Rajčata 2022 I

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
30.7.2022 17:44

Začínám přicházet na chuť biftekům, tedy biftekovým rajčatům. (Bifteky z masa jsem si oblíbil už v dětství, ale u nás je málo těch, kdo je umí udělat.) Možná je to tím, že teprve letos u mne dosahují své optimální chuti.

Mountain Merit si vysloužil známku 8,5 a Crimson Blush 8. Ovšem na základě tohoto hodnocení jsem povýšil Honey Moon na 9. Primabella cherry je jen za 7,5. Nějak moc se jí u mne nelíbí.

Kontrolní vzorek neodolných je stále čistý jako lilie.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 27.7.2022 22:45

Tak jsem zase dole, tak několik novinek: kromě Oh Happy Day už dozrává všech zbylých 17 odrůd. Výborná zpráva je, že jsou chuťově opravdu výtečná - přesně jak si představuji. Ta horší je, že mají všechny tvrdší slupku oproti loňsku a u některých (MMagic) to už hraničí s hroší kůží. Pro nakládání se budou muset loupat.

Primabella a Garden Berry projevují známky nedostatku draslíku - hnědé okraje listů. Tak jsem je v zálivce pohnojil Kristalonem podzim s vysokým obsahem draslíku a nové listy GB už to nemají, ale u Primabelly to moc nezabralo. A to jsem hnojil na jaře síranem draselným. Ale jedna z nich, rostoucí na bývalé navážce, je v naprostém pořádku.

Crokini se v soutěži 4 mrňavých umístilo druhé za Garden Berry. Dal jsem mu osmičku. Mile mne překvapilo Honey Moon, je opravdu sladké, to jméno nelže. Na osmičku dosáhl i Galahad. Naopak mírným chuťovým zklamáním je Defiant (výnos je ale vysoký) a hlavně Crimson Plum - to není (možná jen zatím) na lepší než 6. Začala dozrávat mezi posledními.

Kontrolní vzorek 5 rostlin je stále čistý - loni jsem zaznamenal první vážné známky plísně už 22.7. Hlavně keříčková (Defiant a Galhad) jeví známky septoriózy, ale není to nijak dramatické. Vyvazovaný a podepíraný Koralik je zdravý jako řípa, nicméně sběr je poněkud vopruz v tom houští. Brambory už dosluhují, ale plíseň se na nich také neobjevila. O víkendu je vykopu všechny.

Zatím jsem sklidil ze zahrady asi 7 kilo rajčat, ale do konce července to bude mnohem víc. V pořadí od roku 2018 hned druhý nejvýnosnější červenec. Loni to bylo za červenec jen 5,3 kg. A předloni jen 3,9. Ovšem na rok 2018 nemá letošní červenec šanci - to jsem měl sklizeno 38 kilo. Jasně, nebyla stejná skladba odrůd, ale i tak jsou ty vlivy počasí naprosto jasně vidět.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 30.7.2022 17:44

Začínám přicházet na chuť biftekům, tedy biftekovým rajčatům. (Bifteky z masa jsem si oblíbil už v dětství, ale u nás je málo těch, kdo je umí udělat.) Možná je to tím, že teprve letos u mne dosahují své optimální chuti.

Mountain Merit si vysloužil známku 8,5 a Crimson Blush 8. Ovšem na základě tohoto hodnocení jsem povýšil Honey Moon na 9. Primabella cherry je jen za 7,5. Nějak moc se jí u mne nelíbí.

Kontrolní vzorek neodolných je stále čistý jako lilie.

Milan HP

host - 81.144 (?), 30.7.2022 19:31
Hlavně at vám chutnají, já tyto odrůdy neznám. Budu muset přihnojit trochu draslíkem, dnes jsem trhal tyčková Start a u stopky je ten nedostatek živiny poznat. Keříčková v tomto směru bez problému Galera červená a to žluté už nevím jak se jmenuje.

host - 148.5 (?), 31.7.2022 12:23
Mozte Pan Milan pridat fotky vyssie spominanych biftekovych rajcat? Chcel by som vidiet aky maju rastliny realny rast. U mna z odolnych zatial vychadza najlepsie Crimson cocktail, skusam prvy rok takze odolnost sa este len ukaze v najblizsich tyzdnoch. Crimson crush ma tiez pekne velke plody, rastliny rastu mozno trochu slabsie a plody nedozrievaju rovnomerne, vrch plodu skoro zeleny, ostatna cast uz cervena... u ostatnych odrod na rovnakom mieste ten problem nemam Mountain Magic ma pekne plody no ako pisete vyssie supka aj u mna velmi hruba. Philivita tak trochu pre mna sklamanie, nepaci sa im u mna velmi, chut dozretych zatial nic moc. Vesper som vystipoval do vysky 3m a tak som to vzdal, neuveritelne silny rast aj viac ako pol metra za tyzden, chut pre mna lepsi ako philovita. Plesen zatial u nas do Zurichu nedorazila takisto, kontrolne bejbino je zatial zdrave. Na fotke nizsie crimson cocktail. S pizdravem P.Z.

host - 81.144 (?), 31.7.2022 13:47
Nádherná násada pane P.Z.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 2.8.2022 21:59

Zatím mám v archívu snímky jen několika odrůd, ale slibuju, že pořídím čerstvé.

Crimson Cocktail je rozhodně mnohem vitálnější než Crimson Crush, ovšem bifteky mají pravidelně jiný habitus než menší druhy. A věřte, že jsou obě opravdu phythophthoře velmi odolné. Otestováno 2 roky po sobě. Totéž Mountain Magic. Jenže já letos doufám, že ty nové odrůdy zůstanou v tomhle směru neověřené.

Na snímcích jsou ale keříčkové PhR odrůdy Galahad F1 a Defiant F1. Zpočátku rostly velmi bujně, ale po nasazení plodů  (u Defiant velmi razantním) a i vlivem sucha hodně polevily. Dokonce se dá říct, že se pod tíhou plodů opticky zmenšují. Galahad je tutová osmička (stupnice 0 - 10), Defiant o stupeň horší, ale o to plodnější. Typický biftek na zavaření.

K té plísňové odolnosti mám ale důležité upozornění: nepodléhejte panice, pokud se u odolných odrůd objeví známky plísně na listech, stoncích či dokonce některých plodech. Nechal jsem loni dojít plíseň na odolných do extrému, dokonce jsem se pak už ani neunavoval otrhávat napadené listy. Ty rostliny vypadaly příšerně. Přesto ale byla velká část plodů nenapadená a zdravá a dozrávala až do zámrazu. Kontroluji jejich čistotu dvojím způsobem: rozkrojením (cokoliv tmavého uvnitř znamená nakažení) a pak chuťově, protože napadené plody mají typickou pachuť. U neodolných pak dodržuji jinou zásadu - zasažený stonek je povel k okamžitému (do 48 hodin) otrhání všech už vyvinutých plodů. Loni jsem z nich takhle zachránil kolem 75% - dozrála v interiéru. Snaha zachránit rostlinu je naprosto kontraproduktivní, protože plíseň pak má čas proniknout do všech plodů.

Milan HP

Galahad 27.6.
Galahad 27.6.
Defiant 27.6.
Defiant 27.6.
Crimson Blush vlevo, Galahad vpravo, 19.7.
Crimson Blush vlevo, Galahad vpravo, 19.7.

host - 81.144 (?), 4.7.2022 18:01
Ve skleníků se vybarvují první žlutá keříčková rajčátka, že to bude tak brzo jsem opravdu nečekal. Za ty roky co je pěstuju pořád dokola z vlastního osiva vím, že je na ně spolehnutí. A dá se z nich uvařit i velmi chutná omáčka a vůbec nevadí, že nemá červenou barvu.

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 188.39 (?), 4.7.2022 19:45
Mě letos překvapila odrůda Malachytova škatulka, která už 28.6. dala super chutné a sladké rajče s téměř 600g. V porovnání s velmi ranym Start S F1, který při stejném datu výsevu 18.2. dal první plod 23.6.

host - 81.144 (?), 4.7.2022 19:56
Mě letos budou zrát Start S F1 nějak později a to jsem se s tím řízkováním tolik nahrál. Keře až po strop, rajčat plno. Nevím kdo to říkal, že řízkovanci plodí méně. To se mně vůbec nezdá násada bohatá, ale možná že by zrály později...? V každém případě už si za dva dny pochutnám na těch žlutých. To máte teda pořádného macka. Kolik jedna rostlina takových velkých rajčat utáhne?

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 188.39 (?), 5.7.2022 8:51
Kupodivu druhý plod o pár dnů později měl 400g, ale ve frontě o něco větších jich je už přes 10. Takže plodí velmi brzo a navíc hodně. Narozdíl od loňského Gordost sibirii, který dal sice velmi brzo, skoro 800g plody, ale bylo jich málo, i rostlina byla spíš semideterminantni. A co hlavní, Malachyt toleruje vysoké teploty ve skleníku, neshazuje květy.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz