Papriky - kdy jsou zralé?



host - 43.27 (?)
23.8.2007 13:42
Botanická zralost - plod je hotový, semena jsou zralá, je schopen rozmnožování. Tedy víte, jak bude vypadat zralý. Paprika je jedlá i v botanické zralosti, samozřejmě je i nejchutnější, relativně...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 23.8.2007 13:24
Je to jako logické. Zeleninové papriky se většinou konzumují v ne zcela dozrálém stavu - jednak jsou trvanlivější, snášejí lépe přepravu, taky je to ekonomičtější (podtržené plody uvolní místo dalším).
   Ostatně okurky, cukety apod. se taky sklízejí nezralé,  ty jsou dokonce (na rozdíl od paprik) v dozrálém stavu nepoživatelné.
                     
host - 43.27 (?), 23.8.2007 13:42
Botanická zralost - plod je hotový, semena jsou zralá, je schopen rozmnožování. Tedy víte, jak bude vypadat zralý. Paprika je jedlá i v botanické zralosti, samozřejmě je i nejchutnější, relativně...
                     
host - 186.98 (?), 18.3.2008 14:25

Lidi máte někdo zkušenosti s paprikami od pana Meisla z Kyjova, Meika a Baika? Jaké jsou uhlasy, zkušenosti???

Karlos.

                     
host - 48.28 (?), 19.3.2008 18:55

Papriky mi šli poměrně dobře, a chuťově byli moc dobré. Meika byla ale o dost lepší než Bajka...

                     
host - 216.116 (?), 17.1.2010 10:42

V minulosti jsme si objednali jeho semena paprik MEIKA a byl to darek.Bohuzel, klicivost semen byla tak mala, ze jsme z 20 semen meli pouze 2!!!Proto jsme se s nakupem obratili na jiny zdrj a s tim jsme byli spokojeni.Pro nas to byla pouze skola, ze reklama na papriku nedela dobry vysledek a pokud o neco slo, tak jen o penize-cena byla tehdy dost vysoka plus postovne a vysledk 2 rostliny byl velkym zklamanim.To je ale minulost a od te doby se treba neco zmenilo.My uz to ale riskovat nehcem.

Jirka

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.1.2010 11:43
Pěstuji papriky po domácku již hodně let. Nemám skleník ani foliák, jen zkušenosti. Čím větší a krásnější paprika, tím náročnější na vyklíčení. Je potřeba zajistit zhruba 28°C po celou dobu klíčení. Dále je potřeba zhodnotit jaký druh papriky chci. Papriky určené do skleníku nebudou venku nikdy tak jako na přebalu (jen vyjímečně při odpovídajícím počasí), proto je lepší volit papriky "na pole" a rané odrůdy. Výběr je docela slušný a úrodnost dobrá. Vysévám již v lednu, otužuju jak nejdříve to jde, aby sazenice byly co nejlepší. Část přísady sadím ven již začátkem května. To pro případ že by zmrzlí nepřišli. Ještě odrůdy, které se mi osvědčily pro venkovní pěstování. Všechno jsou sladké odrůdy. AMY - pro časnou sklizeň a přímý konzum, VLASTA - pro konzumaci v technické i botanické zralosti (má sinější stěnu a dá se i zavařit), HAMÍK - pro zobání (i z květináče), GRANOVA - tvrdá křupavá silnostěná pro pozdější sklizeň, ŽLUŤÁSEK - efektní, velká, chuťově výborná. Dále sadím semena z turecké kapie, která jsem vybral z koupených paprik v supermarketu. Ty jsou bez chyby. Pokud máte zájem mohu Vám poslat na zkoušku. Zrovinka zkouším jejich klíčivost z loňských a předloňských plodů (vypadá velmi dobře). Osvědčily se i našim příbuzným na severní Moravě. Dole je jejich obrázek.
kapie
kapie
kapie
kapie
vzadu kapie, před ní žluťásek
vzadu kapie, před ní žluťásek
žluťásek
žluťásek
                     
host - 103.204 (?), 5.12.2022 0:19
Dobrý den, máte i zkušenost s paprikou Tongua???
                     
host - 158.138 (?), 22.2.2023 20:40
Dnes jsem konečně pořídil semínka a už to urychluji v teple vodě, slibuju si od nich, že půjde jíst v technické zralosti a nebudou hořké, kdyby nestihly dozrát. Na podzim budeme chytřejší. Milosk
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 22.2.2023 22:35

Vzbudil jste mou zvědavost: jaká semínka a do jakých podmínek? Kouknul jsem na předešlé příspěvky, které se datují dost let nazpátek a uvědomil si, že vývoj jde dopředu i v těch paprikách. Tedy pokud to všechno není jen komerční humbuk, který přejmenovává staré věci a snaží se je vydávat za pokrok.

S paprikami jsem si trochu vážně, tedy od semínekwink, začal teprve v roce 2019. A ještě strašně drze ve výšce 570 mnm na volném záhonu. A opravdu, ty počáteční výsledky nebyly zrovna úspěch. Ale s pokračujícím globálním oteplováním, a možná i trochu tím, co jsem se naučil, se výsledky rok od roku docela podstatně zlepšují. A loni, díky Matce Přírodě a jejímu počasí, byl naprosto neuvěřitelný rok. Dozrály mi tam i velké červené bachratky Big Red, ne všechny, to přiznávám. A tím mne přesvědčily, že ten skleník možná zase až tak nutně nepotřebuju.

Milan HP

                     
host - 210.156 (?), 23.2.2023 10:23

jestli to je na mne, tak seminka te Tongua F1. Mimochodem, zacal jsem take s paprikami v roce 2019. Sklednik mam uz davno, ale spis jsem tam dal par rajcat a to mi stacilo. Tim, jak starnu, tak mne nejak zaclo bavit "bavit" se pestovanim od seminek. Dostal jsem kdysi od kamarada nejaka seminka papriky, kapie, ktere on dostal od souseda, nikdo nevi co toje, obrovske rostliny, dlouhe rovne papriky, tmavozelene se jist nedaji, strasne horke. Ovsem jakmile zacnou cerne flekatet pripadne uzraji do cervena, nikdy jsem lepsi papriku nejedl. No a od te doby neco takoveho shanim, jen s bonusem, aby v technicke zralosti nebyly horke, ale jedle. Mam totiz pocit, ze uz ty seminka nejsou to prave jako na zacatku, ze se to nejak zprsklo s dalsimi druhy pri spolecnem pestovani. Vzhledem ke tve zalibe si myslim, ze by sis nejaky aspon maly sklenik docela uzil. Popremyslej.

MilosK

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika