4.3. jsem namočil první dávku semínek pro zahradu (8 odrůd po dvou semínkách) do dešťovky a dal do tepla koupelny. Nechal jsem je tam cca 40 hodin. 6.3. jsem je překládal do substrátu a některé už měly viditelné bílé kořínky. Už včera začaly vystrkovat obloučky. Usoudil jsem z toho, že to namočení bylo moc dlouhé. Okamžitě jsem jim rozsvítil (20W LED denní bílá).
Tahle skupina představuje "průzkumnou četu". Pokud vyjdou, zúčastní se jí Start, Bejbino, Jahodo, Tornádo, Tasty Pink Bifsteak (OP), Ailsa Craig (OP), Purple Zebra F1, Tastier F1. Vesměs raná, plísni bramborové neodolná a vysetá dřív než hlavní kontingent. Ten hodlám vysít až kolem 20.3. Po zkušenostech z minulých let jsem oba výsevy posunul o dva až tři týdny, abych zabránil přerůstání sazenic. Počítám ovšem s umělým osvětlením od klíčků a přihnojením fosforem a draslíkem. Plánovaný počet členů čety je tak kolem 10. Hlavní kontingent (cca 30 sazenic) pak bude výhradně PB odolný a půjde na zahradu až budou podmínky příznivé.
Řečeno jinak, pokud bude počasí spíš příznivé, průzkumná četa půjde do dostatečně vyhřáté země (12°C) i třeba dost před Zmrzlými s tím, že když mrazy přijdou, přikreju je silnější netkankou, případně polypropylénem. Jde jen o to, zda budou podmínky pro solidní zakořenění. No a když to nevyjde, nebudu mít přerostlé úplně všechny sazenice jako jiná léta - jen těch cca 10.
Prosím, neberte to jako radu. Jen se svěřuji se svým způsobem uvažování ve svých podmínkách.
Milan HP