Rajčata 2021

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3105) - 6.138 (?)
26.1.2021 21:30

Jasně. Já jsem ji chtěl trochu přimět k iniciativě. Tady je těch příspěvků na tohle téma víc než potřebuje. Ale pak jsem si vzpomenul na své začátky a na to, jak jsem přečetl celé vlákno a byl z toho ještě míň moudrý než předtím (např. Jak na krtka ale i další) a navíc se mi motala palice.frown Ono se mi to stává ještě teď třeba u těch vhodných odrůd brambor. No a teď se chci pustit do póru úplně poprvé v životě. Vlastně s nulovou zkušeností, i když mám tu výhodu, že některé ty obecné zásady jsou společné. Takže jsem dospěl k závěru, že prostě ty své chyby musím spáchat, poučit se a pak to možná půjde. wink Zkusím ještě najít něco na TV. Myslím, že Ty's našel lepší cestu jak jí poradit.

A taky jsem si uvědomil, že je asi důležitější tady mluvit o problémech a chybách než o úspěších. Což na svém vlákně dělám dost poctivě. Jenže je to moc dlouhý čtení. Nejrychlejší je metoda otázka - odpověď. A možná to bych teď navrhl Alis: krok za krokem, rozhodnutí za rozhodnutím.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3105) - 6.138 (?), 26.1.2021 22:04

Zdenku, dovolím si podělit se o loňskou zkušenost. Rajčata na zahradu na chalupě jsem vysel už 15.2. Přisvětloval jsem, ale celkem omezeně. To abych byl připraven, kdyby se opakoval rok 18, kdy ledoví muži vůbec nepřišli. Duben byl krásný, tak jsem vysadil průzkumnou četu už 7.4. Pod igelit. Všechno dopadlo dobře, přežily, i když to byl nervák jako z Jamese Bonda. No a pak udeřilo chladné počasí a táhlo se jako nudle z nosu. Sazenice doma přerostly do výše možná i 1 m. A kvetly a měly plody ještě před vysazením. Sázel jsem je až 17.5. a první zralá rajčata jsem měl z nich, ne z těch, která jsem vysadil o 40 dní dřív. Když přerostou, jsou dva problémy: doprava a dlouhé díry pro utopení "přebytečného" stonku. Doprava s podpěrami není nepřekonatelný problém a ty díry se pak ukázaly jako užitečné, protože když jsem je na podzim vyhazoval, tyhle měly nejbujnější kořenový systém. Ale tam to jde vyřešit i šikovným stočením stonku.

Myslím si tedy, že ty uvažované termíny rozhodně nejsou moc brzo, spíš bych řekl, že by klidně snesly i posun dopředu. Protože cesta k ranější sklizni nevede přes brzké vysazení, ale spíš přes víc vyvinuté sazenice. To ale mluvím o zahradě, ne o skleníku.

Milan HP

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 31.1.2021 2:30

Děkuji za rady a zkušenosti.  Zdeněk

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3105) - 6.138 (?), 26.1.2021 8:39

Dělám to velmi podobně jako Zdenek, jen s tím rozdílem, že do sadbovačů dávám buničinu (papírové neparfémované kapesníky), abych na ně viděl. Když vyrazí děložní lístky, zasypu substrátem Gramoflor pro výsev. A zalévám zásadně jen zespodu do spodní nádoby sadbovače. Přesazuji, když už mají 2 či víc pravých listů. A používám vydezinfikované litrové kartóny od mléka či jiných nápojů s uříznutým vrškem. Mají tam víc půdy a když udeří špatné počasí v květnu a nemůžou jít ven, rostou z té hlíny klidně i do metru (tyčkové). Loni jsem dával ven některé už s plody.

Přikládám foto.

Milan HP

Sadbovník bez krytu
Sadbovník bez krytu

host - 63.12 (?), 26.1.2021 8:54

Milane, na žádost toho začátečníka jsem reagoval hlavně k vůli tomu, že jsi mu doporučil, aby se prohrabal příspěvky na pěstování rajčat. Nesnažil jsem se mu popsat jak já pěstuji sazenice, ale napsal jsem mu obecné zásady jak to udělat, aby jeho první pokus neskončil nějakým fiaskem.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3105) - 6.138 (?), 26.1.2021 21:30

Jasně. Já jsem ji chtěl trochu přimět k iniciativě. Tady je těch příspěvků na tohle téma víc než potřebuje. Ale pak jsem si vzpomenul na své začátky a na to, jak jsem přečetl celé vlákno a byl z toho ještě míň moudrý než předtím (např. Jak na krtka ale i další) a navíc se mi motala palice.frown Ono se mi to stává ještě teď třeba u těch vhodných odrůd brambor. No a teď se chci pustit do póru úplně poprvé v životě. Vlastně s nulovou zkušeností, i když mám tu výhodu, že některé ty obecné zásady jsou společné. Takže jsem dospěl k závěru, že prostě ty své chyby musím spáchat, poučit se a pak to možná půjde. wink Zkusím ještě najít něco na TV. Myslím, že Ty's našel lepší cestu jak jí poradit.

A taky jsem si uvědomil, že je asi důležitější tady mluvit o problémech a chybách než o úspěších. Což na svém vlákně dělám dost poctivě. Jenže je to moc dlouhý čtení. Nejrychlejší je metoda otázka - odpověď. A možná to bych teď navrhl Alis: krok za krokem, rozhodnutí za rozhodnutím.

Milan

Alis - (5) - 233.97 (?), 26.1.2021 15:25
moc děkuji za odpověď

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3105) - 6.138 (?), 27.1.2021 11:15

Alis, je tu pár lidí, kteří rádi poradí. Ale možná by bylo dobře, kdybyste víc specifikovala ty kroky a otázky. Tak jak budete postupovat, vyskytne se nějaké rozhodnutí, které musíte udělat. Nahoďte to sem a on někdo určitě zareaguje. Lépe se odpovídá na konkrétní dotaz.

Milan HP

Alis - (5) - 233.97 (?), 26.1.2021 15:14
moc děkuji za cené rady. Letos budu cysévat poprvé, tak jsem za ně moc ráda.

Alis - (5) - 233.97 (?), 26.1.2021 15:22
moc děkuji za cené rady. Letos budu vysévat poprvé, tak jsem za ně moc ráda.

host - 248.223 (?), 27.1.2021 10:22

Do nevytápěného skleníku sázíme pouze odrůdu Sonet F1, lepší nám žádná nevyšla. Vydrží bez postřiku do 1/2 11. Seji pro skleník v 1/2 února, co jde ven,  tak seji vždy kolem sv. Josefa,  dříve ne, nemáme na to podmínky a neosvědčilo se.  Výborné žrací rajče ven, malé Mandat F 1, vloni tak dobře nevyšlo díky počasí, ale pravidelně ho dáváme.  Co se týče skleníku, nemáme přitápění a ranní mrazíky zvládají přikrytím 3x bílou netkankou, neco podobného co dávala p. Eva - tunel. Nemá cenu spěchat s výsevy, nic se neurychlí, pak sadba zbytečně přerůstá a vytahuje.  Zdar rajčatům. Alena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz