Rajčata 2021

host - 6.180 (?)
12.2.2021 7:28

Ještě k tomu datu vysazování do studeného skleníku. Je škoda nevyužít jedné z mnoha největších výhod skleníku, což je dřívější výsadba než venku. Ovšem je potřeba vzít v úvahu jestli je ve Vašem případě nějaká možnost skleník vyhřívat v době nebezpečí mrazíků. Pokud ano, máte vyhráno. Já například do studeného "vyhřívaného" skleníku sázím rajčata i papriky už začátkem května a ještě nikdy nezmrzly. Podle toho se potom odvíjí doba setí. Paprika se seje zhruba o 10 dní dříve, než rajčata. Hodně zdaru - Alex

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 63.12 (?), 25.1.2021 12:37

si Vám budou stačit obecné rady, to jsou tyto: Pro začátek si kupte nějaká červená česká rajčata, asi to budou hybridy.  ožná by bylo dobré vybrat z nich, která mají uvedeno i že jsou vhodné do skleníku. Moc si nepamatuji, která to jsou, možná je to Pedro F1. Ale je důležité co u Vás v obchodě mají. Důležité je, rozhodnout se kdy budete vysévat. Nejobvyklejší termín je v prvé polovině března. To by tak odpovídalo výsadbě do toho vašeho studeného skleníku okolo 15. května.Také místo, kde budete mít sazenice je důležité. Já doporučuji okno, za kterým máte teplotu v rozsahu cca 18 - 22 °C. Já používám jako výsevní nádoby kelímky z automatu na kávu 200 ml (ne ty úplně bílé), do kelímku dám čtyři semena. Někdo seje do nějakých širších a větších misek. Do čeho vysévat?  Mělo by to být něco kypřejšího než je zemina ze zahrady. Třeba kompost smíchaný s nějakým kupovaným substrátem (špatné zkušenosti mám s AGRO) nebo třeba přímo kupovaný substrát určený k výsevu. Kelímek (misku) naplníte substrátem asi tak 2,5 cm od vrchu, na povrch položíte semena a lehce všechno zasypete cca 1 cm substrátu. Silně zalijete, přiklopíte něčím průhledným a dáte to na okno.Až rostlinky vylezou tak sledujete vlhkost substrátu a když vidíte, že je suchý tak znovu zalijete. Je důležité nepřelévat, protože velká vlhkost a nízká teplota hrozí padáním klíčních rostlinek. Je to jednoduché a možná Vám tady někdo doporučí další věci jako propařování substrátu, nějaké hnojen, atd. ale toto všechno není nutné. Vždyť rajčat jsou takový plevel, který vyroste v čemkoli. Ať se Vám daří.smiley

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 26.1.2021 5:13

Osobně si myslím, že i do nevytápěného skleníku se dá vysazovat podstatně dříve než okolo 15. května. To by vám tu ale měli potvrdit místní znalci a majitelé skleníků. Sazenička by v té době měly být ve stáří cca 60 dnů a tomu by se měl přizpůsobit výsev.

Já vysévám do sadbovačů 6x4 z Lídlu po jednom semínku a tím se vyhnu prvotnímu pikýrování. Používám substrát pro výsev a množení. Sadbovače naplním do 2/3, semínko utopím do 5 mm a kropím pouze rozprašovačem. Teplotu v místnosti udržuji na cca 23 stupňů. Po vzejití přenesu na jihozápadní parapet do nevytápěné místnosti (teplota bohužel ani zde neklesá pod 20 stupňů). Snažím se zajistit dostatek světla např. použitím odrazové plochy. Letos budu prvně přisvětlovat glow žárovkami. V příhodnou dobu doplním substrát do sadbovačů. Při určité výšce rostlinky přesazuji. Nyní již používám pouze univerzální substrát. Z důvodu nestability jsem zavrhl různé kelímky od jogurtů a používám jednotlivé sadbovače 9x9X10 cm ze zahradnictví. Ne však nižší! Mají navíc obsah 0,59 l a tím i více místa na kořeny. Sazeničky do nich co nejvíce utopím. Zbytečně nepřemokřuji, přihnojím. Na záhon vysazuji kolem 15. května, v případě příhodného počasí o týden dřív.

P.S. Ty sadbovače Lídl prodává vždy v únoru 4 ks po 169 Kč, jen se do nich musí nadělat dírky pro odtok vody

host - 63.12 (?), 26.1.2021 8:23

V celku souhlasím, ale pro začátečníka je úplně zbytečné spěchat s výsadbou rajčat do studeného skleníku před 15. květnem. Nic si s tím nepomůže a může si jen nadělat problémy. Měl by sázet na jistotu a to je ten 15. květen, obecně jako den posledního možného mrazu u nás. Pokud jde o ostatní, ta variabilita je tak velká, že každý to dělá trochu jinak.

Vladimír

zdenekfm - (29) - 43.122 (?), 26.1.2021 13:32

Vladimíre, dovolil jsem si na Váš výše uvedený příspěvek reagovat, nevědouc, že je právě od Vás - mnou považovaného za zde největšího odborníka na rajčata. Sám se zatím pokládám za zahradnické ucho. Mimo to, že se paní ptala do čeho vysévat, zajímalo ji i jak dál o sazeničky pečovat a Vy jste končil čtyřmi sazeničkami v jednom kelímku 200 ml. Což si myslím, že může být pro začátečníka matoucí.
       Nemajíce skleník, jsem se odvolával na načasování výsadby na jejich majitele a zdejší odborníky a tímto Vám dávám zapravdu. Sám se letos chystám po loňském sežehnutí sazenic sluníčkem (balkón na jihovýchod x zaměstnání), vytvrzovat rajčátka v na tento účel zapůjčené zahradě se skleníkem (je blíž než ta moje). Chci začít někdy kolem 28.4. s tím, že teplotu ve skleníku budu dálkově sledovat a případně dotápět tak, aby teplota neklesla ani v noci pod 7 stupňů? Sazenice budu samozřejmě vystavovat i přímému slunci. S měřením teplot ve skleníku chci začít ještě o něco dřív a tak získat zkušenosti.
       Vlastní výsev plánuji u pozdních odrůd na 2.3. a u raných na 8.3. Letos budu i prvně přisvětlovat. Co myslíte, není to brzy, pokud by do země musely jít až po 15.květnu? Vloni jsem měl jenom rané, vyséval 13.3. a sazenice se mi zdály tak akorát, ovšem ještě bez květů. Letos bych to chtěl uspíšit.

Alis - (5) - 233.97 (?), 26.1.2021 15:19
Velice si cením všech Vašich rad. Jsou totiž z praxe a léty vyzkoušené. A pro mně jako rajčatového začáteníka velmi důležité. Ostaní rajčatového diskuse samozřejmě sledují. Ještě jednou díky!

host - 6.180 (?), 12.2.2021 7:28

Ještě k tomu datu vysazování do studeného skleníku. Je škoda nevyužít jedné z mnoha největších výhod skleníku, což je dřívější výsadba než venku. Ovšem je potřeba vzít v úvahu jestli je ve Vašem případě nějaká možnost skleník vyhřívat v době nebezpečí mrazíků. Pokud ano, máte vyhráno. Já například do studeného "vyhřívaného" skleníku sázím rajčata i papriky už začátkem května a ještě nikdy nezmrzly. Podle toho se potom odvíjí doba setí. Paprika se seje zhruba o 10 dní dříve, než rajčata. Hodně zdaru - Alex

host - 63.12 (?), 26.1.2021 15:52

Vůbec jsem nechtěl a do budoucna také nechci kritizovat jakýkoliv příspěvek. Už v mém příspěvku jsem naznačil, že každý to děláme trochu jinak. Já jsem se to jen snažil zjednodušit a proto jsem nepsal co bude dál. Prostě všechny cesty vedou do Říma.  Věřím, že každý píšeme své příspěvky v dobré víře a chceme opravdu pomoct. Díky za každý příspěvek.

Vladimír

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 211.23 (?), 26.1.2021 19:17

Záleží na tom, aký je to skleník. Ja ho mám čiastočne zapustený v zemi, tehlová stena dobre akumuluje teplo, takže rajčiny na pestovanie v ňom vysievam už koncom januára(samozrejme doma v obývaku a zopár sejem ešte skôr- zač. januára), do môjho studeného skleníka začínam dávať už koncom marca ak je vhodné počasie. Skoršie odrody už niektoré začínajú nakvitať.Cez deň za slnečného počasia sa už obyčajne dobre prehreje. Za príliš chladného počasia ešte použijem vnútri tunel z netkanky. Mám odskúšané, že pri ranných mrazoch do -6 stupňov je skleníku min. +2 stupne. Ale aby rastliny nenachladli zapaľujem ešte olejové sviečky a dávam na noc nádoby s teplou vodou. Takto pestujem už zopár rokov, ak je dobrá jar, prvé plody oberám už v prvej polovici mája. 

Vy ak máte možnosť prisvetliť, môžete vysiať skorej a do skleníka vysadiť podľa počasia aj väčšie, pevnejšie rastliny s kvetmi.Istiť to môže aj plastový rozkladací tunel z Lídla s netkankou na noc.

Eva T.

27. marec 2017
27. marec 2017
18. marec 2018
18. marec 2018
Stupické p. S. 5. apr. 2017 v skl.
Stupické p. S. 5. apr. 2017 v skl.
5. máj 2017 v  mojom studenom skleníku
5. máj 2017 v mojom studenom skleníku
22. máj 2017 Stupice
22. máj 2017 Stupice

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 211.23 (?), 27.1.2021 7:21

Samozrejme, že tento príspeviok smeroval k Zdenkovi, akosi som pozabudla(už som tu dávno nechodila škoda, že to nefunguje ako na FB), že naozaj by som mala oslovovať menom, lebo príspevky tu hádže niekedy v neoredvídateľnom poradí a opraviť neskôr to už nejde. Dík Vladimíre za upozornenie.

Eva T..

host - 63.12 (?), 27.1.2021 9:14

Taky se mně to stává. Budu si na to muset dát pozor.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025