Rajčata 2024

MonikaP - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 32.148 (?)
17.1.2024 10:15

Ja som niektorým už vyštipla kvietky, lebo este na to nie su dostatočne veľké a silné. Napríklad na tejto Rose Crush tiež vidím súkvetie. Idem ju dnes presadiť. Ale asi by ste takejto rastlinke este neodporúčali nechať kvietky, že?

Rose Crush
Rose Crush
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 9.142 (?), 18.1.2024 9:11

Sláva Porýní asi není špatné rajče, je to poměrné staré šlechtění, uváděné jako "osvědčená odrůda" v knihách Kutiny a Šrota. Nicméně po vyzkoušení ji dál nepěstuju, v mých podmínkách je velmi pozdní a chuť sice není špatná, ale taky nijak zázračná. Podstatný je ten nízký výnos, vzhledem k možnosti vegetace.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 18.1.2024 1:05

Ano, Startka je to nejhodnotnější, co Čechoslováci dali světu.laugh A sice trochu pomalu, ale přece, získává na oblibě: teď jsem její semínka posílal do Ameriky. Ne poprvé, protože si ji velice chválí. Víc než Stupice.

Ale Evi, Tebe to zkoušení hned tak nepřejde. Zlatava se Ti asi v dohledné budoucnosti nevrátí. No, ale já jsem nabyl dojmu, že Zlatava patří k základnímu vzdělání rajčatáře, tak ji budu asi muset zkusit. Letos už ne, ale příští rok by to vyjít mohlo, pokud letos neudeří silná PB.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 19.1.2024 20:05

Tak, jsou rozhozené teď na dvou oknech. Byla to fuška. Jedno po druhém jsem kontroloval, vyštipoval, vyvazoval a přihnojil (po dlouhém přemýšlení opět ale složkou NPK). A musel jsem instalovat další osvětlovací systém. Tedy dalších cca 100W příkonu, takže uvažuji o tom, zda bych neměl přejít na "dosvětlování" jen nějakých 5 - 6 hodin denně. Pokud bude jasný den jako dnes, předpokládám, že to bude dostatečné. Ale při nízké intenzitě venkovního světla se asi budu držet celodenního svícení. Okna jsou obě směrem na západ. Na pravém okně jsou všechna keříková + 2 tyčkové, na levém pak ostatní tyčkové.

Kvetou už všechny. I ty, které zatím nemají dostatečné vedlejší stonky, mají na tom jednom až 5 květenství. Na polovině z nich jsou malé plody. Sofie je dlouho skrývaly, ale okvětí konečně někde opadlo, takže už jsou vidět. Spíš hrací kuličky než špendlíkové hlavičky. Nicméně si myslím, že to první zralé nejspíš toho 29.2. nebude. Vyčouhlá je pouze jedna Nelinka. Spodní listy ale vadnou, i když méně než jiné roky.

Milan HP

Pravé okno dnes
Pravé okno dnes
Levé okno dnes
Levé okno dnes

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 34.36 (?), 20.1.2024 21:38

Milane, máš už riadny prales, kopec plodov sľubuje skorú úrodu.  Dnes bolo krásne slniečko, rajčiny si to užívali. Prajem úwspešné pestovanie. Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 21.1.2024 10:58

Evi, prales je moje "trade mark". Krásně svítilo, ale přiznám se, že jsem je ven "otužovat" nedal.wink Jenže mně jde sluníčko do těch západních oken jen tak 2 - 3 hodiny odpoledne.

Srovnával jsem fotky z loňska a letoška. Letos mám už dost plodů a i víc vyvinutých na mnohem víc rostlinách. Loni jsem nevybral odrůdy nejlíp. Jestli ale budou dřív ta první zralá, to je ve hvězdách.

Milan

Tomáš M. - (15) - 230.81 (?), 22.1.2024 20:16

Zlatavu jsem pěstoval před pár lety. Chuťově slušné, i když asi ne nejlepší. Trochu tužší slupka. Rozhodně je zajímavé barevně. Z červenožlutých rajčat asi preferuji Hillbilly. Loni plodilo dost pozdě, ale sklizeň nakonec byla slušná.

MonikaP - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 32.148 (?), 16.1.2024 22:48

Pan Milan tie rajčiny máte krásne. Takto vyrástli na čiste umelom svetle či ich dávate na okenice keď svieti slnko? Môžem sa spýtať akým pomerom NPK ich hnojíte? Ja zatiaľ dávam len Vitality Komplex

MP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2024 9:25

Paní Moniko, vyrostly v podstatě jen na umělém světle. Denní bílé LED světlo, 6500°K. Ale už od samého začátku, kdy začaly klíčit v sadbovači (výsevní substrát Gramoflor) jsem jim v koupelně svítil 20W LED žárovkou. Po cca 3 týdnech jsem je přesadil do kartónů od mléka do cca 0,8l směsi 1:1:1 zahradní půdy, kompostu a substrátu, která byla přihnojena 1 polévkovou lžicí Cereritu 8-13-11 a 3/4 polévkové lžíce síranu draselného na cca 10l směsi. Těm už jsem svítil dvěmi 20W žárovkami LED. Do kontejnerů jsem je začal přesazovat po 46 dnech od vysetí - stejná směs, stejné hnojení. To ale se dělo postupně podle vývoje jednotlivých rostlin. Poté šly za okno, ale to bylo donedávna přikryté odrazovou fólií. Venkovní světlo se k nim dostalo teprve před týdnem. Rozhodně není dostatečné. Ten můj světelný systém má teď něco málo přes 100W. LED žárovky i trubice. Zdroje jsou zavěšené na drátech, takže je můžu bez námahy udržovat v 10 - 20 cm od rostlin pouhou smyčkou na drátu. Vypadá to příšerně, ale funguje to.

Loni jsem je měl také slušné, ale letos jsem navíc přidal ten kompost a viditelně jim to svědčí. Za důležitý považuju také ten síran draselný, protože s ním kvetou velmi intenzivně. Už jsem i začal přihnojovat Kristalonem zdravé rajče, zatím jen tou NPK složkou v zálivce. Ta má také relativně nízký dusík.

Milan HP

MonikaP - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 32.148 (?), 17.1.2024 9:46

Super, veľmi ďakujem za podrobné info :) (moje sa už trochu vyťahujú tak vidím že potrebujem navýšiť svetlo)

MonikaP - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 32.148 (?), 17.1.2024 10:15

Ja som niektorým už vyštipla kvietky, lebo este na to nie su dostatočne veľké a silné. Napríklad na tejto Rose Crush tiež vidím súkvetie. Idem ju dnes presadiť. Ale asi by ste takejto rastlinke este neodporúčali nechať kvietky, že?

Rose Crush
Rose Crush
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty