Rajčata 2021
|
|
 |
 |
host - 40.227 (?) 10.2.2021 17:11
Ano, přihnojuji vždy po přesazení z kelímků, protože zpočátku jsem pěstovala ve směsi kokosu a substrátu. Používám tedy atypická hnojiva, ale fungují. Zpočátku, když jsem pěstovala v polohydroponii v květináčích Advanced Hydroponic, do půdy pak dávám Biobizz. Z toho mám lepší pocit, i tak hezky přírodně smrdí, ale rychle vytváří šlemy, proto do hydroponie a pseudohydroponie moc nejde (ucpává hadičky).
Hnojím podle schémat a rajčata jedou jak divá. Ze schémat a vygoogleného složení se dá odhadnout, jaký poměr živin v jakém období dávat.
Jediný problém nastal u dvou odrůd, které ve vedrech trpěly relativním nedostatkem vápníku, ale to s hnojením nemuselo souviset. Vyřadila jsem je z pěstování a další odrůdy už si nestěžovaly.
Schéma Biobizz
Schéma Advanced Hydroponics
Eva
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 23.1.2021 19:11
Tak to máte něco úplně jiného než my. Máme vodorovné a ještě k tomu stříbrné, dobře odráží světlo a tím i teplo.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3364) - 62.178 (?), 27.1.2021 19:01
Čtyři týdny přisvěcuji sazenice LED žárovkami šest hodin denně, tj. 150 Wh za den. Oproti minulým letům pozoruji opravdu zrychlený růst. Za těch 28 dní se zrychlil růst cca o 7 dní. Dnes mají všechny sazenice 7- 8 pravých listů a jsou vysoké od 5 do 9 cm podle odrůdy- nejvyšší je polodeterminantní EM Champion. Příští týden budu asi muset všechny přesadit do větších kelímků (500 ml od jogurtů, pokud jich nebudu mít dost, budu muset použít menší 400 ml). Sazenice rostou velmi rychle, 1 list cca za 5-6 dní. To by znamenalo, že květy by měly být už někdy koncem února, což by mně vyhovovalo, ale s tím rychlým růstem je také spojena velká výška sazenic. Proto jsem se rozhodl, že další týden budu přisvětlovat jen dvě ze tří sazenic každé odrůdy a na konci týdne je porovnám se saznicemi, které nebudu přsvětlovat vůbec (počet listů a v návaznosti na to výška rostlin). Po týdnu nejvyšší rostliny přesadím a dle poznatků, které nabydu upravím přisvěcování i s oheldem na zvětšující se délku dne. Při přesazení chci utopit tři nejspodnější pravé listy. To také bude poslední přesazování, větší nádoby nemohu z různých důvodů použít. S prvním přihnojením počítám až začátkem března- zatím nic, musí vystačit s tím co je v substrátu.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 28.1.2021 9:28
Vladimíre, jsem zvědavá, jak se jim bude v 0,5 l kelímkách dařit - loni jsem byla nepříjemně překvapená jakou rychlostí jsem musela přesazovat a kupovat substráty. Výsevy z konce listopadu jsem měla v březnu doma v 1,8 l v květináči s poznámkou, že už by chtěly přesadit - viz foto dole.
Vidím, že přesazené rostliny mají asi jen 2/3 substrátu - zbylo jim dole nějaké volné místo pro kořeny, nebo to neřešíte? Zbývající 1/3 zasypete po odstranění listů? Díky, Elen.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.63 (?), 28.1.2021 10:49
Zatím žádné sazenice nemám přesazené. To jsem jen zkoušel, jak budou vypadat po přesazení, tak jsem je tam vložil i s kelímky. Ten kelímek 0,5 litrů je vysoký 12,5 cm, ten hnědý z automatu jen 9 cm. Takže při přesazení se mně zmenší výška nadzemní části o 3,5 cm a když počítám ještě s nějakým stlačením kořenů tak o 4,5 cm. Není to moc, ale každý centimetr je pro mne dobrý. Žádné otrhávání listů nepraktikuji jak při přesazování sazenic tak ani na zahradě. Dokonce jsem rajčata dlouho pěstoval.jako brambory, vysadil jsem je na rovinu a až povyrostly tak jsem je nakopčil (přihrnul nebo jak se to v různých krajích různě jmenuje). Když jsem dělal hrůbjy, tak jsem většinou pohřbil i nějaké listy.
Já mám v ložnic za oknem stálou teplotu 18 °C (severovýchodní okno úplně bez přímého slunce), takže při pěstování sazenic nemám problém s tím že by se vytahovaly. Jen rostou pomalu a já chci tochu urychlit jejich růst, hlavně proto, aby už kolem toho prvního jarního dne kvetly a měly nasazené nějaké malé plody. Proto přisvěcuji, ale nechci aby zas rostly příliš rychle a tím se nevytahovaly. Přidávám jeden ilustrační obrázek Sarayev Shtambovyi (z výsevu v polovině listopadu) těsně před výsadbou do pařeniště. Má sice nasazené květy, ale nejsou rozvité ani náznak plodů. Chtělo to ještě tak deset dnů nebo troch urychlit růst.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.63 (?), 28.1.2021 10:53
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3364) - 61.132 (?), 9.2.2021 10:29
V pondělí jsem přesadil prvních dvanáct sazenic. Podařilo se mně je zapustit i s třemi listy a tím snížit nadzemné část v průměru o tři cm. Počet listů se zvětšil na devět až deset, maximální výška 11 cm. Po jedenáctém listu by měly rostliny nasazovat květy. Asi budu muset uspíšit hnojení, dát tomu fosfor na kvetení. Zatím nevím co použiji. Mám jen Kristalon Gold, růžový Kristalon, Yara Mila a možná zkusím zalít Phosfikem. Ale musím to ještě nastudovat abych těm sazenicím neublížil. Máte někdo zkušenost s přihnojováním sazenic před květem?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 188.213 (?), 10.2.2021 12:47
Vladimíre, rastlinky vyzerajú zdravo. Myslím že by mohol byť
Kristalon Hnedý 3+11+38+4. Ten si tuším mal- obsahuje málo dusíka. Používa sa v kombinácii s Hydroliadkom vápenatým podľa potreby. Alebo žltý- 13+40+13 ma vysoký obsah vodorozpustného fosforu -pre začiatok vegetácie, stimulácia rastu koreňov a zakladanie kvetov. Phosfikom môžež strieknuť na list- na zálievku sa tuším nepoužíva.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.132 (?), 10.2.2021 14:59
Asi budeš mít pravdu. Budu se muset podívat na zahradě, nějak tuším, že jsem toho dostal skoro dvě kila od Jiřího. Ten hnědý by mně vyhovoval.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.80 (?), 23.2.2021 23:10
Tak jsem je přihnojil tím hnědým Kristalonem. Některé odrůdy už mají nasazené na květ, jsou to jen takové malé bobulky. Prověřil jsem si podmínky jaké mám za tím oknem a zjistil jsem, že pro kvetení potřebuji snížit noční teplotu. Nastavil jsem na okně mikroventilaci a vypadá to, že by to mohlo být OK. Momentálně mám doma oba datalogery, nastavil jsem je na parapet a zítra vyhodnotím jak se ta teplota přes noc měnila. Není nad to mít relevantní údaje.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.227 (?), 10.2.2021 17:11
Ano, přihnojuji vždy po přesazení z kelímků, protože zpočátku jsem pěstovala ve směsi kokosu a substrátu. Používám tedy atypická hnojiva, ale fungují. Zpočátku, když jsem pěstovala v polohydroponii v květináčích Advanced Hydroponic, do půdy pak dávám Biobizz. Z toho mám lepší pocit, i tak hezky přírodně smrdí, ale rychle vytváří šlemy, proto do hydroponie a pseudohydroponie moc nejde (ucpává hadičky).
Hnojím podle schémat a rajčata jedou jak divá. Ze schémat a vygoogleného složení se dá odhadnout, jaký poměr živin v jakém období dávat.
Jediný problém nastal u dvou odrůd, které ve vedrech trpěly relativním nedostatkem vápníku, ale to s hnojením nemuselo souviset. Vyřadila jsem je z pěstování a další odrůdy už si nestěžovaly.
Schéma Biobizz
Schéma Advanced Hydroponics
Eva
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|