Papriky 2018
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2895) - 6.138 (?) 14.1.2018 15:28
Tím si právě, po zkušenostech s rajčaty, nejsem jist. Tedy že výsledek bude stejný. Takhle mám kontrolu a mohu si i vybírat ty nejsilnější. U rajčat mi jasně takhle na povrchu vyšla vyšší klíčivost. A možná je to iracionální, ale ten pohled na kelímky, ve kterých se nadočekávání dlouho nic neděje, mne netěší. Zažil jsem si to s rajčaty. Ale nemám to srdce je vyhodit, takže zbytečně zabírají místo. A čas? Co je čas pro důchodce, byť pracujícího?
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 14.1.2018 15:54
Já jsem vyséval 4.1. Pimiento Najerano Rojo a Českou ranou. 9.1. byla semena naklíčená a zasypal jsem je. Dnes 14.1. už je jich polovina venku. Klíčení při cca 25 °C.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2895) - 6.138 (?), 14.1.2018 19:14
Čili v podstatě stejně jako rajčata, že?
Mám takový dotaz, logicky si na něj odpovídám sám kladně, ale logická odpověď není vždycky ta skutečná. Je rychlost klíčení nějakým vodítkem k ranosti odrůdy? Třeba ve srovnání s jinými? A jsou ty Tvoje rané? Nejen u paprik, ale i u rajčat. Tedy pochopitelně za stejných podmínek.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Bacula - (37) - 18.21 (?), 14.1.2018 22:57
Papriky nakličuji v kokosovém substrátu. Zabalím do mikroténového sáčku a celé je to položené na akvárku. Je tam stabilní teplota, bez průvanu. Zatím klíčím chinnesky, na annumky mi přijde ještě brzy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 15.1.2018 7:51
Rychlost klíčení semen nemá žádný vztah s označením odrůdy jako rané. U plodových zelenin se ranost označuje podle toho, jak dlouho trvá než z opyleného květu vyroste zralý plod. U nás se používají termíny- velmi raný, raný, poloraný, atd. V cizině je často používáno označení DTM (days to maturity) např. DTM raných rajčat je okolo 50- 60 dní. DTM pozdních jako takového San Marzana je cca 80 dní a více. Papriky moc nepěstuji, a ani nevím jestli se u nich DTM používá.
Moje Česká raná je stará česká odrůda. Jestli je opravdu tak raná, budu muset teprve posoudit. Tehdy asi byla jednou z nejranějších, ale jak je tomu nyní, kdy se u nás pěstuje plno nových hybridních odrůd nevím.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář (144) - 167.137 (?), 16.1.2018 13:24
Já to dělám klasicky-nějaký kelímek, výsevní substrát, semínka ca 5 mm hluboko odhadem, postříkám vodou, přehodím igelitový pytlík a dám na prkýnko přímo na topení. Myslím, že teplo je velmi důležité, ne to dát někam na ledničku, říkával prof.Meisl už před možná 20ti lety u Podlahy. Do týdne jsou venku, potom pochopitelně na světlo. Osvědčilo se mi dát každou odrůdu extra do kelímku, protože doba než vylezou je různá a když jsem jich měl vedle sebe víc, jedny už chtěly na světlo a druhý by byly ještě rády za spodní teplo. To všechno - u rajčat i paprik - až první týden v únoru. První sklízím Berosy každý rok do konce května ve foliáku. Takže úplně jednoduše.
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.131 (?), 18.1.2018 8:07
Tak se po dlouhé době také připojuji.U mě už je dílo též hotovo.
Hlavní odrůdou, která mi jde nejlépe, je už tři roky Corno di Torro Giallo, také mám něco málo D di T Rosso, Pimiento Najerano Rojo, Lednická,Almapaprika, Semaroh,Artist, Pálivec,Eva, Ruský kozí roh, Maxitiroh,několik druhů z vybraných semen z koupených plodů typu Ramiro, také různé kapie a běloplodé zeleninové papriky z koupených plodů... z chilli letos jen Pimiento de Padron, jsou skvělé na pečení a plnění, ne moc etra pálivé.
S výsevem se nepárám-do substrátu/letos obyč univerzál, pak přihnojím/,do každého kelímku 4 semena a je to.Klíčím při 23st.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 30.1.2018 18:15
Tak klíčení paprik jsem už ukončil. Všechno klíčilo perfektně. Mám teď problém s tím, co z toho co vyklíčilo mám dopěstovat pro výsadbu.
Pálivé papriky:
Pimiento Diomar, Aji Lemon Drop, 7 Pot Jonah Yellow, Don Padron, Jalapeňo farmers, Ancho Poblano, Jalapeňo Maylon, Antep Aci Dolma, Cheiro Rexa, Fatalii White, Jalapeňo Chichimeca, Ring of Fire, Chocolate cherry, Czech Black, Aji Cristal a Guindila Vasca.
Sladké papriky:
Pimiento Najerano Rojo, Marinin Yazachok, Corno di Toro orange a Doux Tres Long des Landes
Letos asi vynechám můj oblíbený Beros. Asi pro něho nebudu mít na zahradě žádné místo.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
dara1111 - (46) - 254.177 (?), 30.1.2018 19:32
Mám stejný problém, vybrat kolik a co. Pěkně se zadařilo. Chili a sladké papriky už druhý rok pěstuji sazenice pod lampami a je to pohoda. Darina P.
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.131 (?), 30.1.2018 19:40
Tak u mě ještě nějaké odrůdy dokličují, použila sem i stará semena... trvalo to tedy déle.Vypadá to, že toho bude až až, něco asi ani nevyužiji.Včera sem ještě přikoupila odrůdu Monanta, byla ve slevě, tak sem ještě také vysela.
Počítám koncem unora ještě s odrůdou Lednická a Artist, jsou velmi ranné a hodně rychle rostou, a dlouhé předpěstování způsobovalo zakrnění sazenic v kelímku. Kateřina Š.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|