Také jsem o tom přemýšlel. Jsou to samozřejmě jen dohady, ale když se komerčním křížením rajčat docílila ztráta 9 genů chuti, je docela dobře možné, že se něco děje s genetickou výbavou pro klíčení. Nic v logice to nevylučuje. Především u hybridů. Ovšem naše Amy hybrid není. A ani to není nijak nová odrůda. Tam mi přijde pravděpodobnější, že se nějak promítají podmínky, ve kterých je prodejci semen pěstují nebo nechávají pěstovat. A případně i některé to chemické ošetření, které nutně dostávají. Ono se to neprojevuje hned, to chvíli trvá, ale ten proces může být v běhu.
A ještě jedna spiklenecká teorie: snižování schopnosti klíčit může být cílené, protože vyvolává větší poptávku a spotřebu. Prostě nekoupím jeden balíček semen, ale dva, pro sichr. Ale to už jsem si pustil své dohady totálně ze řetězu.
Nicméně jako vždycky nám nezbývá, než se s tím vypořádat. A myslím, že to dokážeme. I když si občas s chutí zanadáváme. 
Milan HP