Obří masitá rajčata

host - 140.143 (?)
14.4.2013 19:39

Také jsem zastánce masitých rajčat. Jen si myslím, že u nás se ještě málo pěstují. Ale lepší se to. Poslední dva roky vídám v zahradnickém centru sazenice rajčat brutus. laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 13.4.2013 15:34

a co odrůda Marmande?Někde je uváděna jako keříková, jinde tyčková?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 13.4.2013 19:00

Já jsem loni pěstoval Marmande jako tyčkové, nějakou úrodu jsem měl, rajčata však byla kyselá a nechutnala mně. Měl jsem semena z Lídlu nebo z Penny (jistě to byla varianta německá). Původně to je odrůda francouzská, velmi oblíbená v Italii. Letos jsem si pořídil semena z Neoseedu, kde je Marmande deklarováno jako determinantní. Tak uvidím.

Mr Big

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 13.4.2013 19:39

no zkusím za rok také, když bude keříkové nevadí, chci na po letech oprášit nějaké ty keříky, jestli se podaří.Vy prý také pěstujete keříkové odrůdy, máte nějaké favority i z české produkce? Nebo jen zahraniční?

host - 140.143 (?), 14.4.2013 19:39

Také jsem zastánce masitých rajčat. Jen si myslím, že u nás se ještě málo pěstují. Ale lepší se to. Poslední dva roky vídám v zahradnickém centru sazenice rajčat brutus. laugh

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 14.4.2013 20:16

Z českých keříčkových jsem zatím pěstoval jen Darinku (spíš je to slovenské) a Šejka. Ani jedna z nich mne neoslovila. Je zajímavé, že poslední dva roky se u mne stal Šejk zdrojem plísně bramborové i když loni skoro žádná nebyla (ale na Šejkovi u mne začala v září). Z cizích jsem vlastně zkusil jen italské odrůdy s tím, že jsem je měl na sušení a zavařování rajčatové drtě. Letos zkouším Pavlínu, RAF, keř. Marmande a zůstávám u těch italských jen po dvou rostlinách.

Mr Big

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 14.4.2013 20:30

já bohužel užila taky hodně plísně s keříkovými rajčaty, ale měla sem pouze Titan, rajčata byla velmi chutná, ale dost toho zařvalo.Snažila sem se je trochu vyvazovat, ale i tak, hlavně je ale ožírali slimáci, kterých bylo u nás v posledních letech kromě lonska až až.Přesto bych je ráda zkusila znovu-dám je do nádob, tak aby neleželi na zemi, třebas to bude lepší.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 14.4.2013 20:49

Já jsem si udělal takové klece z odpadového kovového materiálu, ale přesto to Šejka chytlo i když neležel na zemi. Ale to je jen má zkušenost. Pokud vím tak si ho někteří zde na webu velmi chválí.

Mr Big

host - 184.192 (?), 14.4.2013 23:31

Šejk je super kečupák, ale bohužel i když ho do spodu odlistím, stejně chytne plísen v září... pěstuji ho asi 5.sezon.  Není to hold tyčková odrůda, ty jsou daleko odolnější. Možná by bylo vhodnější tuto odrůdu pěstovat pod krytem, aby na něj nekápla ani kapka. Taky je u Šejka super, že dozrává nárazově, na zpracování ideální.

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 15.4.2013 0:13

V roce 2012 jsem vyzkousel 4 odrudy rajcat pestovat v pytlich.Nejchutnejsi a celkem vynosne byly Tornada.Davam vam za pravdu, ze tato odruda neurazi.Starty... nebyly spatne, ale mneli tuhou slupku.Navic je snad konzumuji uz nejkolik desetileti..jelikoz tuto odrudu pestuji rodice, rodice me zeny... no snad kazdy.Pak jsem mnel nejake cherry... no, bylo to neco jako F1 Start..pozdeji mensi.Chutove nezajimave.Zaradil jsem... jsem si myslel... bombu..a to Tygresse... do sveho osevnihiho pytloveho osevu a zacatek prvnich sklizenych plodu byl zajimavy..sladke ne moc chuti rajcat vyrazne plody.Takze dalsi propad.Navic zacaly pozdeji praskat.Na tento rok jsem zaradil z mych lonskych pokusu pouze Tornada.Dalsi pytlovy pokus bude obnaset tyto odrudy... Azoycha, Delicious, BeefmasterBrandywine Red, Beefstek Pineople, Bejbino F1,Ildi, Cherola F1,Datterino F1,San Marzano, Stupicke polni, Anna Rusian, Uragan F1 a Citronela.Taky mam nejake dve odrudy BG rajcat... masite celkem chutne.Take se mi tady podarilo vymenou sehnat tolik vychvalovanou Devocku.Takze material celkem zajimavy.Mame k vuli pocasi mensi skluz, cca 10 dni, ale uz se tesim na novou pytlovou sezonu 2013.Masita rajcata byly pro mne vzdy zajimavym sortimentem a vynikajicim doplnkem zeleniny v kuchyni.Takze snad od tohoto roku se stanou trvalou sortou mych pestovanych rajcat.

host - 184.192 (?), 15.4.2013 9:22

San Marzano jsem pěstoval loni, na zahradě, kde bylo málo vláhy(nevyrovnaná) to byla bída, výška rostlim 50-70 cm tenké chudinky,  šejky žádný problém, ani jiné české odrudy. U baráku ve stínu se San Marzano dařilo, taky tam byl dostatek spodní vody... je to velmi náročná odrůda na zavlažování patrně nevhodná na polní pěstování.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz