Tak do prosince to nevydrželo. Dnešním dnem jsem ji uzavřel, tedy sezónu 2023. Otrhal jsem zelená rajčata i papriky na balkónech, protože hlásí trvalé noční mrazy i tady dole a denní teploty jen slabě nad nulou. Žádné přikrývání či dokonce topení už tedy nemá smysl. Můžu tedy zhodnotit.
Zahrada: 46 rostlin - 111 kg zralých; cca 25 řízků - 30 kg zralých; dospěláci a řízky - cca 30 kg zelených na dozrání uvnitř (neváženo). První zralá rajčata 9.7.
Domov a balkóny: 15 rostlin - 13 kg včetně zelených. Papriky 12 rostlin - 8 kg. První zralá rajčata 17.3. První zralé papriky 14.7.
Žádné rekordy, ale také žádný propadák. Neobvykle dobrá byla chuť zářijových a i říjnových rajčat, a to díky počasí. Celkově ale chuť o cca 20% pod úrovní loňského roku. Vysoké ztráty především kvůli suché hnilobě, menší pak z důvodu praskání (o dost menší než loni). Plíseň bramborová se objevila na Koraliku, který vyrostl ze semínka v půdě tam, kde byl v plísňovém roce 2021. Na ostatních rostlinách se neprojevila, možná proto, že jsem měl všechny odrůdy výhradně plísni odolné. Nejlépe si vedly červnové řízky. Další problém, který přesahoval běžné roky, byla septorióza. Přičítám to oslabení imunity rostlin, které způsobilo to, že jsem je byl nucen zasadit do půdy pouze 11°C teplé, takže dlouho stagnovaly.
Milan HP