Rajčata 2022 I

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
16.5.2022 23:58

Tak jsou tam všechna: letos 54 kousků 18 odrůd (pouze 3 z nich neodolné plísni bramborové + Koralik). Počítám ale s řízkováním, takže počty narostou. Netkanka ze všech tunelů je dole, ale zůstává v pohotovosti pro případ studené vlny. Letošní pohled na rajčata při stejném datu se dramaticky liší od toho loňského: od výsadby ta letošní viditelně rostou a postupně rozkvétají. Loni bojovala o přežití s nulovým růstem, ztrátou barvy listů i jejich skvrnitostí (včetně kroupami způsobených děr).

Dnes jsem se také odhodlal vysadit prvních 5 zkušebních paprik tam nahoře. Opět na základě měření teploty půdy. Přesahuje 17°C v 25 cm. Při přípravě záhonu jsem zjistil, že půda je vyschlá do nejmíň 35 centimetrů. Zalil jsem ji 10l na metr čtvereční, ale ta voda pouze pronikla tak do 5 - 10 cm. Velké varování. Teď ale začíná pršet, tak doufám, že půda trochu vody nasákne. Jenže by bylo třeba tak 30 mm v dlouhodobém dešti, ne přívalovém. A to není moc pravděpodobné v současném počasí.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 8.4.2022 22:54, zobrazeno: 37174x

Kvůli nějakým problémům s tímto fórem jsem kontaktoval redakci. Byli velmi vstřícní a na odstranění chyb pracují. Zároveň mi ale sdělili, že dost problémů způsobují dlouhá až předlouhá vlákna a doporučili, abychom je dělili. Takže zakládám tohle vlákno jako pokračování. Kdysi to tady bylo běžné. Samozřejmě odpovědi stále musí navazovat ve starém vlákně, ale nová hlášení situace a podobně by bylo lepší uveřejňovat už tady. 

Děkuji i za redakci.

Začala mi zrát další 3 rajčata odrůdy Start. Zajímavé je, že na keři, který ještě neměl zralý plod, uzrávají dřív plody na druhém vijanu odspoda, zatímco ty na prvním se dál vesele zelenají. Ta první zralá rajčata byla obě z prvního vijanu.

Sazenice stále rostou bujně, ačkoliv jsem začal mohutně větrat, takže je postupně stěhuju do balkonovníků. Na vlákně Balkonovník - něco jako pařeniště je foto obou: balkonovníku i rajčat. Papriky se zatím do exilu neodvažuju poslat při těch předpovídaných mrazech. Snad příští týden. Jsou už v květu, tedy ty z listopadové setby, ale plody zatím nemají, květy opadávají.

Milan HP

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 240.30 (?), 19.4.2022 8:27

Veľkonočné otužovanie vonku. Prevažne ruské determinantné a semideterminantné skoršie hybridy, ktorých semienka sa mi po výseve 5. decembra pomiešali vďaka našej šikovnici Daisy. Niektoré dozrievajú už temer mesiac. Posledná vpravo Maglia Rosa zreje už od začiatku februára.

Eva T.

Subarctica
Subarctica

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 19.4.2022 10:10

Evi, nelze nic jiného než opět zazpívat chválu na Tvůj "zelený palec". Jsou parádní. A právě jsem psal v mailu o svých Magliích. Ty Tvoje mají velikost běžného keříčkáče, ty moje měly rozměry tak 2x větší. Podobně dwarfové. Takže si myslím, že s tím zvýšeným obsahem CO2 nejsem tak úplně mimo mísu. Změnit podmínky ale bude dost složité.

Sklidil jsem ty 3 Startky, chuť tak 6 - 7. Viz foto. Zraje už i Ailsa Craig. A můj letošní cíl, tedy dostatek rajčat snad na konci května, ale určitě v červnu, vypadá, že bude splněn. Rajčata v balkonovnících jsou vesměs opylená a mají plodíky. Už se taky chystám vyhodit další velké na balkón jen pod netkanku. Zvolil jsem 30g/m2 jako kompromis mezi teplem a světlem. Tenhle týden jich tam několik půjde s tím, že už budou mít pod sebou další směs ve větším květináči, aby nestrádaly. 

Na zahradě je ale stále mrtvo, v noci často mrzne, takže čekám s výsadbou až do doby, kdy budou podmínky opravdu příznivé. Žádné experimenty z let minulých. Změřím teplotu půdy a budu to sledovat. Veškeré kvaltování toliko pro hovado dobré jest. J.A. Komenský (tedy údajně).

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 19.4.2022 11:45

Zapomněl jsem přiložit foto. Balkonovníky jsou už ale dnes naprosto plné.

Milan

Sklizeň 13.4.22
Sklizeň 13.4.22
Západní balkón 14.4.22
Západní balkón 14.4.22
Východní balkón 14.4.22
Východní balkón 14.4.22

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 10.5.2022 23:36

Stav k dnešnímu dni: teplota půdy v 25 cm 14,7°C (570 mnm). 39 rajčat venku, z toho 32 pod tunelem z netkané textilie. Výsadba ven pod netkanku začala už 30.4., ta prvně vysazená várka vypadá okay, nesrovnatelně líp než vloni, i když loni jsem vlastně teprve 10.5. s výsadbou začal (a pak toho litoval).. 

Doufám, že to teplé počasí ještě nějaký čas vydrží a že to ochlazení, které nutně musí přijít, nebude příliš dramatické a dlouhotrvající. Zatím se tenhle rok podobá roku 2018. Ale zdání mohou klamat. Nicméně sucho způsobuje problémy i bramborám. Zalévám jako divý. 

Milan HP

Východní balkonovník 8.5.
Východní balkonovník 8.5.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 16.5.2022 23:58

Tak jsou tam všechna: letos 54 kousků 18 odrůd (pouze 3 z nich neodolné plísni bramborové + Koralik). Počítám ale s řízkováním, takže počty narostou. Netkanka ze všech tunelů je dole, ale zůstává v pohotovosti pro případ studené vlny. Letošní pohled na rajčata při stejném datu se dramaticky liší od toho loňského: od výsadby ta letošní viditelně rostou a postupně rozkvétají. Loni bojovala o přežití s nulovým růstem, ztrátou barvy listů i jejich skvrnitostí (včetně kroupami způsobených děr).

Dnes jsem se také odhodlal vysadit prvních 5 zkušebních paprik tam nahoře. Opět na základě měření teploty půdy. Přesahuje 17°C v 25 cm. Při přípravě záhonu jsem zjistil, že půda je vyschlá do nejmíň 35 centimetrů. Zalil jsem ji 10l na metr čtvereční, ale ta voda pouze pronikla tak do 5 - 10 cm. Velké varování. Teď ale začíná pršet, tak doufám, že půda trochu vody nasákne. Jenže by bylo třeba tak 30 mm v dlouhodobém dešti, ne přívalovém. A to není moc pravděpodobné v současném počasí.

Milan HP

host - 81.144 (?), 17.5.2022 5:47
Pane Milane, at rostou a hlavně zdravě. Já mám zkušenosti s odolnějšíma rajčatama plísni pouze v jednom případě a už je to hodně dávno. Odolnost ale pravda nebyla. U okurek jsme vyzkoušeli během mnoha let pěstování různé plísni odolné a odolnější a opět to nebyla pravda a nebo úplně pravda. Konec konců vidím to i u takzvaných rezistentů révy, že postupem času si příroda cestu najde a rezistence zůstane pouze na papíře a bez chemického ošetření se valných výsledků nedočkáte, pokud tedy nechcete pěstovat jen bago. O odolnosti houbovým chorobám na merunkách ani nemluvě. A o odolnosti drtivé většiny švestek proti šárce se raději ani zminovat nebudu. Ještě že s jablky nemám takové velké zkušenosti, tak si mohu zatím nechat nasazeny růžové brýle. :-D Doufám, že u vás v noci aspon popršelo. Na radaru to vypadalo nadějně, ale těch pár kapek u nás je tak akorát na plísen bramborovou. Ale letošní pěstevní sezona zase nebude asi až tak špatná, od každého něco bude a to je pro zahrádkaře nejdůležitější. Nejvíc mě hřeje na srdci, že se nám podařilu udělat zásobu palivového dřeva určitě na pět let a v téhle finančně nejen pohonným hmotám nakloněné době stačí ušetřit tím, že merunky zavlažuju ručně konvičkou.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 17.5.2022 8:27

Díky.

S okurkami mám stejnou zkušenost z loňska: dvě odrůdy, jedna odolná proti plísni, druhá proti padlí, ale schytaly to nakonec všechny. Révu naštěstí tam v 570 mnm pěstovat nemůžu.

Ale rajčata jsou trochu jiná písnička. Tohle je pátý rok, co pěstuju plísni odolná naprosto bez chemických i přírodních postřiků a o některých odrůdách jsem se už několikrát přesvědčil, že opravdu vydrží dávat zdravá rajčata až do zámrazu, přičemž neodolné odrůdy bídně hynou nejpozději během září. Zkouším proto i pro mne nové odrůdy od stejných, ale i nových šlechtitelů. Letos jich mám 9 na testy. Myslím, že v tomhle ohledu vývoj pokračuje správným směrem. Je pravděpodobné, že se plíseň časem nějak promění a stane se agresivnější. Ovšem to platí i o postřicích. Ale to teprve ukáže budoucnost. 

Ty ověřené odrůdy jsou: Mountain Magic, Crimson Crush, Crimson Cocktail a trochu méně odolné Consuelo z hybridů (semena u nás k dostání) a Mountaineer Pride a Mountaineer Delight z nehybridních odrůd. O výsledcích letos zkoušených odrůd napíšu po sklizni. Něco mi ale říká, že by letos plíseň vůbec nemusela přijít, podobně jako v 2018. Na to se ale nespoléhám.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 17.5.2022 9:02

Když uhnu od okurek k révě. Pěstuju poměrně úspěšně révy v 550 metrech. Za ty roky, spíš desetiletí měly vždy úrodu, snad jednou trochu pomrzly výhony pozdními mrazy. Jsou ale u zdi, na frajplace to moc nejde, zimní mrazy to upálí. Musí to být velmi rané odrůdy (Krystal, Somerset), aby stihly dozrát, takže žádné rýnské si nevylisuju. Ale na zpestření zahradního zobání to stačí.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 17.5.2022 9:47

Ano, tchán kdysi také zasadil u zdí chalupy révu. Müller Thurgau. Rostla tam docela dlouho, a když jsem tam přišel já, vždycky měla nějaké hrozny. Malinké kuličky a ďábelsky kyselé, ale měla. Napsal jsem "nemůžu", protože tomu musím sám uvěřit. Jinak bych blbnul ještě víc.wink

A vzpomínám na naší debatu o česneku. Sice to sem nepatří, ale to snad nebude tolik vadit. Loni jsem měl česnek jako na výstavu. I v té jílovce. No letos to - na téměř stejném místě a při velmi podobném postupu - je totální propadák. Vylezl moc brzy a je to na něm tragicky vidět. Takže nejspíš také půjde alespoň na pár let k ledu.sad

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024