Rajčata 2022
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?) 6.1.2022 10:52
Ona to zaručeně není plíseň bramborová, ale Septoria (tedy nejpravděpodobněji). Mám ji od samého začátku v bytě, ty spóry se nedají zlikvidovat, protože přežívají na mikroskopických zbytcích rostlin. Pravděpodobně se do bytu dostala z osik, které mi rostou před okny, ty ji prý šíří. Oproti pb, tahle likviduje jen listy a rajčata mi i přes silné napadení rostou až do zámrazu a dávají zdravé, ale kyselé plody - nedostatek asimilační plochy. A pochopitelně mnohem míň, než by mohla, kdyby byla zdravá. Takže jsem se letos rozhodl zkusit výluh ze skořice a hřebíčku, první aplikaci jsem provedl na sazenicích 43 dní od výsevu. Zatím to vypadá, že jim to neublížilo, ale také nepomáhá.
Ano, mšice na paprikách (vy máte čilíčka?) jsou mi důvěrně známé. Loni jich bylo plno, protože jsem vzal nějaké rostliny domů na přezimování, takže jsem si je tam zanesl sám. Ošetřovali jsme to, tedy hlavně manželka, Alpou ručně. Děsný opruz. Ale papriky nakonec na balkóně i na zahradě daly slušnou úrodu. Letos jsem dovnitř nic netahal a zatím se neukázaly. Ale slyšel jsem, že mohou přežívat i na pokojových rostlinách. Papriky jsou ale teprve do 10 cm velké.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 121.128 (?), 6.1.2022 9:41
Ano, určitě jsou tyčková.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 6.1.2022 10:52
Ona to zaručeně není plíseň bramborová, ale Septoria (tedy nejpravděpodobněji). Mám ji od samého začátku v bytě, ty spóry se nedají zlikvidovat, protože přežívají na mikroskopických zbytcích rostlin. Pravděpodobně se do bytu dostala z osik, které mi rostou před okny, ty ji prý šíří. Oproti pb, tahle likviduje jen listy a rajčata mi i přes silné napadení rostou až do zámrazu a dávají zdravé, ale kyselé plody - nedostatek asimilační plochy. A pochopitelně mnohem míň, než by mohla, kdyby byla zdravá. Takže jsem se letos rozhodl zkusit výluh ze skořice a hřebíčku, první aplikaci jsem provedl na sazenicích 43 dní od výsevu. Zatím to vypadá, že jim to neublížilo, ale také nepomáhá.
Ano, mšice na paprikách (vy máte čilíčka?) jsou mi důvěrně známé. Loni jich bylo plno, protože jsem vzal nějaké rostliny domů na přezimování, takže jsem si je tam zanesl sám. Ošetřovali jsme to, tedy hlavně manželka, Alpou ručně. Děsný opruz. Ale papriky nakonec na balkóně i na zahradě daly slušnou úrodu. Letos jsem dovnitř nic netahal a zatím se neukázaly. Ale slyšel jsem, že mohou přežívat i na pokojových rostlinách. Papriky jsou ale teprve do 10 cm velké.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 60.37 (?), 6.1.2022 12:19
Praleska je normální keříčková odrůda. Dosahuje výšky a 50 m. 18 cm výšky při jedenácti pravých listech nepovažuji za nějaké větší vytahování. Obrázek trochu zkreskuje. Takže Praleska 18 cm, Vspyschka 15 cm a S.shtambovyi 12 cm. Přesto jsem Pralesku přesadil do kelímku od jourtu (0,5 l). Pokud jde o teploty, tak jsem těch sedm dával ve dne do kuchyně, kde je teplota a 24 °C a při slunečním svitu i větší. V noci při těch 18 °C v ložnici. Takto jsem to realizoval kvůli kvetení, jestli se ty odrůdy nějak mimořádně vyahovaly posoudím o víkendu (po týdnu).
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 6.1.2022 21:10
World Tomato Society ji vede pod typem semi-determinate, Francouzi ale ne. Už jsi ji dřív pěstoval?
Já je držím stabilně mezi 16 a 18°C. Ty poupata se zatím nerozvíjí. Nechám je ještě tak 2 až 3 týdny v kartónech a pak budou muset do kontejnerů. Mají teď 25 cm (ta nejvyšší, což je paradoxně dwarf Arctic Rose - už loni mi vyrostla stejně velká jako Start) a kolem 10 pravých listů.
Čerstvou zeminu teď vymrazuju, mělo by to být energeticky míň náročné.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 10.1.2022 16:29
Objevil se první rozvitý květ na Startce. V porovnání s loňskem o 4 dny později, ale výsev byl loni o 15 dní dřív. A květ už je plně otevřený cca 20 cm nad úrovní půdy.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Many31 - (7) - 39.196 (?), 16.1.2022 10:09
Dobrý den všem. Letos jsem po dobré zkušenosti z loňska a po vzoru pana Milana HP vsadil na plísniodolné odrůdy a uvidíme, jak se to letos podaří.
Pár odrůd jsem objednal z Bobby Seeds a došla asi za měsíc i objednávka z Reimer Seeds. U ní tedy bylo vypočteno clo asi 300,- Kč (na druhou stranu poslali dva dárky a semen je v sáčcích vždy víc, než deklarují).
Trochu zklamání bylo z Anglie s Crimson odrůdami viz. foto, jejich Crimson Cherry je Consulelo a i ostatní jsou jen převzaté odrůdy, tak jsem na ně zvědavý.
Kdysi jsem zde někde četl, že hrozí při příletu z Ameriky, že bude obálka prosvícena RTG a semena nevyklíčí. Tak jsem pro jistotu zasadil vše z objednávky už před koncem roku a vyklíčila všechna, už jim svítím 🙂
Přeji mnoho pěstitelských úspěchů všem. Po sezoně budu referovat, jak si odrůdy vedly.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 16.1.2022 21:54
Many, klobouk dolů, vy nejste troškař. Vzal jste to pěkně doširoka.
S tím Consuelem to bude asi obráceně, protože Sutton's, pokud vím, si vyvíjejí své vlastní odrůdy a Dobrasemena s nimi mají nějaký kontrakt, takže také prodávají Crimsony. Mezi námi za podstatně nižší ceny než nás to vyjde z Británie. A vy už jste to Crimson Cherry pěstoval?
Jinak bych vás chtěl poprosit, abyste se dělil o své zkušenosti průběžně, může to pomoci ostatním, aby se vyhnuli nějaké botičce. Díky.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 39.196 (?), 16.1.2022 23:46
Crimsony mi objednal a přivezl bratranec přímo z Anglie. Ale vím, že Dobra semena tu ty 3 odrůdy prodávají a vyjdou levněji, vzal jsem to rovnou vše přímo od zdroje 🙂 A netušil jsem, že Consulelo je odrůda vyšlechtěná u Sutton's. Stejně jako jejich Crimson Plum, kde je uvedeno Nagina a u Crimson Blush, kde je v závorce Rose Crush. Zase jsem chytřejší 😉
Loni jsem pěstoval Consuelo, ale musím přiznat, že jsem to ještě neřešil a neměl odrůdy označené... Tudíž nemůžu s jistotu říct, že to cherry, které vydrželo nejdéle, bylo zrovna ono. Letos jsem se polepšil a už plánuju, jakým způsobem budu vést evidenci.
Budu se tedy dělit o zkušenosti průběžně, abychom získali lepší představu o daných odrůdách a jejich deklarované odolnosti 🙂
Petr
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 17.1.2022 5:56
Díky, Petře.
Taky jsem měl Consuelo. Trochu mne zklamalo, ani ne tak chutí jako nižší odolností oproti oběma Crimsonům (Crush i Cocktail). Mám semínka Crimson Cherry, takže je letos zasadím vedle sebe a uvidím. Přejmenovávání odrůd je bohužel běžná praxe a dělá v tom pěkný zmatek.
Je docela dobře možné, že si Sutton's někde ty odrůdy vypůjčili. Ale když jsem s nimi před víc než 2 lety komunikoval, už se o té nové sérii zmiňovali a tvrdili, že na tom pracují. Což ovšem mohl být reklamní trik. Upřímně řečeno, zas až tak moc mi na tom nezáleží, hlavně aby byly chutné a opravdu odolné.
Tak jsem trochu hledal, Sutton's jsou v tom "nevinně". Cituji: "An indeterminate (cordon) tomato hybrid, ‘Nagina’ was bred by Simon Crawford, from Burpee Seeds." Burpee jsou Amíci. Rose Crush zase vypadá spíš na Evropu, našel jsem je na německých a francouzských stránkách, ale bez udání šlechtitele. A u Consuela bych také tipnul evropský původ. Takže jsou to asi opravdu výpůjčky, které si Sutton's přejmenovali po svém.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 39.196 (?), 17.1.2022 17:32
Díky za upřesnění, Milane, myslel jsem si, že to tak nějak bude a odrůdy jsou pravděpodobně vypůjčené. Zase na druhou stranu, Naginu a ani Rose Crush bych u nás nesehnal, tak uvidíme, jak se předvedou 😉
No a od Reimerů tam mám odrůdy (až teď se dívám, že je fotka dost nečitelná) Jasper, Juliet, Fantastico, Marglobe Supreme, Old Fashioned Goliath, Legend, Defiant, Matt's Wild Cherry, Big Beef a Mountain Magic, se kterým jediným mám velmi pozitivní zkušenost.
Máte s těmito odrůdami někdo zkušenosti? Všechny mají být dle stránek rezistentní vůči plísni bramborové, tak jsem na ně zvědavý. Tady někde jsem jen četl ne příliš pozitivní ohlasy na Matt's Wild Cherry, které plísni stejně po čase podlehlo.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|