem méně účinné. Je třeba je nasadit preventivně. Kámoš používá Ortivu s úspěchem. Ovšem to vím jen z doslechu. wink

Odolných odrůd je stále víc a některé jsou i nehybridní. Od těch mám semínek dost. Rozhodně si mezi nimi lze vybrat podle téměř každé chuti. Od cherry až po velké bifteky.

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10336) - 70.240 (?), 7.1.2025 18:16

Ono asi záleží, kdy ten postřik aplikujete. Na konci sezóny by ideálně nezabralo zřejmě nic. Spíš by mě zajímalo, jestli by se to bez těch postřiků dalo minulý rok nějak vydržet. Přesně jsem nesledoval průběh výskytu plísně bramboru na blízkých stanicích. Předpokládal bych, že předminulý rok byl velmi slabý tlak choroby všude, to znamená i tady. Minulý rok to pravděpodobně bylo všude mnohem horší a tím pádem i tady. Omlovám se, že jsem nevyloupal v minulém roce žádná semínka. Chtít za jeden pytlík Gardenberry, kde je tak tři až pět semen 119 Kč je opravdu "veřejná zlodějna".

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2939) - 208.138 (?), 7.1.2025 21:43

Tady u nás bych minulý rok taxoval na středně silnou nákazu. Neodolný vzorek bez postřiku šel k Pánu. Předminulý byla nákaza i tady jen velmi mírná. To jsem ale neodolný vzorek vůbec nedal. A v roce 2022 byl neodolný vzorek bez postřiku naprosto netknutý s chuťově vynikajícími rajčaty. Všiml jsem si, že plíseň chodí v dvouletých cyklech. Tenhle rok je druhý, takže ji čekám.wink

Odolná rajčata vydržela všechna pokaždé až do zámrazu. Bez postřiku. V nějakém článku tvrdili, že odolná rajčata stříkaná jsou prostě jistota. To ale nemohu potvrdit ani vyvrátit. Nikdy jsem to nezkoušel. To by bylo tak trochu proti smyslu mého pěstování.

Ty ceny rostou a počty semínek se snižují. Všichni chtějí rychle zbohatnout, někteří až nestydatě. Já kupuju semínka od Bobbyho v Německu. Ceny kolem 80 Kč, podle odrůdy. Kupodivu odolná nejsou o moc dražší. A německá pošta je snad lacinější než naše.angry A taky vsázím na nehybridy ze své sklizně.

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10336) - 70.240 (?), 8.1.2025 18:18

Mám stejný názor, Milane. Odolné odrůdy vůči plísni bramboru bych taky nikdy nestříkal.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2939) - 208.138 (?), 5.1.2025 18:25

Tady jsou 3 z mých 4 Startek za oknem.

Milan HP

5.1. Startky
5.1. Startky

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 154.27 (?), 5.1.2025 18:26

Vyzkoušejte PEDRO F1.

Má minimálně stejnou chuť jako START, ale bez tvrdších, někdy nažloutlých atd. okrajů rajčete, které někomu nemusí chutnat.. Přišlo mi i šťavňatější, nepadalo, jako občas padá START. Trvanlivost po utržení cca stejná. Zdravotní stav lepší. Plodnější a větší rajčata, což nekomu vadí si vzít nůž a případně nakrájet

Pěstuji ovšem pouze ve skleníku, protože venku na prahu Krkonoš mi rajčata dřív, než dozrajou napadne plíseň bramborová.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2939) - 208.138 (?), 5.1.2025 20:23

Díky za doporučení. Pedro ale není odolné plísni bramborové, takže ho můžu pěstovat jen doma a na balkóně.

Já na oplátku doporučím pěstování PhR, tedy plísni bramborové odolných, odrůd venku. Skleník je skleník, má své výhody, ale podle mého jsou rajčata pěstovaná venku chutnější. Od té doby, kdy jsem je před 7 lety začal pěstovat, se mi nestalo, že by mi rajčata nevydržela venku až do zámrazu. A v noci naprosto klidně spím. Dřív se stávalo, že jsem z úrody zachránil jen pár kilo - mám zahradu také v kopcích (570 mnm). Jakýkoliv nápor plísně a bylo vymalováno.

Dnes je seznam PhR odrůd už opravdu bohatý, můžete si vybrat mezi hybridy i nehybridy a vlastně ze všech typů rajčat. Několik druhů otestovaných nehybridů můžu poskytnout. Od cherry až po bifteky.  Záleží jen na vás.

Milan HP

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 154.27 (?), 5.1.2025 17:51

To je tragédie, jak jsou osekané ty fotky, že ani nejde přečíst název rajčete sad

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY15:02
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY15:01
Nová stodola6.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika