Rajčata 2024

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.197 (?)
11.11.2023 19:31

Včera jsem vysel ta partenokarpická rajčata, od každé odrůdy 4 semena. Gold Nugget, Oregon Spring, Siletz, Oregon Eleven, Oroma a Santiam. V tom hlubokém pařeništi budu mít jen tyto odrůdy (po dvou). Do toho nízkého dám, všechny ostatní rané a super rané. S těmi partenkoarpickými je to risk, ale když to nevyjde, svět se nezboří. I negativní výsledek je k něčemu dobrý.

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.132 (?), 5.11.2023 12:35

Milane, asi jsi jediný tady v české kotlině, který se vytrvale snaží pěstovat plísni odolná rajčata. Nevím kolik je to let (pět, šest?) Jistě máš plno zkušenostá a znalostí. Asi by to chtělo třeba tady do diskuze napsat něco ucelenějšího co by bylo základním vodítkem všem pěstitelům rajčat, kteří mají problémy s PB a chtějí je řešit pěstováním odolných rajčat.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 5.11.2023 17:33

Díky za důvěru. Mám v plánu něco napsat, ale zatím to odkládám, protože je ještě slušné počasí a práce na zahradě jako na katedrále. Ta má přednost. Až přijde nevlídno, můj grafomanský šotek dostane příležitost. laugh

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.132 (?), 5.11.2023 21:00

Už se těším. Aspoň získáme nějaký přehled.

Vladimír

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.197 (?), 11.11.2023 19:31

Včera jsem vysel ta partenokarpická rajčata, od každé odrůdy 4 semena. Gold Nugget, Oregon Spring, Siletz, Oregon Eleven, Oroma a Santiam. V tom hlubokém pařeništi budu mít jen tyto odrůdy (po dvou). Do toho nízkého dám, všechny ostatní rané a super rané. S těmi partenkoarpickými je to risk, ale když to nevyjde, svět se nezboří. I negativní výsledek je k něčemu dobrý.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 11.11.2023 21:20

Přesně tak. To důležité je, abychom něco zkoušeli, aby se něco dělo. A případný neúspěch není na závadu. Rajčata, pěstovaná klasicky, nás stejně neminou.

Pokud tomu dobře rozumím, ta partenokarpická mají za úkol vyhnout se problému s opylováním. Nevím, jak rajčata, ale partenokarpické okurky, které jsem pěstoval loni doma, nebyly zrovna neúspěch. První okurky jsem slupnul 8.6. (přibližně v té samé době, kdy jsem letos vyséval do volné půdy) a daly mi celkem asi 4 kg. Není to to samé, ale dává Ti to slušnou naději, že to půjde i s rajčaty. smiley

Klíčový problém u Tebe vidím v načasování. Když teď použiješ tu žárovku hned po vyklíčení, urychlíš je možná i o 14 dní. Na druhou stranu budou silnější. Ale protože nevidíme do budoucnosti počasí, může březen být příliš brzy na výsadbu do pařenišť. Mám to tak vlastně dost často se sazenicemi na zahradu. Letos jsem se netrefil nejspíš i o 3 týdny. Ale žádná katastrofa z toho nebyla.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.197 (?), 11.11.2023 22:13

Myslím, že jsem tu partenokarpii už popsal v tom svém článku. je to úplně něco jiného než u okurek. Zamená to, že u těch osmi odrůd (možná jich je víc) se při nevhodných zejména nočních teplotách (pod 11 °C)  stává pyl sterilní a rajčata se neopylují.a netvoří se plody. Kdežto u partenokarpických odrůd se plody tvoří i přitom, když se květy neopylí. V tomto případě budu počítat za neúspěch to, že se mně ty bezsemené plody tvořit nebudou, což bude znamenat, že to nějak nefungovalo a teploty byly i pro tyto odrůdy velmi nízké. Jinak jsou to normální rajčata a plody budou, jen ne tak brzy. V jednom máš pravdu, že důležité bude, kdy to světlo nasadím. Nerad bych už teď, nechci aby mně moc rostly. Vidím to tak nějak, až budou mít sedm osm listů a tím osvětlením bych chtěl povzbudit zejména tvorbu květů. Pochopitelně nechci, abych měl nějaké vyčouhlé sazenice.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 12.11.2023 0:30

Ty okurky byly tak brzy, protože jsem je brzy vysadil a pěstoval doma v teple, ale ten princip je stejný: nepotřebovaly opylení na vývoj plodů. Ano, u Tebe je problém s teplotami, což u mne doma nebylo. Na vývoj těch plodů.

Vladimíre, nasadit či nenasadit to světlo je skoro Hamlet. Když je necháš na okně po vyklíčení, dostanou dost denního světla, aby nevyčouhly? Když jim hned přisvítíš, nevyčouhnou, ale když pak přestaneš, řekněme koncem prosince, rozhodně nebudou mít dost světla a budou se za ním táhnout. I když dramaticky snížíš teplotu. Optimální je svítit jim celou dobu v nižších teplotách, ale to je pak zase možná urychlíš moc. Na druhou stranu jak moc bude vadit počáteční vyčouhlost? U některých odrůd jako Sofia a Mongol moc ne, ty pak stejně rostly do šířky, ale třeba Maglia se mi dokázala vytáhnout do výšin a pak byla velmi slabá. Je to žonglování.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.197 (?), 12.11.2023 8:02

Za tím oknem při 18 °C nemám nikdy problém s tím, že by se sazenice vytahovaly. Ale zase rostou velmi pomalu a než nasadí květy, tak to hrozně dlouho trvá. S tím svícením bude ještě jeden problém, jak to udělat, abych neměl problém s manželkou, která to mé pěstování sazenic za oknem v ložnici moc nebere. Možná udělám nějaký paravan, aby to světlo nebylo z předsíně vidět. V každém případě se do vánoc nebude přisvěcovat. Ale LEDku si asi koupím už teď.

Vladimír

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.197 (?), 12.11.2023 9:02

Milane, díval jsem se na to barevné spektrum a zdá se mně, že pro to kvetení bych potom měl nasadit LEDku s 4500 K. Myslím, že by to bylo lepší než těch 6500 K, protože já nepotřebuji, aby sazenice rychleji rostly, ale chci aby brzy zakvetly.

Osvětlení
Osvětlení

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 12.11.2023 23:59

Vladimíre, uvažoval jsem identicky, takže mám i 3 žárovky 4100°K. Nasadil jsem je v naději, že podpořím kvetení (ve dvou letech po sobě). Nic takového jsem nepozoroval. Spíš naopak: ty co byly pod 6500°K kvetly ochotněji, i když samozřejmě je to jen subjektivní vyhodnocení a mohly hrát roli úplně jiné příčiny. Nasazoval jsem i ty červenomodré "růstové" (kdybys měl zájem, dvě Ti klidně pošlu. U mne teď jen leží v krabici.). Výsledek byl stejný, možná ještě horší než u 4100°K. Prostě se mi celou tu dobu ukazuje, že nejlepší výsledky má ta denní bílá 6500°K (tak, jak jsi mi to kdysi předpověděl). A to jak v růstu, tak kvetení. Věda sice hovoří jasně o těch spektrech, ale kdoví, jak to u těch LEDek ve skutečnosti je.

S manželkou je to na Tvých diplomatických schopnostech. Ale rozhodně dej za ně odražeč. To snad zastíní světlo dostatečně a i zvýší intenzitu osvětlení. I denního světla. Ale to Ty myslím děláš. Já teď používám tu odrazovou textilii, která se dává za topení: ohebný plast a na něm z jedné strany folie. Otázka je, jak to zavěsit. Mám v patřičné vzdálenosti natažené lanko ode zdi ke zdi, takže vyřešeno. Ale to by Tobě asi neprošlo a i by se Ti to hodně blbě vrtalo do betonu (manželku jsem postavil před hotovou věc a bylowink a mám cihly). Pokud máte záclonové konzole, napadlo mne za ně zaháknout dlouhý lehký vingl. I na dlouhé okno by Ti stačily dva, maximálně 3. A ten odražeč je lehoučký a dobře se s ním pracuje. Dřív jsem si lepil alobal na papundekl, ale bylo to jednak těžší a druhak se mi ten alobal dost trhal, takže jsem musel často opravovat. Závěs pak řeším elektrickým drátem Cu 1,5 mm2 a klipsem na papír na konci. To má tu výhodu, že můžu velmi snadno měnit výšku. Prostě jen udělám smyčku na drátu. Provázek by asi taky stačil. Jsi technik, takže si určitě poradíš i bez mých "rad"laugh.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025