Papriky 2022
|
|
|
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.103 (?) 15.1.2022 12:54
vloni jsem po desítkách let s paprikami skončil, ale váš elán mě přesvědčil a tu Parade asi letos zkusím. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.103 (?), 15.1.2022 19:00
vlastně jsem se nevyjádřil přesně, já vloni už papriky vůbec nedělal. Vedle toho, že jsem se každý rok potýkal s mšicemi, mě už přestávalo bavit to plané obskakování od začátku února až do srpna k prvním plodům. A ještě k tomu poslouchat od mé paní, kolik vody ona do nich musela nalít, když jsem se na pár dní vzdálil. K tomu jsem si uvědomil, že ty papriky vlastně ani přes léto nejím, ono je přeci v tu dobu tolik jiné chutné zeleniny a ovoce. Já si s chutí na papřikách pochutnám v zimě a na jaře a vlastně mi tím pádem chutnají nejvíc přezrálé tlustostěnné červené a žluté z obchodu. No a vedle té únavy z pěstování jsem se ještě úplně položil skoro na rok se zády, takže jsem si ani nemohl nic předpěstovat, musela to za mě udělat rodina. Teprve teď mi otrnulo a zas mě chytají roupy. Tak to možná zas zkusím. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 15.1.2022 19:21
Filipe, já ty helmičky řeším slinami, podobně jako vy s vodou. Používáte dešťovou? Někdo mi kdysi poradil, že ty enzymy ve slinách tu helmičku změkčí. Někdy to jde snadno, ale v několika případech to nepomohlo. Možná jsem to nedělal důsledně. Rajčata letos, tedy vlastně už loni, neměla velké problémy, všechny helmičky šly dolů snadno (měl jsem asi 3 či 4 na 15 rostlinkách). No a velký výsev bude až v únoru, plán je 71 semen, helmiček bude mnohem víc.
Ano, taky jsem vysazoval papriky až někdy na začátku června, ale to už měly některé i 5 cm plody a spoustu květů. A na tu nadmořskou výšku (570) jsem měl slušnou úrodu. Ani jsem je nepřikrýval. Myslím, že ani u rajčat ani u paprik moc nevadí, když se vysazují i s plody. Možná to trochu zpomaluje zakořenění, ale ne nijak dramaticky.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 11.2.2022 0:35
Uplynulo už dost času na to, abych vyhodnotil úspěšnost výsevu paprik z 13.1.22. Tedy žádná sláva to není, ale do katastrofy to má také daleko. Tak nějak jsem to očekával.
Celkově vyseto 66 semínek. Vzešlo 40. Tedy malinko přes 60%. Zajímavé ale je, jak si vedly jednotlivé odrůdy. Hybridy naprosto převálcovaly OP. Celkem po namáčení 24 hod v dešťové vodě jsem měl 3 helmičky, všechny s úspěchem odstraněny, jen ta poslední trochu s potížemi. Poslední rostlince trvalo 26 dní než otevřela děložní lístky.
Lungy F1 - exp. 12/23 - 11/15 - 73%; Cynthia F1 - exp. 12/22 - 7/8 - 87,5%; Slávy F1 - exp. 12/21 - 14/18 - 78%, Big Red - exp. 12/22 - 3/7 - 43%. Ze zbylých odrůd Corno Rosso (12/22) a Ornela (12/20) vyšlo pouhých 5 rostlinek z celkem 18. Trochu se mi popletly, takže je shrnuju do jedné kategorie. Procenta raději neuvedu.
A takhle vypadají. Nejsou přisvětlovány, jsou tedy vytáhlé, ale protože pikýruju do kartónů, nebude to na závadu. Přidávám i foto výsevu z konce listopadu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.39 (?), 21.2.2022 13:46
Zdravim, mate nejaky overeny tip na papriku na lečo? Myslim ze najlepsia je tmavozelena, podla toho co pozeram recepty, ale doteraz som pouzival vacsinou Slovakiu v zelenej technologickej zrelosti alebo Amy-ta sa dost rozvaruje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 21.2.2022 19:37
Mám za to, že existují dva (nejmíň) druhy leča: z raných paprik v konzumní zralosti (Lungy, Slávy, Superamy a i Slovakia) a pak z paprik v biologické zralosti - hlavně kapií a bachratek. Mám raději to první na začátku sezóny, když jsou ty papriky křehké a šťavnaté. Čímž ale nechci říct, že to druhé je nějak horší. Ano, u toho prvního je třeba kratší čas přípravy. Amy jsem kdysi měl, ale nějak špatně mi vyklíčily, takže v leču jsem je neměl příležitost vyzkoušet. Obecně můžu říct, že se mi hybridy osvědčují mnohem lépe než nehybridy. Klíčivostí, vitalitou i plodností.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|