Paprika nasadila květy - je to brzy?

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?)
22.4.2021 20:39

Je vidět, že to máte na kšeft a vše dle mého v pořádku. Samozřejmě každý pěstuje trochu jinak, ale jste ze Znojma, máte vynikající podmínky pro pěstění oproti jiným např. já z Krkonoš. Ano říká se, první květy odštípat, ale já to nedělám a úrodu paprik mám relativně dobrou. Vemte si například toto video. Malá rodinná farma a neřeší nějaké niance. To by nic nestihli a ani by je to podle mě nebavilo. Já si to pouštím, když si chci duševně odpočinout :-) Ať se daří.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 29.39 (?), 20.4.2021 16:18, zobrazeno: 5129x

Dobrý den,

Letos poprvé jsem chtěla zkusit pěstovat papriky - jsem ze Znojma. Odrůda je corno roso.Vysela jsem je 5. března a 30 března přesadila. Nemám skleník, takže na záhon (z jedné strany je kamenná zeď) půjdou asi až po zmrzlých - pokud bude dobrá předpověď tak možná i dříve.

Rostliny jsou vysoké 20 - 25 cm. Nyní se objevily květy a stonek papriky se rozvětvuje na dvě části. Můj dotaz je, co mám s květy udělat? Počkat až vykvetou a odstranit je po odkvetení? Myslím, že tak do týdne vykvetou (možná se pletu a bude to později, nevím).

Zde jsem se dočetla, že se má paprika před vysazením na stanoviště zaštípnout, aby se "rozvětvila" a i výnos má být větší. Také se údajně mají vyštípnout květy, aby měla rostlina sílu na tvorbu kořenů po přesazení ven a nezatěžovala ji výživa plodů.

Nebo je mám zatím nechat "růst a kvést jak se jim bude chtít" a květy (případně malé papriky) uštípat až při výsadbě? 

Já jsem plánovala zaštípnout vršky paprik při výsadbě, aby se více rozrostly do šířky a výnos byl větší, pozdější plodnost by mi nevadila (prý lze papriky jíst po celou dobu růstu, tedy i nedozrálé zelené). To, že nyní nasazují květy, mě překvapilo a nevím co s tím.

Děkuji Vám za rady, Markéta.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 21.4.2021 1:11

Markéto, vidím, že Vaše otázka zůstala bez odpovědi. Nejsem paprikář, ale pěstuju je také. Takže Vám jen řeknu, čím se řídím já, což není zrovna obecná moudrost.

Tedy: nechávám Matku Přírodu dělat, co umí. Všiml jsem si, že rostliny, ať už rajčata, papriky, ale i jabloně a jiné, vědí, co zvládnou a co ne. Takže když není rostlina dostatečně silná, aby květ vyvinula v plod, shodí ho. Samozřejmě důležité je i opylení, které je u paprik mnohem nejistější než u rajčat. Papriky vysévám už v lednu, takže teď už pochopitelně vesele kvetou. Některé květy shodí, některé začnou vyvíjet plod. Možná dělám chybu, ale mým cílem není co největší úroda, ale co nejdřívější a nejdelší. Jedna "bell pepper" ze semínka z papriky koupené v krámu (já jí říkám "bachratka") už se rozhodla ten plod podržet a pracuje na něm. Superamy F1 ještě neví.

A zaštipování za mne udělají mšice (mám je i doma - nepoužívám totiž žádné pesticidy). Mají totiž nejraději ty vrcholové mladé lístky. Když mšice pak, obvykle pozdě, zlikviduju, nezbývá paprice než se rozvětvit. Ne, asi byste neměla poslouchat mé rady. Snad někdo zkušenější nabídne mnohem lepší řešení.  Jen mne překvapilo, jak rychle ty Vaše šly do květu. Corno Roso mám také, ale dávají si na čas. V jaké teplotě je máte?

A ještě jeden poznatek: až je dáte ven, chraňte je nějakou zástěnou před větrem. Ten jim dost vadí.

Milan HP 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 9.142 (?), 21.4.2021 7:49

Ve Znojmě se jistě budou papriky pěstovat trochu jinak než na Vysočině. Zeptejte se někoho v okolí jaké má zkušenosti. Tady se dozvíte spoustu hloupostí, jako například chovat mšice.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 21.4.2021 11:15

Mšice nechovám, jen se jich nemůžu zbavit.

Milan HP

host - 91.196 (?), 21.4.2021 11:24

Na mšice stačí sáhnout nebo přilákat-pořídit spec.vosičkywink. Tazatelka neuvedla, v jaké vývojové fázi jsou ty květy-pupen, poupě, květenstvícool? To, že paprika samovolně, nebo příčinně sprchává je dlouho známá věcenlightened

host - 29.39 (?), 21.4.2021 18:33
Květy jsou asi ve fázi poupěte - je to "malá kulička na stopce" schovaná v listech vrcholu rostliny. Nedokážu to lépe popsat.

host - 230.40 (?), 21.4.2021 8:22

Na tak malych rostlinach se musi vsechny zacinajici kvety nebo zacinajici male plody otrhat jinak sazenice paprik zakrni proto ze vsechnu silu da do plodu   vetvicky paprik se nezastipujou samy se krasne rozvetvi mlade plody nedozratych plodu se nekonzumuji jsou tenkostene a bez chuti       vasek5

host - 29.39 (?), 21.4.2021 9:25

Díky všem. 

Letos chci jenom zkusit pěstování paprik. Když to nepůjde, tak to nepůjde. Až papriky povyrostou a květy se budou dát vyštípnout, tak je vyštípnu. Ale na nějakých rostlinách je nechám a uvidím, co se bude dít.

Papriky mám v nevytápěné besídce. Pokud svítí slunce - teplota kolem 20°C, tak větrám. Pokud je zataženo, bývá teplota okolo 15°C. Na noc je dávám za dveře na chodbu - tam není ani 15°C. Pokud by bylo v noci chladno, tak 5°C, tak v besídce by byla pro papriky moc zima.

Je zajímavé, že corno roso jsou vysoké 20 - 25 cm a amy ani ne 15 cm. U corno roso jsou květy vidět, u amy ještě naštěstí ne. Všechny byly zasety ve stejnou dobu (5.3), podmínky mají stejné. Mám 30 ks corno roso a 50 ks amy.

Já jsem doposud pěstovala jenom rajčata a okurky. Rajčata pěstuji venku na záhoně, ve výšce 2m zaštípávám. Předpěstovávám cca. 100 ks sazenic rajčat, také v besídce, nikdy žádný problém. Přes noc je tam nechávám (neschovávám jak papriky). Při výsadbě většinou nepřerostlé, teď mají tak 15 cm. Letos se bojím, že bude jaro pozdější. Pokud by sazenice rajčat přerostly, tak je hodně utopím. Rajčata vysazuju na stanoviště po zmrzlých. Některá rajčata (cherry) pěstuji na dva výhony. Okurky předpěstovávám v polovině dubna (cca 120 květináčů po dvou semínkách), letos ale tak týden ještě počkám. Okurky vysazuju na záhon až tak týden po zmrzlých, pěstuji vertiko na síti.

Tento postup u rajčat a okurek mám vyzkoušený, úroda dobrá. Minulý rok velice dobrá :) Co nesníme čerstvé, tak dělám rajčatový protlak a lečo, pak sterilizuji. Okurky taky zavařuji.

Ještě jednou díky, uvidím jak rychle ty papriky porostou :) a pak část rostlin zbavím květů.

Markéta

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 79.141 (?), 22.4.2021 20:39

Je vidět, že to máte na kšeft a vše dle mého v pořádku. Samozřejmě každý pěstuje trochu jinak, ale jste ze Znojma, máte vynikající podmínky pro pěstění oproti jiným např. já z Krkonoš. Ano říká se, první květy odštípat, ale já to nedělám a úrodu paprik mám relativně dobrou. Vemte si například toto video. Malá rodinná farma a neřeší nějaké niance. To by nic nestihli a ani by je to podle mě nebavilo. Já si to pouštím, když si chci duševně odpočinout :-) Ať se daří.

host - 29.39 (?), 23.4.2021 19:38

Na kšeft to nemám. Jsme trochu větší rodina a když mám zahradu, tak ji využívám naplno a je to pro mě i relaxace. Ubrala jsem rajčat (dřívější roky jsem pěstovala okolo 140 rostlin rajčat všemožných druhů) a letos zkusím ty papriky. Nebudu to nějak extra řešit - rajčata taky nějak extra neřeším a většinou je úroda velká. Markéta

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz