Pomáhá lunární kalendář?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
host - 9.2 (?) 6.2.2013 20:21
Hm, ano, stejná semena klíčí různě, ale ne všechna, jen jejich část třeba vyklíčí později. Jak si mám ale vysvětlit zkušenost z mé práce před léty: seli jsme ředkvičky s dětmi na školní pozemek během jednoho týdne, s každou třídou jiný den. Stejná semínka, stejná hustota setí, celý týden stabilní příjemné počasí, stejná zálivka, záhonky malé a hned vedle sebe, takže ani půda nebo oslunění se nelišily. Před víkendem jsme zalili dost, nic nám nezaschlo, semenáčky rychle vyrazily... Jenom sklizeň byla zajímavá, a to vždy stejná na celém záhonku (= semena setá v jeden den): některé ředkvičky měly krásné bulvičky, jiné spoustu listů a pod zemí skoro nic, jiné zas hnaly rychle do květu. Tenkrát jsem o lunárním kalendáři nic neslyšela, ale dnes si říkám - co kdyby? Nebo někoho napadá nějaké racionální vysvětlení téhle záhady?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 9.2 (?), 6.2.2013 20:21
Hm, ano, stejná semena klíčí různě, ale ne všechna, jen jejich část třeba vyklíčí později. Jak si mám ale vysvětlit zkušenost z mé práce před léty: seli jsme ředkvičky s dětmi na školní pozemek během jednoho týdne, s každou třídou jiný den. Stejná semínka, stejná hustota setí, celý týden stabilní příjemné počasí, stejná zálivka, záhonky malé a hned vedle sebe, takže ani půda nebo oslunění se nelišily. Před víkendem jsme zalili dost, nic nám nezaschlo, semenáčky rychle vyrazily... Jenom sklizeň byla zajímavá, a to vždy stejná na celém záhonku (= semena setá v jeden den): některé ředkvičky měly krásné bulvičky, jiné spoustu listů a pod zemí skoro nic, jiné zas hnaly rychle do květu. Tenkrát jsem o lunárním kalendáři nic neslyšela, ale dnes si říkám - co kdyby? Nebo někoho napadá nějaké racionální vysvětlení téhle záhady?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 41.143 (?), 6.2.2013 20:59
Váš "test s dětmi" je neprůkazný.
jiné spoustu listů a pod zemí skoro nic - ptám se vás, rostou i děti stejně rychle. Děkuji.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 9.2 (?), 6.2.2013 22:33
To přece nebyl test, a už vůbec ne test na potvrzení lunárního kalendáře!
Spíš by mě zajímalo vysvětlení téhle záhady. Váš příměr s růstem dětí je mimo - jasně že nerostou stejně, i stejně staré děti jsou velmi různě veliké. No právě - ale na těchhle záhonech to namíchané nebylo - na jednom úroda, na vedlejším listy, na vedlejším květy.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 147.174 (?), 7.2.2013 8:18
Můj známý houbař chodí pro hříbky jedině v době, kdy mají podmínky pro růst tj teplo, vlhko, a hlavně, tím se řídí, když jde měsíc do úplňku... Má to vyzkoušeno.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 7.2.2013 9:11
Když jde měsíc do úplňku...to je zajímavé, já když jdu na houby, tak nenajdu nikdy nic, ať už je měsíc v jakkékoli fázi.
Zajimavé je i to, že když je se mnou moje beruška, tak toho najde plno, ať už je měsíc v jakkékoli fázi.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 18.68 (?), 7.2.2013 9:47
Pane inženýre Ferdo, a není to třeba tím, že koukáte právě jen po Berušce? Přiznejte se.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 8.2.2013 12:57
Opravdu nechci polemizovat s tím, zda lunární kalendář je nebo není přínosem. Ale myslím si, že pan MUDr si s tím nedal moc práce. Z kaktusů uvedl opravdu jen ty, které klíčí opravdu dobře (Mamillaria, Gymnocalycium, Parodia, Frailea, Rebutia), což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Ověřovat by se mělo podle mne na tom, s čím jsou opravdu problémy.
Podle mého názoru je zde ještě jedno těleso, na které by se v případě všech ovlivnění na zeměkouli mělo počítat. Je sice velice daleko, ale... Je to slunce.
Zaráží mne taková sdělení jako v jarní a podzimní den rovnodennosti vychází slunce v 6 hod a zapadá v 16 hod. Už jen toto sdělení mne odradilo tento článek číst dál. Jen pro informaci- dnes vyšlo slunce v 7.09 a zapadne v 16.55.
Ano, platí, že vše souvisí se vším, ale člověk zatím je někde na začátku poznání (ani neví co je vše).
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jfalta - (39) - 220.94 (?), 8.2.2013 14:16
Těch nesmyslů tam je víc. Např. údajný vliv magnetického pole měsíce (proti magnetickému poli Země zanedbatelný) nebo fyzikálně chybná úvaha o demostraci síly jeho gravitačního pole na tom, že pohne obrovskou masou vody. Vliv gravitace měsíce na lokální tíhové zrychlení je řádově menší, než vliv nadmořské výšky nebo zeměpisné šířky.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|