Rajčata 2022 I

host - 94.169 (?)
17.2.2023 16:01

Dobrý den.Taky hledám jak nejlépe uskladnit semena.Jednou jsem viděl v TV reportáž   ze semenné banky která byla v podzemi. Také mám semínka v lednici jen papriky ale víc jak 3 roky to nedávají.Pak jsem se dočetl že v lednici ano ale při určité blíže nespecifikované vlhkosti. Pokud nelze tuto vlhkost zajistit je lépe skladovat při pokojové teplotě. K probuzení semen používám heřmánkový čaj nebo roztok z gelu listu aloe vera. Jsou i profi přípravky Canna

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 17.2.2023 22:24

Myslím, že nejste daleko od reality. Protože o peníze přeci jde až v první řadě. A kdo by se abgéboval reklamovat semínka za pár pětek. Navíc se počet semínek v balení opravdu dramaticky snížil za stejnou či ještě vyšší cenu. I když musím říct, že u rajčat mám mnohem lepší výsledky než u paprik. Ale to je známá věc.

A propó, z těch nově koupených Amy mi vyšly 4 z 8. Jak si vedou ty vaše? Jsem rozhodnut přejít maximálně na samozásobení. Možná i zkusím nějaký hybrid. A Amy hybrid není. Uvidíme, jak si ty nehybridy povedou, mám jich tu docela dost.

Milan HP.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.142 (?), 18.2.2023 8:37

Já ještě zvažuju takovou pavědeckou domněnku. Dříve ty odrůdy byly sice šlechtěné, ale snad jaksi méně než dnes. A to "přešlechtění" se projevuje v nárocích na podmínky klíčení. Prostě ty odrůdy nejsou tak vitální při klíčení. Třeba u hybridů paprik od Teclové je to úplná věda jak to nakličovat. Opět bez důkazů.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 18.2.2023 10:36

Také jsem o tom přemýšlel. Jsou to samozřejmě jen dohady, ale když se komerčním křížením rajčat docílila ztráta 9 genů chuti, je docela dobře možné, že se něco děje s genetickou výbavou pro klíčení. Nic v logice to nevylučuje. Především u hybridů. Ovšem naše Amy hybrid není. A ani to není nijak nová odrůda. Tam mi přijde pravděpodobnější, že se nějak promítají podmínky, ve kterých je prodejci semen pěstují nebo nechávají pěstovat. A případně i některé to chemické ošetření, které nutně dostávají. Ono se to neprojevuje hned, to chvíli trvá, ale ten proces může být v běhu.

A ještě jedna spiklenecká teorie: snižování schopnosti klíčit může být cílené, protože vyvolává větší poptávku a spotřebu. Prostě nekoupím jeden balíček semen, ale dva, pro sichr. Ale to už jsem si pustil své dohady totálně ze řetězu.

Nicméně jako vždycky nám nezbývá, než se s tím vypořádat. A myslím, že to dokážeme. I když si občas s chutí zanadáváme. wink

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 17.2.2023 14:48

Waltře, osobně si myslím, že hlavní je v nízké relativní vlhkosti. Případně dobře uzavřená. S teplotou si nedělám hlavu, mám je v pokoji v těch svých obvyklých 17 - 18°C (r.v.kolem 50%). To není kvůli šetření, ale nejlíp mi v tom rostou ta zimní rajčata laugh. Uzavřená buď v původním obalu, tom aluminiovém sáčku, nebo v těch malých igelitových sáčcích s plastovým uzávěrem. Některá v plastových lahvičkách od léků. Ale přiznávám, že netuším, zda jim to prodlouží klíčivost či naopak. Málokdy se vracím k semínkům víc jak 3 roky starým. Vlastně asi vůbec. Část mých rostlin jsou vždy novinky a ty stálice mi vždycky dojdou, takže dokupuju. Ale teď jsem vyséval papriky ze svých loňských Big Red, které tady skladuju volně na talířku ve vitríně, a klíčily ze všech nejlíp.

Vladimír by nám poradil, ale asi už se odmlčel nadobro. Vzpomínám si, že se pokoušel oživit nějaké staré odrůdy z Karolíniny sbírky. A ta semínka byla snad i z 90tých let. Pokud mě paměť neklame, něco se mu oživit povedlo. 

Milan

host - 94.169 (?), 17.2.2023 16:01

Dobrý den.Taky hledám jak nejlépe uskladnit semena.Jednou jsem viděl v TV reportáž   ze semenné banky která byla v podzemi. Také mám semínka v lednici jen papriky ale víc jak 3 roky to nedávají.Pak jsem se dočetl že v lednici ano ale při určité blíže nespecifikované vlhkosti. Pokud nelze tuto vlhkost zajistit je lépe skladovat při pokojové teplotě. K probuzení semen používám heřmánkový čaj nebo roztok z gelu listu aloe vera. Jsou i profi přípravky Canna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 25.2.2023 12:15

Jak je u mne zvykem, nastává tisková oprava. Objevil jsem zapomenutou bednu s dozrávajícími rajčaty. Ne, že by jich tam bylo na kila, ale stále vypadají i chutnají slušně - v salátu s trochou cukru. Tohle jsem dneska snídal. Možná tam ještě nějaká rajčátka zbyla na snídani v březnu.smiley

Milan HP

Dnešní rajský salát
Dnešní rajský salát

host - 81.144 (?), 25.2.2023 14:38
Pěkné! A mně pořád ještě nic neklíčí ani ta Sláva porýní. Snad to začátkem března rozsekne Startka...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 208.138 (?), 25.2.2023 19:58

Po kolika dnech? A při jaké teplotě?

Milan HP

host - 81.144 (?), 25.2.2023 20:21
Já to přesně nestopuju, ale za tu dobu co zkouším tu klíčivost rajčat mi na stejném místě ale v jiných krníčkách už leze několik pecek z datlů a semen z fíků. :-D a to si fakt nedělám legraci. Semínka z obchodu jsou fakt ke klíčení o moc horší než z vlastní sklizně. Ale tyhle vlastní žádná nemám.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz