Plody na rajčatech nerostou

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?) 
24.6.2013 16:54

dveře do foliáku mám pořád otevřeny, rajčata zalévám v horku co dva dny, ale i ten druhý den to není nutné, hlína není suchá.Jinak také-foliák plný obřích oblud, všude listí a plody nikde.Příští rok sem půjdou papriky a lilky.Lilek tu pěkně nakvétá.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 24.6.2013 17:06

Větrání skleníku mám vyřešené. Mám skleník při zdi stodoly. Ve vrcholech bočních stěn jsou okénka, ta mám celé léto vysazená. Dále máme olejové automatické větrání ve střeše. Dvířka jsem měla samozřejmě otevřená. Na střeše vápenný nátěr tlumící slunce. Skleník je zařízený na běžné klima Vysočiny, ne na tropy. Pan Zdenci měl letos též podobný problém s popálením rajčat referovaný zde v jiném vláknu.  J.

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 24.6.2013 22:22

Také mám problém s opylováním rajčat, rostlinami třesu i mi hojně létají do skleníku čmeláci, ale největší problém bude to horko. Jak už jsem psal jinde větrání mám vyřešeno a poškozené rostliny jsou pouze ve volně stojícím skleníku. U některých rostlim venku jsem našel spálené pouze květní výhony a vršky nikoliv. Dokonce to sežehlo i část hortenzie. Jak já říkám asi erupce na slunci. 

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 24.6.2013 22:43

Spíš přízemní ozón, kdysi nám spálil listy na buku.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 24.6.2013 18:22

Nasadili jste mi brouka do hlavy a tak jsem to podrobněji okoukl. Plodů je hodně a celkově jsou menší, záleží však taky na odrůdě, mnohdy jsou plody "první na vijanu" menší než ty následující. Rostliny jsou až po strop, pro příště budu muset najít způsob jak jim omezit růst a zvětšit plody, mohu porovnávat se stejnými odrůdami v květináčích nebo na záhoně. Každopádně již nyní je poznat markantní rozdíl v bujném růstu. Opatření, možná omezit zálivku, velmi opatrně s dusíkem, přidat fosfor a draslík, ošidit péči.

Orange Santa má sice plody menší než v květináči ale ne malé.
Orange Santa má sice plody menší než v květináči ale ne malé.
Rosada má plody standartní velikosti.
Rosada má plody standartní velikosti.
Golden Gem a Tango (vpravo) mají plody menší než v květináči.
Golden Gem a Tango (vpravo) mají plody menší než v květináči.
Mini Kumato vypadá normálně.
Mini Kumato vypadá normálně.
Datterino jsem ještě neměl ale řekl bych že je velké tak jak má být.
Datterino jsem ještě neměl ale řekl bych že je velké tak jak má být.
Sungold je menší
Sungold je menší
Tango je menší
Tango je menší
Tomatoberry je o kousínek menší
Tomatoberry je o kousínek menší
Kumato - první plody mají klasickou velikost
Kumato - první plody mají klasickou velikost
Cherry Roma má plody nejmenší.
Cherry Roma má plody nejmenší.
Mini San Marzano - jak které plody, každopádně zajímavě zraje, napřeskáčku.
Mini San Marzano - jak které plody, každopádně zajímavě zraje, napřeskáčku.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 24.6.2013 20:02

Mirku, špatné opylení u Vás vidím jen u SunGoldu. Hodnotím to dle toho, že vám na vijanu nezrají rajčátka popořadě odshora, jak kvetla, ale napřeskáčku a ta starší zatím nezrají.   J.

Beruna - (40) - 224.77 (?), 27.6.2013 17:05

Rajčata mám venku i ve foliáku - odkvétají a netvoří plody. Mají jen pár plodů na spodním vijanu, který kvetl ještě před vysazením. Rajčata pěstujikaždý rok, ale takovýhle problém jsem ještě nikdy neměla. Beruna

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 27.6.2013 17:24

letos to stojí za prd, už sem myslela že to mám jen já.Venku ale nějaká rajčátka mám, ale málo, pokud nesplesniví... zítra budu stříkat Ridomilem.Foliák sem už oželela, nechám to osudu, stejně nic nenadělám.Zatím mám pár papriček ve foliáku, Bohužel tři rajčátka Stupického nad kterými sem se radovala že červenají, v tom dešti pukly a bylo po nich-že jsem je blbka neutrhla a nenechala dojít doma.

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 28.6.2013 9:01

Jestli letos vůbec něco vyroste bude zázrak, ráno se tu stavila sv. Anna a dovalila 3°C. Léto je asi pryč, tak doufejme v hezký podzim.

andydul - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 154.236 (?), 12.7.2013 22:58

Tak pridám aj ja niečo zo svojich skúseností:

Tento rok mám na balkóne 2 rastliny ildi a jednu som si dal do izby za parapet.

Vzrast mali aj balkónové aj tá v izbe rovnaký, rovnako počet kvetov, ale zatiaľ, čo balkónové ildi z kvetov vytvorili plody, izbovej ildi všetky kvety do jedného odpadli, tak som ju dal na balkón a nové kvety už idú do plodu, neodpadávajú.

To znamená, že je zjavne problém práve vo vysokej teplote v izbe - prípadne skleníku, hnojím rovnako, rastlinami trasiem a fúkam im do kvetov, zlé opelenie nepripadá do úvahy.

Podľa mňa skrátka niektoré odrody nie sú vôbec vhodné do skleníku, alebo foliáku.

Naproti tomu sa izbovej Sláve porýnia darí za oknom perfektne, kvety všetky prešli do plodov, ktorých je nejako veľa v správnej veľkosti, rastlina má silnú stonku a pletivá listov.

Stupickému a Idyl sa vnútri relatívne darí, ale výnos je podstatne menší než vonku, myslím, že je to nedostatkom svetla v izbe za oknom, aj pletivá sú redšie a stonky slabšie, predsalen balkón a strecha majú lepšie svetelné podmienky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz