ja vysadim jen minimum paprik do skleniku - a to jen kvuli prodlouzeni vegetace na podzim, jinak ve skleniku bylo rekneme o 50%mene plodu nez venku, proto sklenik prenecham jinym zeleninam
Taky mám podobnou zkušenost s Pálivcem. Dvě rostlinky jsem dala do skleníku a dvě ven, venku bylo paprik nepočítaně (foto) a ve skleníku velká bída... tak 5plodů na rostlině. Takže Pálivec už bude jen venku. Jinak ve skleníku pěstuji ještě Hamík, Sonar a letos nově Elisabete, ty ale venku zkoušet nebudu.
Jé kybych měl mít na paprikách venku (což u nás nejde 620mnm) ještě víc plodů než ve skleníku, tak nevím co by chudinky rostlinky dělaly. Takhle na nich bylo plodů, že u každé jsem musel mít aspoň 2 až 3 tyčky, aby se pod tím množstvím nerozlámaly.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?),25.1.2013 13:34
Hezký. Resp. nehezký. Dva zcela protichůdné názory. To je docela hustý, řekl by teenager. Kdybych dal u nás v mrazové kotlině, 550 mnm., papriky na pole, jednak bych je mohl vysadit možná v červnu, kdoví jestli. A o sklizni bych si nechal zdát.
Region je důležitý ale počasí neméně, ne-li více. Díky opožděným mrazům jsem nemohl papriky vysazovat po zmrzlých a rostliny si nestačily během června vytvořit kořenový systém který by jim dovolil porvat se s podmáčenou půdou. Rostliny se prostě dusily, na rozdíl od lilků které byly vysazeny začátkem května ale do tunelu pod fólii, a ten měsíc byl prostě znát.
Jednoduché vysvětlení.Nejvhodnější teplota pro pěstování paprik se pohybuje v rozmezí 22-27 °C ve dne a 16-18 °C v noci. Na vysočině se ani zdaleka noční teploty neblíží k optimálním (proto skleník), kdežto na jižní Moravě v létě ve skleníku teplota často překračuje 30 °C (problém s větráním). Když už jsme u těch teplot, mám jednoduchou otázku: Proč v Africe (např.Lybii) pěstují rajčata a lilky ve skleníku?
Také mám stejnou zkušenost jako mičurinec, že u nás se paprikám daří venku lépe. Pěstuji je v kontejnerech a do skleníku je přesunuji těsně před příchodem mrazů.
Pěstování v kontejnerech má i tu výhodu že nedochází k přemokření substrátu tak jako se stává venku na záhoně. Paprika má mít "hlavu na slunci a nohu ve vodě", půda však musí být lehká a propustná.