Papriky 2018
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 1.4.2018 6:46
Nejlepší na opylení je stejně jako u rajčat vibrační kartáček na zuby.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2891) - 6.138 (?), 1.4.2018 10:35
Vladimíre, a jak se s tím pak zachází? Kartáčky mají dost tvrdé chlupy, nepoškodí to bliznu? Jsem ochoten si ten kartáček pořídit (na zuby mi to bylo líto), ale jaký? Dík za radu.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 1.4.2018 16:52
To je nepochopení. Jde jen o to, že se využije těch vibrací, část kartáčku která vibruje se přiloží k rostlině a tato začne také vibrovat a to stačí k opylení. K opylení rajčat a paprik venku stačí vítr, není třeba žádný hmyz. Stavba květu papriky a rajčete je totiž taková, že většinou celá blizna je doslova obalená tyčinkami s pylem a tak zatřesení stačí, aby pyl ulpěl na blizně. Nějakým přenášením pylu může dojít k poškození blizny s možným následkem deformace plodu. Ale také stačí občas poklepat rostlinou, je to levnější.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2891) - 6.138 (?), 1.4.2018 18:44
Takže to, co se mi osvědčilo u rajčat, tedy foukání do květenství, by mělo stačit i u paprik? V tom už jsem vycvičenej.
Díky.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 2.4.2018 5:27
Toto píše Ing.Prášil ze SEMO:
pěstování v uzavřené místnosti může být problémem nedostatku opylovačů i pohybu rostlin větrem. Jiný problém se s Vámi zaslaných informací bohužel určit nedá. Uváděná teplota nebude problémem. A pozor, při ručním opylování může dojít byť i k nepatrnému poškození blizny, které má za následek upadnutí květu. Zkuste příště rostlinami v odpoledních hodinách lehce zatřepat.
Také si myslím, když se s tím květem zatřepe, tak pyl bude padat dolů a to asi k opylení stačí. Možná se mýlím, ale květ papriky je vždy v té poloze jak je na výše uvedeném obrázku, asi nikdy nemíří vzhůru. Já jsem nikdy problémy s opylením paprik doma neměl, nikdy jsem se nesnažil nějak pomoci opylování, spíš jsem se snažil všchny nasazené plody a květy při výsadbě vyštípnout.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 95.36 (?), 2.4.2018 7:22
Papriky sú na okraji môjho záujmu, ale vysaiala som v decembri 2 odrody- Slovakiu a Hamík, nevenovala som sa im tak ako rajčinám, po 2 som z nich presadila do väčších kvetináčov, sú stále na východnom okne, možno som s nimi sem-tam potriasla, Slovakia pekne nahadzuje plody, Hamíkovi diteraz kvety vždy opadli, možno to je aj na odrode(inak prvé kvety vylamujem, pre spevnenie rastliniek.) Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2891) - 6.138 (?), 2.4.2018 22:11
Takže ten štěteček je jistota. Napadá mne ale, že při tom mohu poškodit bliznu. Co takhle je za teplého počasí - tady teď má být hezky - vyšoupnout na balkon na nějakou tu hodinku? Větru tady v údolí je vždycky dost, někdy až příliš. Ten vibrační kartáček mi přijde trochu nákladný.
Díky.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2891) - 6.138 (?), 1.4.2018 10:18