Rajčata 2024

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 54.174 (?)
19.1.2024 14:13

Jen mě zaujala jedna drobnost. Pokud se tvrdí, že ke stabilizaci je od F1 potřeba 6 generací (tedy F7), tak z toho vychází zajímavé pozorování.

V každé generaci heteroze v 1 znaku statisticky poklesne o polovinu (x, y) -> (x, x), (y, y), (x, y), (y, x). Dva z nich jsou homozygoti.

Takže těch 6 generací odpovídá nejvýš 2^6 = 64, ale spíš s rezervou míň míst, kde mezi běžnými rajčaty nastává heteroze (ne geny, ale jejich balíčky, které se dědí spolu)

Shodou okolností jsem nedávno někde četl, že mezi heirloom odrůdami bývá rozdíl nejvýš v 10 genech.

Jen mi to přišlo zajímavé.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.48 (?), 17.1.2024 17:33

Proč ne? Rostlinu máte pěknou, není důvod nějaké květy vyštipovat. Květy nejdříve vykvetou, opylí se a potom nějakých šedesát až osmdeát dní budou budou plody narůstat. Když budou první plody dozrávat, tak už rostlina bude velká, silná. Ona ta rostlina ví, kdy má nasadit na květ.smiley

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2024 20:19

Vladimíre, je skvělé, když se shodnem.smiley

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2024 20:15

Nikdy jsem poupata nevyštipoval. Ta rostlina je dost silná, aby je svým tempem rozvíjela. Ano, potřebuje nutně přesadit, minimální velikost kontejneru tak 5 - 7 litrů. Pěstuju je uvnitř v 7,5l zeminy a pak, když jdou na balkón, vložím je do jiného většího květináče s vyhnojenou směsí. Kořínky jim prorostou dírami ve dně a zase mají z čeho žít. A pravidelně přihnojuji v zálivce Kristalonem zdravé rajče.

Myslím si, respektive jsem pevně přesvědčen, že ty rostliny, stejně jako papriky, "ví", na co mají a na co ne. Asi je ale dost lidí, kteří by se mnou nesouhlasili. Když nejsou dostatečně vyvinuté, hlavně kořenový systém, prostě květ samy shodí. Případně když není opylen. Ale tahle vaše vypadá krásně silná, ta už na to nejspíš má. Při přesazení jí opatrně pročísněte kořínky, aby směřovaly do různých stran. V tom kelímku, ale i v tom mém kartónu, jsou jaksi sbalené dovnitř. To zpomaluje uchycení.

Milan HP

host - 32.148 (?), 17.1.2024 21:44
Veľmi dakujem obom vám za rady a záchranu kvietkov:-) urobím to tak.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 20.1.2024 16:12

Dejte vědět, jak roste či rostou.smiley

Milan HP

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 54.174 (?), 19.1.2024 14:13

Jen mě zaujala jedna drobnost. Pokud se tvrdí, že ke stabilizaci je od F1 potřeba 6 generací (tedy F7), tak z toho vychází zajímavé pozorování.

V každé generaci heteroze v 1 znaku statisticky poklesne o polovinu (x, y) -> (x, x), (y, y), (x, y), (y, x). Dva z nich jsou homozygoti.

Takže těch 6 generací odpovídá nejvýš 2^6 = 64, ale spíš s rezervou míň míst, kde mezi běžnými rajčaty nastává heteroze (ne geny, ale jejich balíčky, které se dědí spolu)

Shodou okolností jsem nedávno někde četl, že mezi heirloom odrůdami bývá rozdíl nejvýš v 10 genech.

Jen mi to přišlo zajímavé.

host - 236.1 (?), 19.1.2024 17:31

Ano a platí to jistě i obráceně.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.48 (?), 20.1.2024 8:39

Milane, ta rajčata vypadají dobře. Čím a jak často je hnojíš?

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 20.1.2024 10:39

Díky. Dostaly základní dávku do zásoby: 1 polévková lžíce Cereritu a 3/4 polévkové lžíce síranu draselného do cca 10l směsi při přasazování (ale podobná směs už byla i v těch kartónech). Do směsi jsem letos přidal i asi 1/3 kompostu. A teď jsem je po týdnu přihnojil dvakrát NPK složkou Kristalonu zdravé rajče v zálivce (poprvé cca měsíc od přesazení). Ten dostatek fosforu i draslíku dělá divy. Zatím neuvažuju o použití Ca/N složky: nejsou v žádném horku (16 - 18°C), v tom kompostu a substrátu nějaký vápník je a dusíku mám pocit, že mají tak přiměřeně.  Na svou relativně stále malou výšku (max 75 cm) mají ty tyčkové vysoký počet vijanů. Ca/N složka přijde na řadu pár týdnů před "vyhnáním" na balkón.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.48 (?), 20.1.2024 8:43

Mám tomu rozumět, že se chystáš na nějaké křížení a následně stabilizaci?

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025