Plody na rajčatech nerostou
|
|
|
|
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 23.6.2013 7:49
Tak to jste mne překvapila, já mám rajčata ve skleníku poprvé (takže zkušenosti téměř žádné) a plodů mají bohatě. Krom Kumata, které má plody klasické velikosti, samé soudkové a cherry odrůdy, plody však mají všechny. Klasické odrůdy, což je pro mne Bejbino, dávám jen ven. Má zkušenost s pěstováním jedné-dvou rostlin ve foliáku, spočívala se zjištěním že se na nich drží kapky vody (= plíseň), protože byly společně s okurky a paprikami. Zde jsem dal jen kedlubny (ty už sklízím) a jahody, udržuji sucho zalíváním do petek, dveře i okna jsou od nárustu nočních teplot stále otevřeny, vhkost se v tomto počasí nedrží. Zkraje jsem zavíral vchodové dveře, ale ventilačka a automatické střešní okno byly v provozu, a tak to zůstávalo až do pozdně odpolední doby kdy jsem se vracel z práce. V té době jsem uměl rostlinami zatřást. Nyní skleníkem protahuje průvan a rostlinám se daří až moc. V porovnání s venkovními jsou o hodně větší, tmavěji zelené, rozestupy mezi listy i mezi jednotlivýmy lístky, mezi plody na vijanech jsou také větší, vysazeny jsou do asi 20 cm vrstvy kompostu. Za celou dobu jsem je jedenkrát přihnojil Kristalonem plod a květ.
Zkusil bych každopádně vyřadit dusík, dát nějaké speciální hnojivo pro tvorbu květů a vývin plodů (fosforečné), zatřepáním rostlinami taky nic nepokazíte (studený fén na vlasy), nechte všechna okna a dveře dokořán. Vysoké teploty (a silné slunce) taky mohly mít na opylení negativní vliv, skleník mám z jižní strany natřený bílou skleníkovou barvou, u Vašich folií je rozptyl dán fólií (pokud je neprůhledná). Byl by v tom čert aby to nefungovalo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 23.6.2013 17:21
asi by to bylo nejlepší, zkusím to, i když nevím, jestli to má ještě smysl.Letos sem hodně otrávená, krom okurek a cuket, dýní mám po všem h... o.Papriky hrůza, venku sama mšice, několikrát sem to stříkala Bioolem, ale zbytečné, mám i Pirimor ale to je takový utrejch, že se mi to protiví použít, mám kousek dál petržel a salát, tak nechci toto použít, když sem si přečetla co to může způsobit... ve foliáku papriky taky nic moc, mšice sice jen nepatrně, dnes sem použila výluh z tabáku, ale rostliny nějak extra nejdou, krom jednoho kozího rohu, a kapie z kupovaného plodu.Na kapustě molice, prostě hrůza.Ještě sem toto nezažila, občas se něco nezadaří, to jo, ale až tak.Papriky sem v životě nestříkala, a byly slušné.Aspoň zdravotní stav rostlin, když už bylo málo plodů.Je fakt, že jsou blízko rybízu, dřív tam nikdy nebyly.Ten sem sice stříkala, ale taky nic moc.Je nějaká zelenina na kterou mšice neleze?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 23.6.2013 17:45
Všechny bio prostředky (Biool, Rock Effect..) jsou akorát na dvě věci - na nic a na tahání peněz z kapes, opravdu nefungují. Dost se divím, že Pirimor vám vadí a prudce jedovatý postřik z tabáku klidně použijete. Na mšice funguje i Chess, po novém Ninja. Měl by působit i na molice, ale jak už jsem psala jinde, musí se v něm asi utopit, na místech, kam se postřik nedostal, tak si molice žijí klidně dál a to by měl být systemický přípravek. 
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3349) - 5.149 (?), 23.6.2013 19:03
Paní Kateřino, zaujala mne Vaše poznámka, že vaše folie je do zelena, a to podle mne znamená, že propouští zejména zelenou barvu z celého spektra barev. Ale rajčata a jiné rostliny potřebují pro vývin plodů a jejich dozrávání zejména barvu doplňkovou, což je barva červená (s úspěchem se používají i červené folie pro nakrývání). Podle mého názoru Váš problém nespočívá v opylení vždyť neopylený květ nevytvoří žádný, ani malý plod. Chtěl jsem přidat diagram barevného spektra potřebného pro různé fáze vývoje rasltin, ale nemám čas ho hledat, možná někdy později
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|