Okurky do sklenic bez zavařování, kyselé, povázané celofánem jsme dělali doma, ale jako nálev jsme používali NEDOSLAZOVANÉ Deko, jinak se do sklenic přidával jen kopr. To Deko musí být vychladlé.
Podobně jsme dělali kyselou čalamádu z zelených rajčat, cibule a papriky- 2kg rajčat, 1 kg cibule, 20 paprik nakrájet, smíchat, prosolit (na 1kg dát 1 vrchovatou lžíci soli), nechat odležet 24 hod. Uvařit Deko, nechat zchladnout. Nasolenou zeleninu zlehka vymačkat, dát do sklenic (nemačkat) a zalít vychladlým Dekem. Povázat celofánem.
Ten celofán se někdy dával dvojitě, první se na herní straně navlhčil, aby se vypnul, pak přes něj druhý. To ale hlavně u džemů (bez konzerv.činidel), kde se mezi ty dva celofány dávala špetla Petolu = kys.benzoové jako ochrana před plísněmi. Dnes ty džemy dělám pod víčka, i tu čalamádu a okurky jsem normálně zavíčkovala, v panelákovém sklepě je to lepší, než celofán, víc brání odpařování tekutiny. Lída