Rajčata 2022 I
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?) 22.6.2022 23:26
Hlavním hrdinou se teď stává zahrada, ale je třeba zhodnotit i vedlejší postavy (dříve ale stars).
V podstatě se dá říct, že jsem základní cíl, tedy mít koncem května a v červnu dostatek rajčat a paprik, dosáhl. Od půlky května jsem sklidil dodnes 1,5 kg rajčat, 1,2 kg paprik (první 24.5.) a, ke svému překvapení a poprvé, i asi kilo okurek (první 8.6.), které pěstuju v truhlících doma i na západním balkóně. Na balkónech se to červená, ale největší úspěch jsou papriky - jsou obsypané a i bachratka Big Red už začíná červenat. Jasně, skleníkáři se mi budou smát, ale já jsem realista a říkám, že na mé podmínky to zatím byl dobrý rok. Bohužej jsem nechal foťák na chalupě, takže připojím jen starší snímky.
Zahrada je jiná písnička: to je letos boj o vodu. U nás tady prší minimálně a pramen vysychá. Určitě letos nebudu mít přerostlá rajčata díky přebytku vody jako loni. A nejhůř jsou na tom brambory - na ty už moc vody nezbyde, pokud vůbec nějaká. Takže na závěr můžu jen konstatovat starou pravdu: každý pěstební rok je jiný.
Milan HP
Milan HP
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.10 (?), 13.6.2022 9:38
tak tady ve slovníku vidím, že slovensky strapec znamená česky hrozen a v českých marketech tato rajčata označují jako rajčata na větvičce. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.214 (?), 13.6.2022 13:37
Slovensky strapec, česky hrozen, anglicky grape. Plody, většinou cherry jsou uskupeny do hroznu. S tím, že by se tyto celé hrozny cherry prodávaly jsem se ještě nesetkal. Na větvičkách se většinou prodávají větší rajčata, květenství jednoduché, souhlasím s tím, že jsou LSL a také tomu odpovídá i mizerná chuť. Můžete je skladovat i několik měsíců, mají pěknou červenou barvu, ale chybí jim jen jedno, chuť, která stále zůstává stejná- mizerná.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 14.6.2022 22:30
Vladimíre, Ty máš na mysli ta dovozová, myslím, že převážně italská a španělská. Ale nejen. A tam bych ještě rozlišil: malá koktailová jsou slušné chuti (třeba Brioso - to je myslím z Holandska), ta větší pak opravdu nestojí za moc. Ty cherry se objevily teprve nedávno (rozuměj, že pro mne 5 i více let je nedávno - asi to cítíš taky, že ten čas zrychluje).
Jak si vedou Tvoje v pařeništi i na zahradě?
Mám tu dnešní fotku, tak ji přikládám. A pak spodní část mé zahrady pro představu, jak to tam vypadá. Čertovsky romantické, že? Jenže: půda mizerná, vopruz to obdělávat i zalévat. Žlutý jíl v 25 cm. Ale nevyměnil bych to ani za miliardu.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 14.6.2022 21:57
Přesně tak, Waltře. Myslím, že je to hlavně otázka zimního velkopěstování ve sklenících. Hlavní důvod vidím pak ve snadnější sklizni při jejich velikosti, ale "dojem na zákazníka" v tom rozhodně jede taky. A musím říct, že ta rajčátka, která jsem kdysi koupil v únoru od českých firem, byla kolem osmičky (Nelinka, Strabena, Hranáček) - tedy výtečná (a příšerně drahá). I tak ale ta koncová byla méně zralá než ta na začítku vijanu. Pěstoval jsem pak havně Nelinku F2 (nejspíš původní jméno Juanita) doma i na zahradě (netuše, že jsou strapcová) pro jejich ranost. A nemůžu říct, že by mne chutˇově či plodností zklamala. Jen se mi nikdy nestalo, že bych sklízel celý hrozen najednou. Proč taky?
Takže jsem se ukecl, když jsem říkal, že jsem je ještě neměl. Měl a protože byla opravdu bujně rostoucí tyčková, vyštipoval jsem tvrdě.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 15.6.2022 22:48
Musím se nyní věnovat hodně zahradě, bude potřeba znovu přihnojit sad, protože ty desítky milimetrů deštové vody odplavují živiny. Mám připravený zákvas ze slepičinců, ale roznést ho v konvách ke 150 stromům jení jen tak. Dnes jsem nabalíkovali 21 kusů kulatých malých balíků. Trhám višně, chci dělat víno a likéry, ještě nemám dokončenou probírku plodů na všech jabloních a záhony všech plodin po deštích pořádně zarůstají. Budu muset postříkat jabloně pro jistotu ještě jednou proti obaleči. Merunky po kroupách heroicky zatahůjí rány na plodech až to dere slzy do očí, taky je musím proti monilii znovu podpořit... Já se nehnu z baráku, dokud nesklidím poslední merunku ze stromu. :-)
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 22.6.2022 23:26
Hlavním hrdinou se teď stává zahrada, ale je třeba zhodnotit i vedlejší postavy (dříve ale stars).
V podstatě se dá říct, že jsem základní cíl, tedy mít koncem května a v červnu dostatek rajčat a paprik, dosáhl. Od půlky května jsem sklidil dodnes 1,5 kg rajčat, 1,2 kg paprik (první 24.5.) a, ke svému překvapení a poprvé, i asi kilo okurek (první 8.6.), které pěstuju v truhlících doma i na západním balkóně. Na balkónech se to červená, ale největší úspěch jsou papriky - jsou obsypané a i bachratka Big Red už začíná červenat. Jasně, skleníkáři se mi budou smát, ale já jsem realista a říkám, že na mé podmínky to zatím byl dobrý rok. Bohužej jsem nechal foťák na chalupě, takže připojím jen starší snímky.
Zahrada je jiná písnička: to je letos boj o vodu. U nás tady prší minimálně a pramen vysychá. Určitě letos nebudu mít přerostlá rajčata díky přebytku vody jako loni. A nejhůř jsou na tom brambory - na ty už moc vody nezbyde, pokud vůbec nějaká. Takže na závěr můžu jen konstatovat starou pravdu: každý pěstební rok je jiný.
Milan HP
Milan HP
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 22.6.2022 23:47
Pane Milane, já sice chatrný lexaník mám, ale rozhodně se vám smát nebudu. ;-) Začátkém květná mívám ředkvičky v průběhu salát, koncem už jsou i nějaké kedlubny. Rajčata v lexanu letos očekávám v půlce července a opravdu vyzrálé papriky se spoustou masa až tak v srpnu první sklizen. Okurky mám letos jen venku, salátovky bývají ve skleníku dřív než rajčata. Brambory máme, ale je zatím zbytečné je kopat. Já mám rajčata na přímý konzum rád, papriku už méně, ale potřebuju hlavně vyrábět kečupy, protlaky a v menší míře třeba lečo. Bohužel mně letos nevzešlo zelí na nakládání do škopku a ze všech vysetých semen květáků a brokolic mám 3 kusy. :-D Budu muset příští rok zainvestovat do čerstvých semen, protože ta velkobalení jsem koupil některá možná i před 8 lety, bylo by zajímavé najít tu fakturu, ale předloni bylo ještě všechno v cajku a loni jsem měl pěstitelské prázdniny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 23.6.2022 9:33
Shodou okolností jsem letos také pohořel na květáku i brokolici. Předpěstované sazenice doma mi vyhynuly po meči i po přeslici (namíchal jsem jim nesprávně půdu) a ze semínek venku mám jen 6 květáků. U brokolice pak ale vyšla druhá várka parádně, takže těch mám dost. Jenže jsem ji musel vyhodit hned po vzklíčení do lodžie, tedy východního balkónu. Doma na ně bylo moc teplo.
Bohužel mi také nevyšlo mé oblíbené zelí Murdoc (starší semínka), takže mám jen 5 rostlin. Jarní a letní zelí vzešla ze semínek na záhonu slušně. Díky teplému počasí jsou letos molice hrubě přemnožené, ale pod netkanku se jich moc nedostane, takže trpí jen kontrolní nechráněné vzorky. Těm pomáhám lepovými deskami a pokleknutím na kolena a očištěním listů francovkou. I přes tenhle handicap rostou slušně.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 25.6.2022 17:38
Waltře, to je pech. Máš na mysli hnilobu způsobenou květilkou zelnou? To je přece moucha. Měl jsi to zelí pod netkankou?
Letos se s tou havětí roztrhl pytel. Zavěsím lepovou desku a druhý den ji můžu měnit, jak je plná. To to počasí.
Ale teď vydatně zapršelo, všechno ožilo, rajčata, papriky i ostatní zelenina zvedly hlavu a jakoby povyrostly. I se mi zdá, že víc zezelenaly.
Jak jsi na tom s rajčaty? Máš letos vůbec nějaká venku? A ve skleníku už bys mohl mít nějaká zralá.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|