Rajčata 2021



host - 208.138 (?)
22.11.2021 18:13

Waltře, máš sice pravdu, ale protože nemám skleník (zatím?), musím se spokojit s tím, co mám (a pořád to fakt je slušný). Aha, teď mi svitlo, Ty mě chceš naverbovat do klubu skleníkářů. No, neříkám, že se Ti to jednou nepovede. Vyřešil bych si spoustu problémů, které teď tak nějak řeším improvizací. Ale když do toho půjdu, budu to chtít udělat pořádně, včetně tepelného čerpadla do země a vlastní konstrukce skleníku, tedy na zakázku. Takže koukám na investici řádově ve stotisících. Na druhou stranu, zahrádkaření je moje radost ze života a peníze stejně ztrácí rychle hodnotu. Ještě to probereme.

Tak dneska jsem sklidil zbývající zelí, kedlubny a kapustu. Má přijít několikadenní mráz. Na záhonu jsem nechal jednu kontrolní kapustu - schválně, co vydrží. A šoupnul jsem je i s balem do toho sklepa s 99% relativní vlhkostí. Jinou možnost vlastně nemám. Doufám, že tam vydrží v použitelném stavu tak do půlky či konce ledna. Zkontroloval jsem tam uložená jabka a ty jsou jako včera utržený.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 21.11.2021 19:31

Tak už jsou venku, 13/15, dvě Pink Passion se zatím neukázaly. Ale asi jsem přepísk teplotu (23 - 25°C), vylezly poněkud niťovaté. Tak jsem je přendal do cca 17°C pod lampu s jednou LED žárovkou 20W, 2450 lm, 6500°K. Pokud nekecají o tom příkonu, měla by mi 1kWh stačit na 50 hodin svícení. Pravda, ta lampa je jen tak daleko, aby je nezahřívala, ale odhaduju, že mají tak 2500 lx. Což by mohlo stačit. Pokud by nezačaly sílit, půjdou ještě do nižší teploty.

Papriky jsem zatím nezasel, loni jsem to dělal 28.11. Ale půjdou do země příští týden.

Milan HP 

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 22.11.2021 9:00

tak to já dnes půjdu otrhat všechna zbylá rajčata ve skleníku. Celkově musím konstatovat, že letošní podzimní počasí rajčatům v sklenících přálo. A samozřejmě čestvě utržené dozrálé rajče má úplně jinou chuť, než rajče podtržené a dozrálé v místnosti. Walter

                     
host - 208.138 (?), 22.11.2021 18:13

Waltře, máš sice pravdu, ale protože nemám skleník (zatím?), musím se spokojit s tím, co mám (a pořád to fakt je slušný). Aha, teď mi svitlo, Ty mě chceš naverbovat do klubu skleníkářů. No, neříkám, že se Ti to jednou nepovede. Vyřešil bych si spoustu problémů, které teď tak nějak řeším improvizací. Ale když do toho půjdu, budu to chtít udělat pořádně, včetně tepelného čerpadla do země a vlastní konstrukce skleníku, tedy na zakázku. Takže koukám na investici řádově ve stotisících. Na druhou stranu, zahrádkaření je moje radost ze života a peníze stejně ztrácí rychle hodnotu. Ještě to probereme.

Tak dneska jsem sklidil zbývající zelí, kedlubny a kapustu. Má přijít několikadenní mráz. Na záhonu jsem nechal jednu kontrolní kapustu - schválně, co vydrží. A šoupnul jsem je i s balem do toho sklepa s 99% relativní vlhkostí. Jinou možnost vlastně nemám. Doufám, že tam vydrží v použitelném stavu tak do půlky či konce ledna. Zkontroloval jsem tam uložená jabka a ty jsou jako včera utržený.

Milan HP

                     
host - 10.100 (?), 22.11.2021 19:27

Milane a jaká je v tom sklepě s 99% relativní vlhkostí teplota?

                     
host - 168.103 (?), 22.11.2021 22:00

Milane, nemířil jsem přímo na Tebe, ale na všechny, kdo si skleník ještě nepořídili a ještě váhají. Na skleníku se mi líbí to prodloužení sezóny pěstování. Možnost předpěstování sadby a čerstvá rajčata ještě teď. Vážení, kdo z vás to má? Přes část zimy pak užívám skleník na uložení zeleniny. Navezl jsem do něj kompost a včera do něj uložil karotku a celer. Zítra do něj přesadím několik posledních hlav špičatého a pekingského zelí. Kadeřavou petržel v něm mám už od minulé zimy.Taky v něm přes zimu mívám trochu jablek. No a do druhého skleníku si chodí přes den slepičky zahrabat, když je venku zima a sníh. Walter

                     
host - 208.138 (?), 23.11.2021 19:34

V zimě v mrazech +2°C, v parném létě +13°C. Hluboko zapuštěný sklep s tlustými kamennými zdmi. Jenže nad ním není střecha, proto ta vlhkost. Má to kamennou klenbu a nad ní je betonová deska. Voda protéká. Teď jsem teplotu neměřil, ale z loňska soudím, že je to kolem 5°C. Našel jsem trochu sušší místo a tam dal tu zeleninu. Ono jí už není moc, takže předpokládám, že ji sníme do dvou měsíců. Zrovna jsem povečeřel smažený kedluben ve smetanové omáčce. Fakt dobré.smiley 

Milan HP

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 6.12.2021 10:09

takový sklep si celý život přeju. Bohužel, nemám. Mám sice taky sklep s klenbou pod úrovní terénu, ale s teplotou od 7° v zimě do 14° v létě a ten se hodí leda na brambory a jiřiny. Tak mám košťáloviny a mrkev s petrželí a celerem založené ve skleníku. Samozřejmě ale jen do příchodu tuhých dlouhotrvajících mrazů. Tedy pokud vůbec přijdou. Walter



                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 21.12.2021 6:08

Se smutkem v hlase oznamuju, že dozrávání rajčat doma nejde podle plánu. Odpadovost se dramaticky zvýšila, rajčata měknou a plesniví ve velkém. Především ta v bytě. Objevuje se na nich bílá plíseň. Není to sice tak, že by byla všechna na vyhození, ale přežívá jen tak každé čtvrté. Ovšem díky tomu počátečnímu množství (přes 30kg) stále mám do čeho kousnout. Nicméně můj optimizmus "do března" dostává těžké rány.sad

Milan HP

                     
host - 56.56 (?), 21.12.2021 10:23

Jak je máte uložené?

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 208.138 (?), 21.12.2021 12:29

Úložišť mám několik. Na chalupě ve 2 - 3°C, v chladné místnosti doma - 10 - 12°C a pak v hale v 15 - 17°C. Jsou v papírových přepravkách přikrytých papírem. Na chalupě vlhkost kolem 65%, doma kolem 50%. Osvědčená metoda. Zkoušel jsem i pověsit vijany a i celé rostliny s podobným výsledkem. To ale bylo v roce, kdy nebyla plíseň bramborová vůbec.

Takže to spíš přičítám tomu, že přeci jen, i když výhradně pocházely z odolných odrůd, nebyly úplně čisté. Zvlášť bifteky se zdají na tohle naprosto nevhodné. A bohužel mám byt asi plný plísně - už se mi objevuje zase i na substrátu u sazenic. Ta šedivá, běžná na potravinách. Zatím jsem nepřišel na to, jak s ní skoncovat.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika