Rajčata 2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?)
2.12.2021 18:56

Takže Ty je vlastně řežeš a zasazuješ velmi malé. Měl jsem trochu jinou představu.

Díky za vysvětlení. A máš pravdu, výnos není tak důležitý při našich počtech rostlin. Já už to vážím spíš jen ze zvyku a abych mohl porovnat jednotlivé roky mezi sebou. No a když už jsem si kvůli tomu koupil váhu...laugh

Ten EM Champion mne začíná lákat. Všichni ho vychvalujou. Já bych ho ale musel dát na balkón, protože není pb odolný. Máš nějaké zprávy o tom, jak si vede v kontejnerech?

Jinak počítám s tím, že tak do 10 dnů budu pikýrovat. Už mají pravé lístky (kromě té poslední Pink Passion) a velmi slušně zesílily. A to už jsem se ani neobtěžoval je dát na okno, těch cca 700lx za zamračeného dne venku jim málo pomůže a za tím oknem je takové divné mikroklima, které svědčí septorii.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 2.12.2021 18:56

Takže Ty je vlastně řežeš a zasazuješ velmi malé. Měl jsem trochu jinou představu.

Díky za vysvětlení. A máš pravdu, výnos není tak důležitý při našich počtech rostlin. Já už to vážím spíš jen ze zvyku a abych mohl porovnat jednotlivé roky mezi sebou. No a když už jsem si kvůli tomu koupil váhu...laugh

Ten EM Champion mne začíná lákat. Všichni ho vychvalujou. Já bych ho ale musel dát na balkón, protože není pb odolný. Máš nějaké zprávy o tom, jak si vede v kontejnerech?

Jinak počítám s tím, že tak do 10 dnů budu pikýrovat. Už mají pravé lístky (kromě té poslední Pink Passion) a velmi slušně zesílily. A to už jsem se ani neobtěžoval je dát na okno, těch cca 700lx za zamračeného dne venku jim málo pomůže a za tím oknem je takové divné mikroklima, které svědčí septorii.

Milan

host - 61.8 (?), 3.12.2021 15:57

Nedalo mně to a zkusil jsem si potopit v tom 200 ml co nejvíce listů. Obětoval jsem od každé odrůdy jednu rostlinu a podařilo se mně u každé zahrnout do substrátu stonek na kterém byly čtyři listy. Překvapilo mne, jak bylo jednoduché bylo smotat stonek do spirály. Jako čep okolo kterého jsem to motal byl kus násady ke smetáku. U druhých dvou rostlin budu realizovat odřznutí vrcholu. Jak se to všechno osvědčí poznám a vyhodnotím až koncem března.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 3.12.2021 16:51

Vladimíre, kdysi jsem dělal takový pokus. Zasadil jsem do své směsi 2 omylem ulomené listy. Ty zakořenily a pak dlouho rostly. Nevytvořily ale hlavní výhon. Z toho jsem usoudil, že i řapíky těch listů, které zahrabeš, mají schopnost vytvořit kořeny. Od té doby při přesazování i výsadbě listy neodlamuju. Pouze u řízků nechávám jen ty vrchní listy.

Milan HP

A zase jsem se zapomněl přihlásit. Jdu to napravit.

host - 61.8 (?), 3.12.2021 18:10

Když normálně přesazuji do hlubšího, tak taky listy nechávám a zasypu je. Ale v tomto případě jsem listy odrthl, protože bych ty stonky asi do té spirály nevytvaroval a listy by ještě zabraly moc místa na úkor substrátu.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 5.12.2021 18:23

Tak dneska jsem 12 z 15 přesadil do kartónů od mléka, které jsem seřezal na objem asi 3/4 litru. Pink Passion vyklíčily později, takže jsem je ještě nechal v sadbovníku. Vynechal jsem veškerou sterilizaci a použil směs z loňska namíchanou s koupeným substrátem Gramoflor (40 : 60). Čerstvé krtince jsou pod sněhem. Přihnojil velmi mírnou dávkou drceného Cereritu. Prostě žádné velké štráchy jako dřív. Uvidíme, k čemu to povede. Do půdy šlo tak 10 cm, tedy včetně balu. Zítra je ještě dosypu.

Vypadá to takhle.

Milan HP

Po prvním přesazení 5.12.21
Po prvním přesazení 5.12.21

host - 61.8 (?), 7.12.2021 13:14

Ta přesazená rajčata vypadají dobře, Kde je teď máš (teplota a osvětlení)? Jaký s nimi máš cíl? Pokud jde o substrát Gramoflor, tak jsem ho nechal deset minut v mikrovlnce a 24 hodin v mrazáku. Nikdy jsem žádný substrát ani kompost nepropařoval a bylo to v pohodě. Ale loni jsem si zanesl Gramoflorem do pěstování sazenic molice, přenesl jsem si je i na zahradu a celý rok jsem se snažil bezúspěšně s nimi bojovat. Stále jsem prohrával. Letos to vypadá v pohodě.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 7.12.2021 18:00

Kolem 17°C, LED žárovka 20W, 2450lm, 6100°K, tedy denní bílá. Vzdálenost světla 15 cm, svícení 12 hodin denně. Nic, co by mi urvalo kapsu. A jsou na pracovním stole v "hale", což je takový trochu nanicovatý prostor, snad původně zamýšlený jako jídelna, ale vedou odtamtud dveře do koupelny. Chystám se je dát tam na okno, kde je asi 16°C, jenže to okno vede do lodžie, takže jim moc světla nedá. Jen budou tancovat. Záměr je někdy v lednu či únoru přesadit do velkých kontejnerů, nechat je do března doma a pak do balkonovníku. Ještě zvážím, jestli ty Startky a Aisla Craig říznu podobně jako Ty, aby mi na okně zase neudělaly prales. Stupice nejsou zas až tak vysoké a Pink Passion i Arctic Rose jsou trpajzlíci.

Dneska jsem svezl přes 3 kila zrajících z chalupy. Už to není na jásání, jako na začátku, ale pořád je výtěžnost tak 60%, což je v porovnání i s rokem 2018 nepoměrně víc. Právě jsem 3 slupnul a je to tak chuťově za 3. Do salátů dobré dost.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.8 (?), 8.12.2021 10:32

S řezáním vrholků ještě musím počkat. Počítám s tím, že je budu moci řezat až budou mít rostliny 9 listů- ca za deset dní. Chci odříznout vrchol nad šestým listem, což se mně zdá optimální. Zatím jsem dvě rostliny zkusil potopit tak, že v substrátu jsem zahrabal stonek až po pátý list. Vypadají dobře.

Vladimír

Start F1 a EM Champion
Start F1 a EM Champion

host - 28.103 (?), 5.12.2021 18:11

Po dlouhé době jsem se podíval zase na forum a co to nevidím, oni už vyseli na další rok. Já teda plánoval rajčata zasadit až někdy v březnu a přímo ve foliáku, jakou má to, co tady provádíte(vyseváte už koncem listopadu) výhodu?

Každopádně papričky u mě půjdou asi v lednu. Mám tedy na okně experiment z 10. října. Zasadil jsem 4 chili papričky TURKS CAP. Už rostou 3 plody... Ale řekl bych, že porostou hodně dlouho... =)

host - 141.149 (?), 5.12.2021 21:48

Celou zimu máte co dělat, svítit, hubit škůdce a pak mít první plody v květnu. Letos jsem svítila sadbě z března a byli jsme skoro do konce května bez oken, obložených rajčaty.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz