Rajčata 2023
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 16:56
Byl to první článek, na který jsem narazil. Vyhledám další studie. Ale měl jsem za to, že tohle je všeobecně známá věc. Vůbec nechápu váš odpor.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.55 (?), 4.4.2023 18:06
Nikdy jsem nezaznamenal, že by profesionálové ve skleníku měřili teplotu půdy, vždy se měří teplota vzduchu.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 18:42
Protože tam odpovídá více-méně teplotě vzduchu. Zvlášť pokud jsou záhony vyvýšené. Ale ani když nejsou, nehrozí, že by půda měla moc rozdílnou teplotu.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 18:47
Tady je něco lepšího. Studie.
https://agriculturistmusa.com/effect-of-soil-temperature-on-plant-growth/?utm_content=cmp-true
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.55 (?), 4.4.2023 19:02
Opět "studie" o ničem, zabývající se už podle názvu Vliv teploty půdy na růst a výživu vlivem teploty půdy na rostliny. Ale to přece nikdo nepopírá, že teplota půdy by měla být v nějakém optimálním rozmezí! Dotaz byl na minimální teplotu ve skleníku, kterou rajčata snesou, nebo se pletu?
Co se týká rozdílu teploty půdy a vzduchu, tak by jste si měl, pane Milane, uvědomit, že teplota půdy se může velmi lišit od teploty vzduchu, stejně jako jsou rozdílná teploty půdy v různé hloubce.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 20:18
Ano, ten kdo něčemu nechce věřit, nebere nic jako důkaz. Najděte si něco sám.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 4.4.2023 20:33
V tom případě u mě platí dvojnásob, že čím hloupější sedlák tím větší brambory. Jinak nevím proč to hledáte v nějakých cizojazyčných stránkách, když třeba i Agrobio píše, že teplota půdy pro výsadbu rajčat by měla být kolem 10 a nebo více...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 20:52
Protože v češtině mi to nějak nereagovalo, tak jsem to zadal v angličtině. Těch studií se tam na mne vyhrnulo opravdu hafo. A nevěřící Tomášové by přeci nevzali nějaké Agrobio. Jsem rád, že potvrzujete to, co jsem ke své škodě pochopil teprve před pár lety. Od té doby mi zahrada poskytuje dvojnásobnou radost.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 4.4.2023 14:15
Napsal jsi: " je rozdíl mezi teplotou půdy a teplotou vzduchu. Sice spolu souvisí, ale ta první je mnohem důležitější".
Tak to jsem se tam nedočetl.
Pochopitelně i rajčata jako každá jiná zelenina potřebují aby teplota půdy byla přiměřená. Teplota půdy ve skleníku se rychle zvyšuje stejně tak jako v tom mém studeném rámu. Já počkám na to, až předpověď řekne, že bude pár slunečných dní, udělám sazákem díry, ty se za den prohřejí na teplotu na povrchu (změřil jsem si to), naleji do každé díry vodu teplou cca 60°C a vložím tam sazenice. vše je bez problému. Většinou sázím okolo 25.3., letos zatím ne. Měřením teploty půdy se běžně nezabývám. Neznám ani nikoho, kdo by se tím zabýval (snad jen tebe)
Vladimír
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 17:06
To, že to dělám jen já, což ale pochybuju, vůbec neznamená, že je to špatně. Používáš opatření na zvýšení teploty půdy, čímž jasně říkáš, že je důležitá. Ono, pokud má sedlák dobrý nos, není nutné tu teplotu přímo měřit, protože ji lze odhadnout podle déletrvajícího počasí a zkušení borci to mají v malíku.
Ale pohledám nějaké další, odbornější studie, až bude čas. Ta teplota půdy je důležitá jak směrem dolů, tak směrem nahoru. To mi nevymluvíš.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|