Plody na rajčatech nerostou

Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?)
23.6.2013 11:27

Za vysokých teplot a těch jsme si teď užili špatně klíčí pyl a tak mouhou rajčata ve foliovníku mít problém, uvidíte jak to bude příští týden má se ochladit. Teď ty teploty byly moc i na rajčata venku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 23.6.2013 7:49

Tak to jste mne překvapila, já mám rajčata ve skleníku poprvé (takže zkušenosti téměř žádné) a plodů mají bohatě. Krom Kumata, které má plody klasické velikosti, samé soudkové a cherry odrůdy, plody však mají všechny. Klasické odrůdy, což je pro mne Bejbino, dávám jen ven.  Má zkušenost s pěstováním jedné-dvou rostlin ve foliáku, spočívala se zjištěním že se na nich drží kapky vody (= plíseň), protože byly společně s okurky a paprikami. Zde jsem dal jen kedlubny (ty už sklízím) a jahody, udržuji sucho zalíváním do petek, dveře i okna jsou od nárustu nočních teplot stále otevřeny, vhkost se v tomto počasí nedrží. Zkraje jsem zavíral vchodové dveře, ale ventilačka a automatické střešní okno byly v provozu, a tak to zůstávalo až do pozdně odpolední doby kdy jsem se vracel z práce. V té době jsem uměl rostlinami zatřást. Nyní skleníkem protahuje průvan a rostlinám se daří až moc. V porovnání s venkovními jsou o hodně větší, tmavěji zelené, rozestupy mezi listy i mezi jednotlivýmy lístky, mezi plody na vijanech jsou také větší, vysazeny jsou do asi 20 cm vrstvy kompostu. Za celou dobu jsem je jedenkrát přihnojil Kristalonem plod a květ.

Zkusil bych každopádně vyřadit dusík, dát nějaké speciální hnojivo pro tvorbu květů a vývin plodů (fosforečné), zatřepáním rostlinami taky nic nepokazíte (studený fén na vlasy), nechte všechna okna a dveře dokořán. Vysoké teploty (a silné slunce) taky mohly mít na opylení negativní vliv, skleník mám z jižní strany natřený bílou skleníkovou barvou, u Vašich folií je rozptyl dán fólií (pokud je neprůhledná). Byl by v tom čert aby to nefungovaloyes

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 23.6.2013 9:09

folie je do zelena, a bohužel nějaké střešní okno nehrozí, je to konstrukce s nataženou folií, ale dveře jsou velké téměř celá přední stěna, pořád je mám otevřené.S rostlinami třepu pořád.Hlína je stejná jako jinde na zahrádce.No když to nepůjde příští rok sem dám lilky a papriky, a rajčata budou venku.S takovou se letos rajčat nedočkám.

Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 23.6.2013 11:27

Za vysokých teplot a těch jsme si teď užili špatně klíčí pyl a tak mouhou rajčata ve foliovníku mít problém, uvidíte jak to bude příští týden má se ochladit. Teď ty teploty byly moc i na rajčata venku.

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 23.6.2013 14:08

jenže tyhle trčící kuličky už byly na rostlinách před pár týdny, takže nevím, a to bylo ještě chladno.Takže ani tak ani tak asi není OK.Navíc už je většina květů rozvita, takže pokud je to ztracené, tak už na rostlinách ani moc plodů nebude, jsou už ve velké výšce a tak už je nebudu mít kde vyvázat.Te´d před chvílí sem se dívala a spousta květů nově odkvetlých nemá ani ty kuličky, květy odkvetly asou prázdné, nebo rovnou upadly.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 23.6.2013 14:54

Chce to udělat ještě jednen otvor do protější stěny ať to pořádně luftuje, rajčatům je tam nejspíše moc horko.

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 23.6.2013 17:21

asi by to bylo nejlepší, zkusím to, i když nevím, jestli to má ještě smysl.Letos sem hodně otrávená, krom okurek a cuket, dýní mám po všem h... o.Papriky hrůza, venku sama mšice, několikrát sem to stříkala Bioolem, ale zbytečné, mám i Pirimor ale to je takový utrejch, že se mi to protiví použít, mám kousek dál petržel a salát, tak nechci toto použít, když sem si přečetla co to může způsobit... ve foliáku papriky taky nic moc, mšice sice jen nepatrně, dnes sem použila výluh z tabáku, ale rostliny nějak extra nejdou, krom jednoho kozího rohu, a kapie z kupovaného plodu.Na kapustě molice, prostě hrůza.Ještě sem toto nezažila, občas se něco nezadaří, to jo, ale až tak.Papriky sem v životě nestříkala, a byly slušné.Aspoň zdravotní stav rostlin, když už bylo málo plodů.Je fakt, že jsou blízko rybízu, dřív tam nikdy nebyly.Ten sem sice stříkala, ale taky nic moc.Je nějaká zelenina na kterou mšice neleze?

host - 243.114 (?), 23.6.2013 17:45

Všechny bio prostředky (Biool, Rock Effect..) jsou akorát na dvě věci - na nic a na tahání peněz z kapes, opravdu nefungují. Dost se divím, že Pirimor vám vadí a prudce jedovatý postřik z tabáku klidně použijete. Na mšice funguje i Chess, po novém Ninja. Měl by působit i na molice, ale jak už jsem psala jinde, musí se v něm asi utopit, na místech, kam se postřik nedostal, tak si molice žijí klidně dál a to by měl být systemický přípravek. sad

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 23.6.2013 19:10

nevěděla jsem že je tabákový postřik jedovatý, na nějakém webu o tom lidi psali že to používají, to by mě nenapadlo že to může být prudce jedovaté, když to lidi vykuřují až běda.Zdravé to jistě není, ale že by prudký jed?Na tom Pirimoru je psané ochranný oblek, a co to vše může způsobit na kůži a dýchacím ústrojí, ten tabák sem přežila v pohodě, i když sem si to foukla na obličej.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 198.248 (?), 23.6.2013 20:09
Dobrý deň, na kadejaké vošky je dobrý výluh z prasličky alebo žihľavy, ktorý ich svojim smradom odpudí, len to odpudí aj ľudí na okolo :)

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3349) - 5.149 (?), 23.6.2013 19:03

Paní Kateřino, zaujala mne Vaše poznámka, že vaše folie je do zelena, a to podle mne znamená, že propouští zejména zelenou barvu z celého spektra barev. Ale rajčata a jiné rostliny potřebují pro vývin plodů a jejich dozrávání zejména barvu doplňkovou, což je barva červená (s úspěchem se používají i červené folie pro nakrývání). Podle mého názoru Váš problém nespočívá v opylení vždyť neopylený květ nevytvoří žádný, ani malý plod. Chtěl jsem přidat diagram barevného spektra potřebného pro různé fáze vývoje rasltin, ale nemám čas ho hledat, možná někdy později

Mr Big 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025