Postřik rajčat proti plísni bramborové

Frany - (40) - 96.10 (?)
29.6.2013 1:01

Trochu pozdní reakce, nicméně nedávno jsem četl o nikotinu několik zajímavostí...

Nikotinu jako insekticidu se poprvé využilo v roce 1793. Prudký účinek nikotinu na nervovou soustavu zabíjí nebo odpuzuje hmyz. Droga extrahována z tabákových listů párou nebo pomocí rozpouštědel, a poté aplikována na rostliny, je hmyzem snadno přijímána...
Zdroj: A Small Dose Of Toxicology, volně ke stažení z internetu.

O repelentním účinku vlastně víme od kuřáků, no a na mšice ve skleníku rodiče pálili nebo macerovali Tarase Bulbu ještě v časech ponurých.

Takže ano, chemie to je, i když taková zlidovělá, že to na chemii ani nevypadá.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 7.6.2012 18:42, zobrazeno: 113114x

Mám pocit, že v příštích dnech bude u nás plno přeháněk a tak jsem dnes postříkal rajčata Acrobatem. Pochopitelně rajčata, která pěstuji se Symbivitem jsem střikl jen Dithanem. Jedenáct sazenic, které mám zasazeny úplně jinde a chci na nich testovat odolnost vůči plísni (zejména Philovu, která je deklarována jako tolerantní) jsem pochopitelně nestříkal vůbec.

Mr Big

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 38.136 (?), 7.6.2012 20:28

Já jsem je taky stříknul Acrobatemwink.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 7.6.2012 20:40

nějak jsem na to zapomněl, on už je červen... pořád koukám, jak se dostávají z těch mrazů a ona by je už mohla začít kosit i plíseň frown

tak snad to dopoledne ještě stihnu, tam je potřeba u Acrobatu aby nepršelo aspoň 2-3 hodiny po aplikaci, ne? je systémový a ne kontaktní fungicid

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 8.6.2012 0:17

Vážení chemici, teď konečně chápu, proč rajčata pěstovaná venku mají jinou-lepší chuť, než ta ve skleníku.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 8.6.2012 3:40

Nerozumím Vašemu příspěvku. Nevím jak kolegové, ale já zatím ze svých rajčat nic nejím. Jen by mne zajímalo jestli v tom Vašem skleníku žádnou chemii nepoužívate. Pokud jde o chuť, je to velmi subjektivní záležitost a je spíše otázkou odrůdy než toho, kde je rajče pěstováno.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 8.6.2012 6:44

Nemyslím že není až tak důležité kde je rajče pěstováno, už ten rozdíl ve vodě která projde rostlinou ve skleníku oproti venkovní je velký, rychlost růstu a velikost ropstliny také není zanedbatelná. Neříkám že rajče ze skleníku není dobré ale venku je venku, i u rajčete z květináče lze poznat rozdíl.

Jinak Váš pocit že bude plno přeháněk se naplňuje na 100%, už zase chčije angry a černý rybíz mi napadlo celkem slušně padlí, vůbec poprvé za xx let co ho máme. Rajčata začala krásně růst a do postřiku se mi ještě moc nechce ale asi mne to nemine, už vzhledem k tomu padlí. Sluníčko se má ukázat na chvíli až v neděli, jinak má chcát a chcát a chcát... Začínají se objevovat komáři, je jen otázka času kdy vylezou ve velkém slimáci, ti malí už mi žerou jahody které "naštěstí" díky dešti hnijí a tak nejsou k jídlu. sad

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 9.6.2012 10:12

Pane Mr. Big. do Vás jsem se trefit nechtěl, neboť, pokud se nemýlím, skleník nemáte, takže si nemůžete vybrat.  Ale co se týká užití chemie v mých 2 sklenících, pak za posledních několik let to byl opravdu jen postřik salátovek proti svilušce a to jsem před ním ještě všechny plody zabalil do sáčků. Zadýmování skleníku tabákovým kouřem proti mšicím snad ani nelze brát jako uplatnění chemie.

eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 3.7.2012 12:13

To pomaha, odejdou nebo chcipnou?

Frany - (40) - 96.10 (?), 29.6.2013 1:01

Trochu pozdní reakce, nicméně nedávno jsem četl o nikotinu několik zajímavostí...

Nikotinu jako insekticidu se poprvé využilo v roce 1793. Prudký účinek nikotinu na nervovou soustavu zabíjí nebo odpuzuje hmyz. Droga extrahována z tabákových listů párou nebo pomocí rozpouštědel, a poté aplikována na rostliny, je hmyzem snadno přijímána...
Zdroj: A Small Dose Of Toxicology, volně ke stažení z internetu.

O repelentním účinku vlastně víme od kuřáků, no a na mšice ve skleníku rodiče pálili nebo macerovali Tarase Bulbu ještě v časech ponurých.

Takže ano, chemie to je, i když taková zlidovělá, že to na chemii ani nevypadá.

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 29.6.2013 9:53

no mě ten výluh z cigaret trochu pomohl, mnohem víc než celý Biool, kde došlo akorát k promaštění listů, a květy a plůdky potom opadly/papriky/,taky promaštěné, na druhý den mšice znova.Tento výluh z cigaret nezničil ani plody ani květy, ve foliáku po mšici ani tuchu, venku sem tam nějaká.Ale abych ten Biool jen nehanila, tak se s ním dá postříkat rybíz, mšice se dost zničila, a listy OK.Ono ta paprika má hodně jemné lístky, takže taky ten biopostřik považuju u paprik za likvidační.Některé rostliny skončily.Poměrně dobře Biool snáší i rajčata/ dřepčík/,i když jen na pár dní, ale rajče velmi rychle odrůstá, takže v začátku na dřepčíka pomohl na chvíli a pak už rajčata byla větší a dřepčík už tak neškodí.Dobře Biool snáší i lilek.Takže jen pro rostliny s tuhými listy, případně rychle obrůstající.Papriky ne!!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz