Rajčata 2024

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 33.122 (?)
13.9.2024 19:51

V tomto případě je důvod ochrany proti dešti proto, aby rajčata nepřijímala tolik vody. Zalívání lze regulovat, ale dešti nelze poručit. Pochopitelně na Mallorce je pěstují volně na záhonech. Proč to tam funguje bez nějakého krytí? Je tam jiná půda, která obsahuje chemické sloučeniny, které se deštěm rozpustí a zvýší elektrickou vodivost té vody. Kořeny rajčat nejsou schopny přijmout stejné množství vody se zvýšenou elektrickou vodivostí jako vody dešťové. Proto jsem zaléval ne čistou vodou, ale vodou s rozpuštěným hnojivem. Jak jsem již psal, musel jsem to opustit, protože jsem neměl čas a sílu do každé konve přidávat to hnojivo a čekat až se rozpustí. Třeba se k tomu vrátím v sezóně 2026?? nevím jak na tom budu. Pokud jde o pěstování v kontejnerech (jednou jsem to zkoušel), tak to v tomto případě nedoporučuji, protože nejste schopná namíchat takový substrát, který by vyhovoval.

Důvod proč to chcete zkusit je mně jasný, protože právě z toho důvodu ta rajčata pěstuji. Hlavně pro zábavu a když něco vyroste, tak i pro konzumaci, rajčata mám rád.

Nějaká semena se pochopitelně pro Vás paní Lenko u mne najdou.

Vladimír

PS.: Pokud jde o dozrávání zelených rajčat, tak není problém je nechat dlouho v chladnu a potom je někdy v lednu dát do teplé místnosti, kde se vybarví. Potom se můžete prsit, že vám rajčata vydržela až do února.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 11.9.2024 19:38

Nagina je ta odrůda, kterou Sutton's Seeds prodávají pod názvem Crimson Plum?

Jinak se ale musím zastat Mountain Magica a všech Crimsonů: u mne vždy - už sedmý rok - vydržely plodit zdravé plody až do prvních mrazů. Pravda, v letech s plísní vypadaly rostliny příšerně, postižené byly jak mnohé listy, tak stonky, ale navzdory tomu valná většina plodů byla zdravá (kolem 80%). Odolné odrůdy nelze posuzovat jako neodolné a likvidovat je předčasně. Připravíte se tím o část úrody. Mnozí zahrádkáři si myslí, že odolné odrůdy PB nechytnou. To je omyl. Mají jen schopnost zabránit proniknutí plísně do celé rostliny a tím až do plodů. Postižené listy naopak odumírají velmi rychle, to je totiž podstata jejich obrany.

Milan HP

Červnové řízky 1.10.2021
Červnové řízky 1.10.2021

host - 20.58 (?), 11.9.2024 23:03

Čekají nás extrémní lijáky. Co uděláte s rajčaty venku? Otrháte je všechny?

host - 214.246 (?), 12.9.2024 7:57

Co s nima budete dělat?

host - 157.20 (?), 12.9.2024 8:27

Předčasně otrhaná nedozrálá rajčata doma v teple postupně dozrávají, vydrží tak třeba měsíc dva. A to bez většího vlivu na chuť. Děláme to tak každoročně na podzim před hrozícími mrazy, někdy nám takto vydrží až téměř do Vánoc.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 13.9.2024 13:27

Ne. Zatím jsem otrhal jen ta zralá. Určitě jich spousta popraská, ta holt oželím, ale až se zase počasí umravní, bude většina v pořádku. A letos by podle předpovědi mohly přijít první mrazíky později než jindy. Zelená rajčata otrhávám teprve když předpovídají první mrazy.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 11.9.2024 19:17

Musím potvrdit, že pěstování ze řízků plísni odolných odrůd, vysazených v červnu, za běžných podmínek opravdu prodlouží sezónu rajčat až do prvních mrazů. Letos jsem udělal pokus a vysadil 3 zálistky Mountain Magika přímo do záhonu až 20.7. Jejich plody už začínají zrát. Fotku jsem neudělal, ale napravím to. Červnové řízky zatím vydaly cca 3 kg zralých rajčat a vypadají jako semenáčci na začátku července. Mám je vysazené trochu v polostínu, ne na úplně přímém slunci. A tam nahoře rozhodně nebyla taková vedra.

Celkově ale také pociťuji jako PP, že výnosy na rostlinu jsou letos o dost nižší než v předešlých dvou letech. Přičítal jsem to hlavně Alternarii, která je postihla, ale nejspíš to nebude jen tím. Každý rok je jiný.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 33.25 (?), 10.9.2024 17:37

Pěstovat Ramallety není žádný problém, jsou to chutná rajčata a lze je pěstovat a konzumovat jako každá jiná. Pokud je ale chcete pěstovat na uskladnění, tak je třeba, aby v našich podmínkách byla pěstována s ochranou proti dešti. To je nezbytná podmínka, ale nedostačující. Přece jen to naše počasí není stejné jako na Mallorce  (raní vysoká vlhkost, rosa, mlhy) a hlavně ta půda není taková jako tam. Snažil jsem se získat nějaké informace o složení půdy, ale nikde jsem je nesehnal. Pro letošní rok jsem měl přichystán takový zajímavý experiment se zaléváním, ale nemohl jsem ho ze zdravotních důvodů dokončit a tak jsem zalíval všechna rajčata stejně (bez přídavku původně zamýšleného hnojiva). Přitom počasí bylo u nás podle ně ideální, vysoké teploty, suchý vzduch (nízká relativní vlhkost), na Mallorce jsem nikdy nebyl, ale myslím si, že se to Mallorce blížilo. Ramallety také tak vypadají, jsou tvrdé jako kámen a je naděje, že nějakou dobu vydrží. Na obrázku je Ramallet Mugró. Nechám je v ložnici a uvidím, jen mám problém, že v říjnu jdu do nemocnice.

Rajčata zalévám jednou za tři až čtyři dny. Není to o tom, že se v momentě kdy už máte plné zuby rajčat rozhodnete, že je necháte na skladování. Jak jsem napsal výše, pro to, že byste chtěla pěstovat rajčata na skladování musíte rozhodnout už v době, kdy se začnou tvořit prvé plody. Když to s tím skladováním nevyjde, tak je normálně sníte. Musím přiznat, že se mně to moc nedařilo. Semena více jak deseti odrůd jsem dostal od kamaráda z Mallorky, vybral jsem si pět nejlepších a tyto odrůdy si semeny udržuji. Je to zajímavá práce- pěstuji rajčata hlavně pro zábavu.

Vladimír

PS.: Pokud jde o chuť takto skladovaných rajčat, tak to asi nebude nic excelentního. Nekonzumují se tak jako normální rajčata, ale používají se na nějaký toust /opečený krajíček chleba, potřený česnekem, potom se dužnina z rajčete rozetře na tento krajíček (zbude jen tuhá slupka z té poloviny, kterou natíráte) a zakápne se to olivovým olejem. To je vše, je to snad národním (krajovým) jídlem na Mallorce.

Ramallet Mugró
Ramallet Mugró

host - 36.10 (?), 12.9.2024 10:10

Děkuji za obsáhlý příspěvek, jen mi není jasný důvod ochrany proti dešti. Je to z důvodů plísní, praskání plodů nebo příjmu vody?  Vy je zaléváte celkem často, to na Malorce asi tolik neprší smiley. Docela by mě zajímalo, jestli je na Malorce pěstují volně na poli nebo pod fóliemi kvůli tomu dešti. Stříšku ani sklenik nemám, tak bych je strčila do kontejnerů a při dešti přesunula pod střechu. No ještě budu muset přes zimu někde sehnat ty semena. Chci vyzkoušet zase něco jiného, dále se budu držet svých osvědčených odrůd a pak je nutit všem okolo k jídlu, protože letos, jak při teplém počasí neúřadovala plíseň, jsem měla strašnou nadúrodu smiley. I když teď ty deště, asi všechno popraská a půjde do kompostu. A Vám přeji, ať to hlavně dobře dopadne se zdravím. Lenka

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 33.122 (?), 13.9.2024 19:51

V tomto případě je důvod ochrany proti dešti proto, aby rajčata nepřijímala tolik vody. Zalívání lze regulovat, ale dešti nelze poručit. Pochopitelně na Mallorce je pěstují volně na záhonech. Proč to tam funguje bez nějakého krytí? Je tam jiná půda, která obsahuje chemické sloučeniny, které se deštěm rozpustí a zvýší elektrickou vodivost té vody. Kořeny rajčat nejsou schopny přijmout stejné množství vody se zvýšenou elektrickou vodivostí jako vody dešťové. Proto jsem zaléval ne čistou vodou, ale vodou s rozpuštěným hnojivem. Jak jsem již psal, musel jsem to opustit, protože jsem neměl čas a sílu do každé konve přidávat to hnojivo a čekat až se rozpustí. Třeba se k tomu vrátím v sezóně 2026?? nevím jak na tom budu. Pokud jde o pěstování v kontejnerech (jednou jsem to zkoušel), tak to v tomto případě nedoporučuji, protože nejste schopná namíchat takový substrát, který by vyhovoval.

Důvod proč to chcete zkusit je mně jasný, protože právě z toho důvodu ta rajčata pěstuji. Hlavně pro zábavu a když něco vyroste, tak i pro konzumaci, rajčata mám rád.

Nějaká semena se pochopitelně pro Vás paní Lenko u mne najdou.

Vladimír

PS.: Pokud jde o dozrávání zelených rajčat, tak není problém je nechat dlouho v chladnu a potom je někdy v lednu dát do teplé místnosti, kde se vybarví. Potom se můžete prsit, že vám rajčata vydržela až do února.

host - 136.144 (?), 14.9.2024 8:15
Aktuálně mi praskají rajčata ve skleníku vlivem spodní vody víc než ta ve volném prostranství pod vinohradem. Rajčatová sezona ze začátku ve skleníku velmi zadrhávala a nebýt mnohonásobných listových výživ, obávám se, že by byla násada plodů v háji hned na počátku pěstování. Nakonec jsem se stal opět po letech rajčatovou velmocí a pod sklenicemi protlaků a kečupů se prohýbá reál. Ve skleníku jsem nepoužil žádný přípravek proti plísni za celou sezonu. Asi jedna z životních úrod jako letos u nabalsamovaných višní. Biegler
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz