Papriky 2022

host - 248.18 (?)
30.6.2022 21:19

Bez zavaření okurky v nálevu s cukrem zkvasí.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 30.6.2022 9:09
Ono jsou to do určité míry hlavně modní trendy a nejen u konzervačních přípravků. Vemte si ten boj mezi sádle a ztuženými tuky, mezi kohoutkovou vodou a petkovou a tak by se dalo pokračovat dál. Mnoho lidí se bojí špetky soli, ale to že si zaneřádí tělo ftaláty z klávesnic počítačů už neřeší nikdo...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3120) - 208.138 (?), 29.6.2022 21:05

Okurky letos slupneme všechny, žádné zavařování - nahoře slavím jakožto sedlák bitvu u Chlumcesad. Zasel jsem do záhonu, jak je mým zvykem, vyšlo 10 okurek, půlku jich něco sežralo. Tak jsem vysel novou várku do sadbovníku doma. Vyrostly krásně. Vysadil jsem je a čert tomu chtěl, že zrovna před pekelnými dny. Takže pokud jich slušně přežije to popálení taky 5, budu mít 10 rostlin. Ale Matka Příroda je někdy fér: povedlo se mi poprvé v životě vypěstoval okurky doma v korýtkách. Partenokarpické, které nepotřebují opylení. A sklidil jsem už dvě kila. Ale jdou postupně, nejsou vůbec ani náznakem hořké a nepřerůstají. Takže je s úspěchem a chutí stačíme likvidovat.

Ale není tam zmínka o paprikách? No, já to asi zkusím na pár malých skleničkách. Myslím, že by to mohlo fungovat.

Milan HP

host - 248.18 (?), 29.6.2022 21:50

Okurky do sklenic bez zavařování, kyselé, povázané celofánem jsme dělali doma, ale jako nálev jsme používali NEDOSLAZOVANÉ Deko, jinak se do sklenic přidával jen kopr. To Deko musí být vychladlé.

Podobně jsme dělali kyselou čalamádu z zelených rajčat, cibule a papriky- 2kg rajčat, 1 kg cibule, 20 paprik nakrájet, smíchat, prosolit (na 1kg dát 1 vrchovatou lžíci soli), nechat odležet 24 hod. Uvařit Deko, nechat zchladnout. Nasolenou zeleninu zlehka vymačkat, dát do sklenic (nemačkat) a zalít vychladlým Dekem. Povázat celofánem.

Ten celofán se někdy dával dvojitě, první se na herní straně navlhčil, aby se vypnul, pak přes něj druhý. To ale hlavně u džemů (bez konzerv.činidel), kde se mezi ty dva celofány dávala špetla Petolu = kys.benzoové jako ochrana před plísněmi. Dnes ty džemy dělám pod víčka, i tu čalamádu a okurky jsem normálně zavíčkovala, v panelákovém sklepě je to lepší, než celofán, víc brání odpařování tekutiny.           Lída

host - 81.144 (?), 29.6.2022 22:06

Já Deko na některou nakládanou zeleninu používám i dnes, nenechávám ho vychladnout, zaleju horkým, 24 hodin nechám odležet, dám do sklenic tak aby se tam vešel i nálev ale všechno zavařuju pod víčka. Já už mám okurky pěkné a docela dost sazenic, ale na spodní zahradě se objevila sviluška. Dnes jsem ji postříkal přípravkem pro kočku vyrobeným ze stolního oleje. Pokud to nezabere příjde na řadu Vertimec.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3120) - 208.138 (?), 29.6.2022 19:07

Mně zatím taky ne, ale dost často je ta zelenina rozměklá. Těch 80°C/20 min je nejčastější rada a tak předpokládám, že odzkoušená. Mikrovlnku nemám.

Díky za info.

Milan HP

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 30.6.2022 15:13
Tak já dnes poprvé zkoušel okurky bez zavařování. Lák jenom ocet sul cukr voda. Nechat chvíli provarit a za plného varu nalít do skleniče s okurkama a kořením a hned zavřít a otočit dnem vzhůru. Jak to dopadne se bohužel dozvím až na podzim... Žena takto dělá povidla a marmelády a navíc bez cukru a chemie a úspěšnost je vždy 100%, tak proč by to neměly přežít i okurky :) Včera na druhou stranu jsem dělal 8kg čalamády s klasickým zavařováním, ale pro mě poprvé v troubě.Tam jsem ale nebyl moc spokojený s kontrolou, resp. nekontrolou teploty a proto ten dnešní postup.

host - 63.183 (?), 30.6.2022 17:17

Myslím, že se to dozvíte dřív.

Vladimír

host - 81.144 (?), 30.6.2022 18:15
Držím palce! A nebo z toho budou kvašáky v lepším případě. Ono se některé ovoce, které teda hlavně zavařujeme v zavařovacím hrnci taky nepodaří a jsou pak ztráty třešně a višně. Ale čalamáda v Deku zavařovaná 20 minut vydrží i když víčko náhodou pustí. Povidla vyráběná starou klasikou vydrží roky i bez zavaření. Do marmelád dáváme kupovaný přípravek.

host - 248.18 (?), 30.6.2022 21:19

Bez zavaření okurky v nálevu s cukrem zkvasí.           Lída

host - 81.144 (?), 30.6.2022 21:28
Zavařoval jsem i kvašáky, ty dávám pouze do osolené vody s kořením, koprem, listem z vína. Nálev se vyleje zaleje se to novým a zavaří 20 min. Nemusí to být propadák, když vezmu v úvahu, že někteří lidi kvasí zelí v sedmičkách u radiatoru.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz