Rajčata 2021

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?)
4.12.2020 9:16

No, je na první pohled vidět, že paní Eva ví, jak se mají rajčata opečovávat. Já jsem zasel 17. 11. dvě semínka, vzešlo jen jedno - Start a zatím má jen děložní lístky. Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

JanG - (17) - 168.117 (?), 2.1.2021 14:15

Co jsem se díval na nějaká ruská videa a skorých rajčatech, tak oni často uvádějí DTM od výsevu, ne od výsadby na zahradu, jak je zvykem u nás. Viděl jsem jedno video, ale je to už nějaký čas, takže na detaily si moc nevzpomínám. Paní ve videu taky zkoušena co nejranější rajčata. Plodili někdy v dubnu až květnu. Odrůdu už nevím, ale je možné, že to byla Saňka. Taky říkala, že DTM je 70 dní, ale od výsevu.

Zkusím to video najít a upřesnit informace. O tak rané rajčata se až tak moc nezajímám. Úplně bych byl rád za první rajčata v červenci, ne až v srpnu, jak je to u mně obvyklé :).

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3013) - 6.138 (?), 2.1.2021 16:19

Ano, to by to vysvětlovalo. Jenže to ruské DTM je obvykle přes 100, což by znamenalo, že Sanka má to "západní" DTM maximálně 40. A tomu se mi nějak nechce uvěřit. Ještě se na to podívám, zda najdu nějaké ohlasy. Pokud by se osvědčila a byla i dobrá, zkusím ji doma taky.

Milan HP

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 6.1.2021 18:38

Jen pro upřesnění: "ruské DTM" se nepočítá od výsevu, ale od vyklíčení - objevení se rostlinky. Takže + nějakých 5-10 dní. U té Sanky se dokonce udává - ultraraná odrůda 70-75 dní skleník, 85-90 dní otevřená půda. To by přesto vycházelo na Milanových DTM 40. Semena mám doma, tak se uvidí.

host - 61.128 (?), 6.1.2021 20:56

DTM anglicky days to maturity znamená dny do uzrání. Počítá se od opylení květu (prakticky od jeho otevření) do zralého plodu. Toto používají většinou prodejci semen a často toto číslo snižují, aby se to lépe prodávalo. Protože rajče je samosprašné a v jednom květu je jak pestík tak i pylové tyčinky, tak květ je většinou už opylený když se má rozevřéít nebo první den otevření. To vědí ti, kteří kříží odrůdy. Aby se jim křížení povedlo, musí ještě před otevřením z květu matky odstranit tyčinky s pylem, jinak by se křížení nepovelo. Toto DTM je asi tak přesné, jako když řeknu, že se dítě narodí matce po devíti měsících. Ale myslím si, že pro nás pěstitele to stačí. Nevěřím tomu, že nějaké ruské   rajče má dobu od vysetí, případně vyklíčení 70-75 dní. Schválně nepoužívám DTM, protože to je konvence vzniklá za Atlantikem. U nás se také nepoužívá, na rozdíl od Ruska používáme slovní označení velmi rané, rané, atd.

Vladimír

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 237.151 (?), 3.7.2021 16:06

Dobrý deň,

ako to u vás vyzerá s ultraranou odrodou Sanka?

Eva T.

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 5.7.2021 8:57

Zdá se, že bídně. Rostliny jsou vysoké cca 120 cm namísto udávaných 60-80 cm. Plody zatím na zahrádce 2cm, na balkóně 4 cm. Na balkóně po 3 plody na vijanu, zbytek květů nevím proč opadl. Zaštipoval jsem pouze pod první vijan, takže rostliny jsou dost košaté. Co se týká ranosti, myslím, že je předběhnou Starty, Bejbina i další odrůdy. Sousedům již červenají Stupice. Hlavně tomu, co je pěstuje v nádobách. Já sázel hluboko na výšku rýče. Výsev 28.2., výsadba 10.5.2021. Podhůří Beskyd 345 m.n.m.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3013) - 6.138 (?), 3.12.2020 16:11

Tentokrát nepřispívám za sebe, ale za Evu T. Určitě jste si všimli, že z fóra zmizela. Omlouvá se, je to kvůli technickým problémům s internetem. Takže jsem jí požádal o plány na příští rok. A zároveň požádal o svolení její plán tady uveřejnit. Svolení jsem dostal a myslím, že bez jejího plánu by bylo toto vlákno nekompletní.smiley

Tady je: Celkem 75 odrůd

Cherry (11)
DATTERO MOSCATO F1
GARDENBERRY F1
GRAPEKUMATO
GREEN GRAPE
DIVOKÉ HAVAJSKÉ
KORALIK
SAKURA F1
SANSIBAR F1
SANTA ORANGE F1
SUNGRAPE F1
TUTTI FRUTTI F1
Koktejlové (5)
GREEN TIGER
LORETO F1
MOUNTAIN MAGIC F1
SWEET CASADAY
HELSING JUNCTION BLUE
Klasika (4)- krájače (slicers)
FIOLETOVYI KRUGLYI, 
KUMATO
START S F1
STUPICKÉ SKORÉ POĽNÉ
Bifteky a srdcia (35)
ABRIKOS
ALICES DREAM 
ANANAS NOIRE
APRICOT COUR DI ZEBRE
BLACK BEAUTY
BLACK PRINCE 
BUFFALLO STEAK F1
COPPER RIVER
CORAZON F1
CRUSHED HEART
EVERETT´S RUSTY OXHEART
EVOLUTION F1
HEART OF SURPRISE (Coeur De Surprise)
HEART OF TIBET 
CHEROKEE PURPLE HEART
JERGUS F1
LUCID GEM 
MAIDEN´S FIRE
NORTHERN LIGHT
PLAN 9 FROM OUTER SPACE 
MISSOURI ROSE, 
MORTGAGE LIFTER BICOLOR STRAIN
MRS SCHLAUBAUGH FAMOUS STRAWBERRY,
NOIRE DE CRIMEÉ
ORANGE RUSSIAN 117
PERA D´ABRUZZO 
PICADOR F1
PINK WONDER F1
REBEL STERFIGHTER  PRIME 
REBEL STERFIGHTER  VT16
SPUTNIK
SUGAR NASTASIA
TETON DE VENUS  
WHITE OXHEART
ZOLOTOE SERDTSE
Paprikové (8)
AGRO F1
AURIA
BIG RED STUFFER
BURGESS STUFFING
CORNABEL F1
DES ANDES
ŠKVRNITÝ RIMAN
YELLOW STUFFER
Dwarf (4)
ADELAIDE FESTIVAL
BIG GREEN DWARF
PURPLE HEART
PINK PASSION
Determinantné skoré (8)
BLAUE ZIMMERTOMATE
FOREST FIRE
KOMJATNYI SIUPRIZ
MAGLIA ROSA
MONGOLSKYI KARLIK
SILVERY FIR TREE
SOPHIE´S CHOICE
URALSKYI RANYI

Přiznám se, že se mi z toho seznamu zatočila hlava. Může sloužit jako zkrácená encyklopedie hlavně biftekových rajčat.

Milan HP

host - 61.197 (?), 3.12.2020 20:15

Tak já se příští rok nedostanu ani na sedmdesát. Mám místo jen pro 80 tyčkových a dvanáct keříčkových. Oproti posledním letům cca o 45 míň. K tomu musím připočíst ta místa, která mně zaberou testované odrůdy (Mountainer FDelight, Mountainer Pride a Lorelei), tři odrůdy na devíti místech. Když to dám dohromady tak mně vyjde:

6 keříčkových (o kterých jsem psal jinde)

16 odrůd mých oblíbených španělských bifteků (24 rostlin)- jména neuvádím, protože by to asi většině nic neřeklo

z českých jen dvě odrůdy Start F1 cca 6-8 rostlin a jednu rostlinu Zlatavy

na omáčky čtyři odrůdy (Gennaro F1, Opalka, Gilbertie a Marzano Fire)- 6-8 rostlin

srdíčka a ostatní bifteky (Tundra, Tajga, Midnight Sun, Orange Strawberry, Orange Russian 117, Brad´s Black Heart, Alice, Fresa a Orange Grosse Liese- 9 odrůd 12- 13 rostlin

cherry a koktejlové Dr Carolyn, Agi Red F1, Lucky Agi F1, Green Bee F1. Madera F1, Creamsicĺe Grape, Golden cherry, Green Tiger, Pienollo del Vesuvio, Ramallet Pequeňito Malorquin celkem 11 odrůd, asi budu některé nucen sázet dvě rostlin do jednoho důlku

z ostatních jen Orange 1, Mikado

Zapomněl jsem na dvě nové cherry firmy Tokita (mám po dvou semenech)- jsou ze serie Sun (myslím že jedno se jmenuje Sun Dolce a druhé nevím, nechce se mně to hledat), těším se, že je ochutnám, ale do buducnosti asi semena shánět nebudu, Chutných rajčat je plno.

Teď se pokusím to spočítat. Jestli jsem se nespletl tak je to 52 odrůd. Jestli to někomu vyjde jinak, tak mně to nepište.smiley

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3013) - 6.138 (?), 4.12.2020 8:48

A ještě jeden příspěvek za Evu.

Takhle vypadaly její rostlinky 28.11. Dvojnásobné oproti mým, stejně vysetým a ve stejný den foceným.

Milan HP

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 4.12.2020 9:16

No, je na první pohled vidět, že paní Eva ví, jak se mají rajčata opečovávat. Já jsem zasel 17. 11. dvě semínka, vzešlo jen jedno - Start a zatím má jen děložní lístky. Mirek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz