Rajčata 2023

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?)
1.3.2023 11:04

Přesně tak. Jižní okna při vysetí v polovině března obvykle stačí. Mírná vytáhlost není velký problém. Horší je to při dřívějším výsevu a oknech obrácených jiným směrem.

Ale přisvětlit hned, jak vylezou, jim prospívá v tom, že vytvoří bohatší kořenový systém. Což se pak i projeví při přesazování a vysazování. Příliš rychle rostoucí mají slabší jak stonky, tak méně kořínků. Výhodou v tom stádiu je, že na to stačí i jen jedna LED žárovka 15 - 20W. Žádný energožrout. Nejlíp se mi osvědčuje denní bílá.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 28.2.2023 19:21

Tak gratulace. yes

Milan HP

host - 81.144 (?), 1.3.2023 7:08
Má cenu svítit rajčatům celou noc? V jednom domě u nás se v noci pořád svítí u okna. Ze spolehlivého zdroje vím, že paní přisvětluje rajčatům. Ale má to význam dělat jim čtyřiadvacítkové šichty?

host - 28.103 (?), 1.3.2023 8:03

Nepřisvětluji. Nevidím v tom značný přínos. Szeničky mám za oknem a jakmile přestane mrznout tak jdou do skleníku ať se otuží. Možná přisvětlovat úplně zezačátku když vyklíčí, abyste je neměl tak vytáhlé, ale i to nedělám. Mám je sic vytáhlejší, ale oni se pak celé stejně ponoří do zeminy... Budete muset vyzkoušet co vám funguje =)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 1.3.2023 11:04

Přesně tak. Jižní okna při vysetí v polovině března obvykle stačí. Mírná vytáhlost není velký problém. Horší je to při dřívějším výsevu a oknech obrácených jiným směrem.

Ale přisvětlit hned, jak vylezou, jim prospívá v tom, že vytvoří bohatší kořenový systém. Což se pak i projeví při přesazování a vysazování. Příliš rychle rostoucí mají slabší jak stonky, tak méně kořínků. Výhodou v tom stádiu je, že na to stačí i jen jedna LED žárovka 15 - 20W. Žádný energožrout. Nejlíp se mi osvědčuje denní bílá.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 1.3.2023 11:11

Kdesi na jiném fóru jsem četl, že celodenní svícení dokáže rostlinky ještě víc urychlit, tedy pokud probíhá v relativním teple. Nezkoušel jsem to, ale mám za to, že je to také může poněkud vyčerpat. Běžně přisvětluji 12 - 14 hodin.

A pokud je má paní za oknem, kde je nižší teplota a dělá to už teď, zdá se mi to zbytečné, tedy pokud je nepěstuje pro skleník. Nakonec el. energie už teď nestojí haléře.

Milan HP

host - 81.144 (?), 1.3.2023 14:00
Já si také myslím, že podobné akce nemají žádný význam, ale pokud se někdo rozhodně svítit jako v hotelu Ritz, těžko mu v tom bránit, když v tom vidí smysl...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 1.3.2023 19:36

Nikdy nesvítím po 9 večer, ale přesto zakrývám okno zvenčí. Lidé, bydlící v protějším domě cca 80 m vzdáleném, si stěžovali, že je to světlo ruší. Světlo ze 3 LED žárovek 20W. Ale ono to má i svou výhodu: zakrývám ho odrazovou fólií hned po setmění, takže zároveň ještě o něco zvýším intenzitu osvícení rajčat a nepatrně snížím únik tepla.

Milan HP

host - 81.144 (?), 1.3.2023 20:02
Třeba pro fotografování jsou podobné věci velmi rušivé. A zrovna dnes už je u nás zase tolik světelného smogu na tu meziplanetární podívanou... Když jsem si párkrát v zahradě osvětlil rozhledničku tak jako to dělají na mnoha památkách. Stěžoval si dokonce jeden pán, který má okno úplně na druhou stranu. :-D Musím ale říct, že lidi u nás to s tím šetřením elektřiny neberou vůbec vážně a ztrácejí tak u mne kredit... Pokud chci na zahradě svítit, dám tam solární lampičky za 15 Kč kus. Nevím jestli by mělo cenu jimi rajčata přisvítit, kdybych je střídal v nabíjení na slunci a spustíl zastíněním čidla, protože svítí jen v noci.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 1.3.2023 23:20

Tohle už mne taky napadlo. Tedy solární zdroj, baterie a LED svítidla. Jenže to nějak neumím přesně naplánovat a ty světelné zdroje tomu systému vyhovující, mi nesedí výkonem. Přemýšlel jsem dokonce o solárních panelech na střeše. Ale bydlím v činžáku. Jsme sdružení vlastníků bytů, takže i každý vlastníme alikvotní část střechy. Ten můj "podíl" je příliš malý, ale i tak by mi sousedi nedovolili ho použít pro "soukromou" fotovoltaiku. Neptejte se proč, nevím sám. Na balkon si panely dát nemůžu, to by zase odsoudili památkáři a taky by to vadilo mým rostlinám. Takže jsem tyhle nápady pustil k Labi.

Ano, i někteří mí přátelé mi tvrdí, že "znásilňuju" Matku Přírodu a plýtvám energií. A já jim oponuji tím, že jen využívám principů MP a že díky rostlinám šetřím energii jinde, třeba na teple. Kvůli rajčatům totiž žiju v 17 - 18°C už léta. Je to pro domácí pěstování optimální teplota.

Milan HP

host - 81.144 (?), 2.3.2023 6:18
Otázkou také je, kdo by vám vyměřil tu vaši část střechy. Pokud by se to mělo dít podle toho, co při digitalizaci pozemků nastínili její pracovníci, asi je to neřešitelný problém, (pokud mluvili pravdu, o čemž v několika případech sice pochybuju). Když má jeden pozemek třeba 50 vlastníků, v takovém případě je prý lepší darovat podíl státu, protože k dohodě mezi vlastníky stejně nikdy nedojde a žádné vyměření třeba 150 m2 nebude. Bohužel u nás to není tak jako v zahraničních filmech, kdy včeleř řekne, jdu ti pomoct vysadit rajčata na tvém pozemku, protože moje včely budou dělat med z jejich květů, a proto je to fér... U nás se to dělá podle toho, pořídím si holuby a oni se půjdou nažrat někam jinam. Sláva Porýní poporostla, sice jsou pozdnější, ale to nevadí, dám i nějaké do skleníku, i když se píše, že tato odrůda je pouze polní. Jaký na to máte pane Milane názor s tím skleníkem?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz