Paprika do severných oblastí

janko5.5 - (37) - 234.150 (?)
31.12.2013 13:33

Mohol by som vysiať aj AMY ale asi skor ako miluleho roku najlepšie v lednu. A paprika PCR nieje tiež dobrá je to taká oblubena parika.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

janko5.5 - (37) - 234.150 (?), 31.12.2013 13:33

Mohol by som vysiať aj AMY ale asi skor ako miluleho roku najlepšie v lednu. A paprika PCR nieje tiež dobrá je to taká oblubena parika.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 31.12.2013 14:15

Jak uz jsem zde letos casto psal, letosni rok byly papriky venku veklice nadurodne, rekneme 4xnasobna uroda oproti skleniku, urodnost je take dana tim, zda budete sklizet v technologicke ci botanicke zralosti, pokud v technologicke, je jasne, ze sklizen bude vyssi nez v botanicke, proto treba Amy v technologicke, bude vyrazne vynosnejsi nez Slovakia v botanicke.

host - 106.235 (?), 31.12.2013 14:33

Už viac ako 10 rokov pestujem vonku papriku Slovakia. Je to vynikajúca úrodná odroda. Posledné dva roky som skúšala odrodu Nova. Obidve odrody však potrebujú veľa vody na zavlažovanie. Teplota nie je až taká dôležitá. Samozrejme, že v chladnom a sychravom počasí rastú slabšie. Prvé plody obyčajne zberám začiatkom VII. mesiaca. Čo sa týka polohy bývam na podhorí v doline otvorenej na juhovýchod. Dôležité je vysádzať pevné otužilé priesady, nemusia byť vysoké, ale musia mať dobré korene. Pred prípadnými mrazíkmi ich chránim tak, že ich prikryjem senom / starinou, ktorú vyhrabeme na jar na lúke:/ 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.2 (?), 31.12.2013 18:59

Vcelku se dá doporučit pěstování spíše nehybridních a ne příliš tlustostěnných odrůd. Hybridy v takových podmínkách nejsou schopny ukázat své přednosti. Spíše se uplatní "obyčejné" ale je nutno je vyzkoušet a vybrat co se u vás osvědčí. Téměř všichni vám radí AMY a je to opravdu dobrá odrůda. Škoda, že u vás selhala, možná by stálo za zkoušku vyset pár rostlin znovu.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 31.12.2013 14:22

So slovakiou mam problem v tom, ze ked pridu chladnejsie dni/noce, tak reaguje fialovou farbou, takze ju uz dalej pestovat nebudem. Do 610mnm by som ju vonku neodporucal, aj ked to bola niekedy mozno jedna z najlepsich odrôd pre polne pestovanie.

host - 194.65 (?), 23.1.2014 20:13

Mě se vloni velmi osvědčila Slovakia a Rubinova na folii, na volné půde to byla bída. Letos je rozhodně zkusím taky a jeste asi Superamy. Jsem v 620 m.n.m. Jizni Čechy.

host - 149.80 (?), 24.1.2014 10:25

Ja som v 680 m.n.m.a pestujem v skleniku odrody amy, pcr,superamy.Su to odrody ktore som vyselektoval z mnozstva odrod.Rastlinky vysievam v strede januara ked pustaju prave listky presadim a zacnem otuzovat aby nevileteli a neostali tenke a slabe.Zaroven to pomoze etablovaniu po presadeni do skleniku.Zatial som na moje pomery spokojny.S tym ze nedopestujem niektore odrody a nebudem mat plody ako na sackoch som sa uz zmieril.Nech sa vam dari.Miroslav.

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 24.1.2014 17:51

Pro zadavatele: V nadmořské výšce, kterou uvádíte už obecně nelze papriky pěstovat vůbec.Zauvažujte nad skleníkem, ale i tak je nutno vybrat odolné odrůdy, ne kapie!!Vemte v úvahu, že papriky už se venku nepěstují ani ve výšce 400 m.n.m.Jen pro srovnání, já pěstuju v nadm.výšce 270m.n.m, a i tak v nepříznivé roky, často spousta paprik nedozraje, pěstuju různé papriky krom pravých kapií, převážně venku.I já musím vybírat, či experimentuju, ale pak nepočítám se super výsledkem, prostě skouším a nekladu si podmínky na výnos, když vím, že odrůda je méně vhodná.Nejvíce se mi i v této výšce, daří různé typy rohů, a polní papriky typu Amy, Slovakia.Pěstuju i náročnější věci, ale holt, pokaždé to nedopadne.Určitou šancí by pro vás mohla být stará odrůda Severka, je to nejméně náročná paprika do severních oblastí, ale zcela jistě není max. úrodná, vzhledem k tomu, že je to stará odrůda, a rostlina musí bojovat s určitým stresem z méně vhodného prostředí, ale pár menších paprik udělá, i když i pro ni je těch 620m dost.Paprika je vždy teplomilná rostlina, i když jde o nenáročnou odrůdu.Běžně se nedá koupit, ale je možno ji sehnat přes Gengel, ještě přijímají objednávky do 25.2,tato organizace se věnuje semenaření starých odrůd jak zeleniny, polních plodin, ovoc.stromů atd.

host - 41.143 (?), 24.1.2014 10:55

Tak jak pan 194.65 i já považuji Slovakiu i Rubinovu za to nejlepší co se dá pěstovat v naší vesnici ve volné půdě. Spoustu let jsem nepěstoval nic jiného než Amy, byl jsem spokojen, ale co provádějí již zmíněné odrůdy je šílené.  Letos k Slovakii a Rubinove přibude Granova.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4593) - 38.136 (?), 25.1.2014 8:14

Letos budu mít Polňáska, Evu /tu jsem už měl/ a Superamy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz