Pěstování rajčat 2013

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?)
6.1.2013 13:47

Jde o to jaké máte požadavky z keříčkových mohu doporučit Minigold, Vilma a z tyčkových Stupické polní a Bejbino. Pro letošní sezonu mám zakoupenou superrannou odrůdu Tiny Tim, tak jsem zvědav jak ranná bude.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 6.1.2013 12:12

Pochopitelně právě o to jde, namnožit si odrůdy s těžko dostupnými a drahými semeny. Pokud jde o Tomatoberry, tak pokud bych ta semena měl, tak bych to zkusil, stejně tak jako u kterékoliv odrůdy např. od firmy Kiepenkerl o kterou bych měl zájem.

Mr Big

host - 32.18 (?), 6.1.2013 13:20

Nemáte někdo ve svých výpěstcích zkušenosti s ranými odrůdami?

Doba zrání kolem 60.dne. (jak se o počítá jsem ještě nepochopil blush).

Ne každý může bydlet na jihu Moravy nebo v Polabí.sad

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 6.1.2013 13:47

Jde o to jaké máte požadavky z keříčkových mohu doporučit Minigold, Vilma a z tyčkových Stupické polní a Bejbino. Pro letošní sezonu mám zakoupenou superrannou odrůdu Tiny Tim, tak jsem zvědav jak ranná bude.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 6.1.2013 14:26

Na téma doba zrání jsem si tady na této webové stránce již užil jednu bouřlivou debatu. Přesto se pokusím vysvětlit co těch 60 dnů znamená. Tato hodnota udává dobu za kterou je rajče schopno uzrát od doby nasazení prvního květu (vlastně je to interval mezi rozvitím květu a sklizní plodu z tohoto květu).Takže když budete šikovný a budete mít k 15.květnu dobře přepěstovanou sadbu s násadou prvního vijanu, podaří se Vám, že sadba ani nepřeruší růst, bude pěkné počasí a neuděláte žádnou pěstitelskou chybu, tak se můžete za 60 dnů dočkat prvního zralého rajčete.Je to asi jako s porodem- devět měsíců od početí- to je u rajčat od opylení. Přesnost je asi stejná možná menší.

Mr Big

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 6.1.2013 13:44

K praskání plodů Philovy se též nemohu vyjádřit. Letos mi rajčata nepraskala, protože bylo sucho a na přelomu září s října popraskala naráz všechna z mlhy.

O klonovanou S. Děvočku nemusíte mít strach. Nezastaví Vám růst v r. 2013. Mám vyzkoušeno loni, též jsem ji množila řízkováním, začla jsem však o nějaký týden později než letos. Všechny rostliny se měly čile k světu, nové zálistky rostly až do listopadu. Rostliny v průměru 1,5 m. Děvočky jsem měla různě u známých i v nádobách. Růst zastavila na jaře 2012 hibernovaná Děvočka roku 2011. Nejspíš jí uškodily únorové mrazy, kdy jsem ji měla na parapetu v nevytápěné místnosti, kde bylo dlouhodobě 5 C.

Sportivo vyřazuji z pěstování nejen pro nevýraznou chuť, ale hlavně proto, že u této odrůdy není deklarovaná odolnost k plísni bramborové, která mne nejvíce zajímá. Snažím se pro venkovní pěstování vybrat několik odrůd odolných k plísni bramborové, neboť tu považuji za nějvětší hrozbu pěstování rajčat na Vysočině, byť poslední dva roky nebyla. U nás některá léta rajčata spíš zhnijí než uzrají.    Zdraví Jiřina  

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 6.1.2013 14:10

Díky

Mr Big

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.1.2013 14:29

Zde jsou odrudy, ktere u me vloni neobstály:

Pjercevidnyj Želtyj - pozdní, malá úroda, praská

Albertovské - prilis male plody na klasicke rajce

Red Pear  - osivo bylo namichane, kazda jina rostlina

Perun - necham jen kvuli navstevam, jinak bych jej vyradil-moučné

Noralee-nejcitlivejsi na nedostatek Ca, o 20%mene plodu nez Torino

Sweet Cherry - vetsi plody nez by cherry melo mit

Bejbino - velke plody na cherry

Golden Cherry - velke plody, nechtelo zrat a semena uvnitr plodu klicila, anomálie...?

Pollicino-jiz mam nahradu za rane, vejcite, sladke cherry

Golden Jubilee - prilis pozdni, malo plodi

Aleska-malo plodna

Saporo-asi zamena, nebylo oním cherry

Red caviar-uzasne rajce na vzhled, chut kysela jak stovik!

Black pear - obri plody, praska, malo plodu, prumerna chut

Orange caviar - rostlina nerostla, chut plodu bídná

Karat - malo plodu

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 7.1.2013 14:27

Jenom doplním, že Bejbino nebylo prezentováno jako cherry, ale jako koktejlové, je to kříženec mezi cherry a klasickým rajčetem. Pollicino není na rozdíl do Bejbina odrůda fy. SEMO, pouze se jedná o přeprodej nakoupeného osiva, jak to ostatně dělá spousta "balicích" firem.
SEMO teprve chystá nové cherry a oválné (ůšvestkové") odrůdy, ale jsou teprve čerstvě v registraci, která trvá dva roky.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.1.2013 14:36

tak to je pech, ze jsou v registraci, jiste se tu na ne tesime asi vsichni :) Škoda, ze nedavaji do,,publika´´ semena a ty bychom pak otestovali :D

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 7.1.2013 14:49

Zatím nevím, že by se nějaká semena těchto odrůd dávala na otestování. Není jednoduché vyšlechtit novou odrůdu, možná proto to tak trvá, nemá cenu vyjít s něčím nekvalitním.
Vím jen, že bude jedno žluté až oranžove, jedno červené cherry a dvě švestkové neboli datlové.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz