Hlavní příčinou suché hniloby ve sklenících nebývá nedostatek vápníku v půdě, ale příliš vysoké teploty vzduchu za slunečných dnů a tím i půdy. Ve vysoké teplotě pak ztrácejí kořínky část schopnosti přijímat živiny, najmě vápník. Proto se nijak neprojevilo přidání vápence, předpokládám, že dolomitického. Ten se ovšem rozkládá velmi pomalu.
Proti suché hnilobě se často používá postřik na list, a to buď Wuxalem Calcium nebo ledkem vápenatým. Tím se obchází omezený příjem z kořínků. I zálivka ledkem vápenatým (složka Kristalonu zdravé rajče) je prý o něco účinnější než dolomitický vápenec.
Ale naprosto základním opatřením je udržet teplotu ve skleníku pod cca 35°C. A to vůbec není sranda. A pomůže i ranní či dopolední zálivka, kdykoliv má být slunečný den.
A protože nejvíc náchylná na BER (suchá hniloba - Blosson End Rot) jsou velká a hlavně bifteková rajčata, doporučuje se do skleníků dávat spíš cherry nebo koktejly. Malá rajčata BER zdaleka tolik netrpí.
Milan HP