Alexxo, několik tipů k dozrávání rajčat doma. Proces dozrávání nevyžaduje vůbec přítomnost světla. Zato více-méně stabilní teplotu. Rychlost zrání se pak od té teploty odvíjí. Čím nižší, tím zrajou pomaleji. Mít je tedy na okně, kam někdy svítí slunce, není dobré, protože pak jejich teplota může kolísat. Urychlování jejich zrání pomocí jablek anebo banánů plní svou funkci pouze pokud jsou v uzavřeném prostoru - třeba kartonové krabici s víkem. Jablka produkují etylén, ten se ale jako plyn musí u rajčat držet.
Mám v chalupě ještě stále dost přes 20 kg zelených při teplotě kolem 10°C. Když potřebuji, aby nějaká uzrála rychleji, svezu je do bytu, kde je nejdřív uložím do studeného pokoje (cca 13°C) a pak do 18°C. Díky tomu mnohem méně vysychyjí. Relativní vlhkost by měla být tak 75%. Tedy v žádném případě by neměly být třeba nad radiátorem.
Jiné roky jsem měl docela vysoký odpad, nejspíš proto, že ačkoliv vypadala zdravě, byla již uvnitř napadena plísní. Letos, kdy mám v chalupě jen rajčata z odolných odrůd, je odpad nesrovnatelně nižší. Při poslední kontrole včera jsem vyhodil z celého množství tak maximálně 10 rajčat.
No a poslední je skoro neuvěřitelné: rajčata jsou stále na zahradě živá a nezmrzlá. Tedy alespoň včera byla. A i na balkóně mám na zcela holých stoncích ještě tak kolem kila uzrávajících. Holé stonky způsobila septorióza. A přežívá mi tam i několik paprik s plody.
Milan HP