Rajčata 2021
|
|
 |
 |
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 211.23 (?) 22.1.2021 16:36
Ellen, vidím, že sa izofólia z lekárne ujala. Vlani som tiež experimentovala s textilnými kvetináčmi zo starých riflových nohavíc. Korienky prerastali aj cez látku, na rifliach sa tvoril biely povlak čiastočne z vyzrážaných solí a čiastočne niekde myslím, že aj nejaká pleseň. Rastlinám to síce neublížilo, ale nepáčilo sa mi to, tak som ich potom presadila do väčších nádob bez dna. Ak sa niektorej mojej rajčine dostane menej svetlaa vytiahne sa, tak jej jednoducho odtrhnem spodné listy, ktoré majú byť v zemi, ranky nechám zaschnúť, zároveň ju nechám mierne zavädnúť a presadím do širšej misky naležato, príp. sa snažím, ak to ide opatrne stočiť do špirály pomôže mi na zaťaženie aj nejaký okrúhliak položený na konci stopky, ktorej časť má byť v zemi. Aplikovala som to aj na 1 Magliu Rosu, ktorej sa ušlo menej svetla. Mong Karlik to samozrejme nepotrebuje. Nech sa vám darí. Eva T
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 21.1.2021 9:43
Milane, Vladimíre, děkuju za reakce.
S tou občasnou vysokou teplotou asi nic neudělám - okna jsou trojskla s jakýmsi plynem zajišťujícím tepelné zisky (pasivní dům), to bych musela rajčata přenášet, když svítí... no nic, říkala jsem si, že se jim to třeba bude líbit, že v jejich prapůvodní domovině jsou taky velký rozdíly mezi dnem a nocí... no prostě to budou muset zvládnout. Teď, 36 dnů od výsevu, měří Maglie 6 - 7 cm a mají 4-5 pravých listů, opravdu Vám přijdou už příliš vytažené?
U Karlika se výšky nebojím, loni měl jeden 40 cm a druhý dokonce jen 25 cm, taky mi, Milane, šli hlavně do šířky, Eva dřív psala o tom, že jsou někdy skoro až převislé. Ale takový luxus jako Ty s 10 litry těm svým asi nedopřeju, loni žili ve 2,5 l květináčích, pravda, nebyli úplně v kondici, ale kořeny se rozhodně netočily, letos jsem jim chtěla dát nanejvýš 4l.
Milane, s tou geotextílií a zarůstáním kořínků jsem to asi fakt nedomyslela, dám vědět jak to vypadalo, až přesadím. A opravdu rostlině zahrneš při přesazování třeba 4 listy a nic se nestane? Bála bych se, aby to nezačalo zahnívat... chtěla jsem listy ostranit a ranky nechat pár dní zaschnout...
Elen
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 21.1.2021 10:30
A žaluzie na oknech nemáte? Stačilo by trochu v poledne přistínit. Světla bude stále dost a přímé slunce přeci jen nebude ohřívat listy. S tím karlikem máte pravdu, do výšk vůbec neroste. Pěstoval jsem ho tři roky a nelíbil se mně, protože jsem ho měl v hlubokém pařeništi a často se mně stalo, že jsem zralé plody přehlédl a ony tam zplesnivěly. Hledat rajčata někde u svého kotníku, když si k tomu nemůžete ani kleknout ani dřepnout je opravdu problém.Magilii Rosa mám také za oknem, ale severo východním, takže mně tam prakticky nikdy, kromě brzkého rána nesvítí přímé slunce, mám tam také nižší teplotu 18 °C. Letos poprvé přisvěcuji 6 hodin denně. Nemám ambici na to aby mně rajčata zrály za oknem, jen chci, abych v první jarní den měl sazenice, které budou mít nasazeny květy a také plody. Potřebuji je do pařeniště, proto nesmí mít výšku větší než 50 cm (něco jsem schopen získat hlubším zasazením, ale nemohu sázet zešikma, sázím do ovorů průměr 9 cm vystřižených do tkané černé textilie). Maglii Rosa jsem přesazoval 16.1. a za těch pět dní mně vyrostl jeden další list, mají už 6 pravých listů. Mám je trochu nižší cca 4 cm, ale je to také tím přesazením. Pochopitelně se je snažím dát co nejhlouběji, to znamená až po první pravý list, také vždycky zasypávám vetně listů, nic neodtrhávám. Těch Vašich 6- 7 cm je OK. Také mně Maglia Rosa vždycky rostkla spíše do šířky a proto by byla dobá nějaké klec.
Vladimír
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 6.138 (?), 21.1.2021 11:03
Elen, abych pravdu řekl, nikdy jsem moc nepátral, co se s těmi zahrabanými listy stalo. Rozhodně jsem si nevšiml, že by rostliny nějak trpěly nebo se opožďovaly. Já mám totiž tu zásadu, že není radno se šťárat v kořenech. Když jsem dělal ten pokus s listy jako řízky, měly bohaté kořeny, ale stonek nevytvořily, takže jsem je pak zkoumal. No a tak beru to neotrhávání jako samozřejmost. Jak v květináčích, tak na zahradě. Podezřelé listy ale jdou pryč, takže tam ranka vznikne. Ale také si nevzpomínám, že by z toho chytly nějakou infekci. Myslím, že tady moc riziko nehrozí ani v jednom případě.
Obecně mám za to, že pokud má rostlina zdravý a silný kořenový systém, ztráta listu či dvou není problém. Když mne trápila ta septorie, rostlinám usychaly listy jako na běžícím pásu, ale přesto rostly celou sezónu. Pravda, plody byly menší a asi míň, ale nepoznal jsem to ani na chuti.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 211.23 (?), 22.1.2021 16:36
Ellen, vidím, že sa izofólia z lekárne ujala. Vlani som tiež experimentovala s textilnými kvetináčmi zo starých riflových nohavíc. Korienky prerastali aj cez látku, na rifliach sa tvoril biely povlak čiastočne z vyzrážaných solí a čiastočne niekde myslím, že aj nejaká pleseň. Rastlinám to síce neublížilo, ale nepáčilo sa mi to, tak som ich potom presadila do väčších nádob bez dna. Ak sa niektorej mojej rajčine dostane menej svetlaa vytiahne sa, tak jej jednoducho odtrhnem spodné listy, ktoré majú byť v zemi, ranky nechám zaschnúť, zároveň ju nechám mierne zavädnúť a presadím do širšej misky naležato, príp. sa snažím, ak to ide opatrne stočiť do špirály pomôže mi na zaťaženie aj nejaký okrúhliak položený na konci stopky, ktorej časť má byť v zemi. Aplikovala som to aj na 1 Magliu Rosu, ktorej sa ušlo menej svetla. Mong Karlik to samozrejme nepotrebuje. Nech sa vám darí. Eva T
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 23.1.2021 7:33
Děkuji Evo za Vaše zkušenosti. Taky jsem chtěla zkusit džínové květináče, ale díky Vám můžu tenhle krok přeškočit. Jsem zvědavá, jakou budete mít letos zkušenost s air-pot. S přesazováním to udělám jak říkáte.
Vladimíre, žaluzie máme, ale ty jsou jen na léto, teď je slunce jediný zdroj tepla v té místnosti a manžel by mě už asi přetrhnul, kdybych je zatahovala kvůli rajčatům... Loni to rostliny zvládaly a protože jsem tam neměla teploměr, netrápila jsem se tím Můj záměr je dopěstovat plody těch prvních výsevů doma, ale zároveň nosit rostliny i co nejvíc ven, abych je mohla koncem května nechat už venku - loni jsem měla velké potíže s pálením listů, ale měla jsem moc rostlin a nestíhala je dostatečně otužovat. Letos jdu cestou "málo rostlin, ale maximální péče".
Ještě jednou díky všem, je to super, moct si takhle popovídat Elen
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 211.23 (?), 23.1.2021 8:17
Ellen, ešte mám aj kupované textilné kvetináče z čiernej geotextílie- spolu 5 ks 10,15 a20l mám ich už 3. rok a používam ich na papriku- celkom sa jej v nich darí. vžy po sezóne ich vyperiem. Rajčiny radšej dávam do nádob s čiastočne urezaným dnom- samozrejme pri sadení musia mať aspoň podmisku, príp. na dno dám ešte kúsok kartónu od vajec, nádoby potom jednoducho po zmrzlých čiasočne zapustím do zeme na záhrade.Pridávam obr.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 211.23 (?), 23.1.2021 8:34
Môj ťažko vypotený zoznam odrôd pre sezónu 2021, možno budem však ešte niečo upravovať ako obyčajne počas výsevov , lebo posledné odrody vysievam ešte aj koncom apríla a sadím po zimnom cesnaku.(výsevná sezóna trvá u mňa od januára (niektoré determ. skoré na rýchlenie ešte v novembri predch. roku)
Cherry:
DATTERO MOSCATO F1,
GARDENBERRY F1, GRAPEKUMATO, GREEN DOCTORS FROSTED, GREEN GRAPE,
DIVOKÉ HAVAJSKÉ
IVA´S RED BERRY
KORALIK
ODAT F1
SAKURA F1 SANSIBAR F1, SANTA ORANGE F1, SUNGRAPE F1,
TUTTI FRUTTI F1
VALDO
Koktejlové:
BRAD'S ATOMIC GRAPE, COCKTAIL CRUSH F1
GREEN TIGER,
LORETO F1, LUCKY TIGER,
MOUNTAIN MAGIC F1,
PRIMABELLA F1
SWEET CASADAY, SHIMMER F1
HELSING JUNCTION BLUE
Klasika- krájače :
BRUNITOF1,
KUMATO,
START S F1,
Bifteky a srdcia:
ABRIKOS, ALICES DREAM, ANANAS NOIRE, APRICOT COUR DI ZEBRE,
BLACK BEAUTY, BLACK PRINCE, BIG RAINBOW, BUFFALLO STEAK F1
COPPER RIVER, CORAZON F1, CRUSHED HEART
DE BARAO TSARSKY
EVA YELLOW HEART
E.T.,EVERET´S RUSTY OXHEART, EVOLUTION F1,
HEART OF SURPRIZ, HEART OF TIBET, CHEROKEE PURPLE
HEART,
JERGUS F1,
LUCID GEM, MAIDEN´S FIRE,
NORTHERN LIGHT
PLAN 9 FROM OUTER SPACE,
MISSOURI ROSE, MORTGAGE LIFTER BICOLOR STRAIN,
MRS SCHLAUBAUGH FAMOUS STRAWBERRY,
NOIRE DE CRIMEÉ, ORANGE RUSSIAN 117,
OR PERA D´ABRUZZO,
PICADOR F1, PINEAPPLE OXHEART, PINK WONDER F1,
REBEL STERFIGHTER PRIME,,REBEL STERFIGHTER VT16,
SPUTNIK,
TAIGA, TETON DE VENUS, TRUE COLOURS
YELLOW FIRE
Paprikové:
AGROF1,AURIA,
BIG RED STUFFER, BURGESS STUFFING,
CORNABEL F1,
DES ANDES,
EROS
NIAGARA
ŠKVRNITÝ RIMAN
SCARLET RED MUSTANG
.
Dwarf :
ADELAIDE FESTIVAL,
BIG GREEN DWARF,
PURPLE HEART, PINK PASSION
SLEEPING LADY, STRELKA
Determinantné skoré :
BLAUE ZIMMERTOMATE,
FOREST FIRE,
MAGLIA ROSA, MONGOLSKYI KARLIK,
SILVERY FIRE TREE, SOPHIE´S CHOICE,
URALSKYI RANYI.
Ešte do začiatku marca možno niečo na zozname upravím, ale už počet odrôd pre túto sezónu nemôžem navyšovať, väčšinu budem vysievať po 2 ks,- niektoré dokonca 2 ks v jednej nádobe, iba osvedčené stálice START S F1, MRS SCHL. FAM. STRAWBERRY, LUCID GEM, ORANGE RUSSIAN 117, BUFALLSTEAK F1,AURIU dám po viac kusov.Samozrejme ľúto mi bude aj ďalších cutných odrôd, ale potrebujem priestor na skúšanie nových.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 23.1.2021 17:55
Nemyslel jsem tím, abyste žaluzie zatahovala. Myslel jsem jen abyste natočila žaluzie tak, aby polední slunce nesvítilo přímo na ty rostliny. Předpokládám, že máte vnitřní žaluzie, takže jejich natočením se nemůže žádné teplo ztratit. Jen to slunce nebude pražit přímo na listy a zbytečně je přehřívat.. Je to asi tak jako když v létě ležíte na přímém slunci tak se Vám hlava překřívá i na více ne 40 °C a přitom ve stánu je třeba jen 30 °C. Když teď píšete, že to loni rostliny zvládly, tak je to OK. Jen jsem chtěl dovysvětlit jak jsem to s těmi žaluziemi myslel.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|