Nezralé feferonky



host - 10.15 (?)
25.9.2015 8:58

Kvalitní sušení je základ. Jestli se má dát paprika/feronka dobře pomlít, musí být naprosto suchá nejlépe hned po vyndání ze sušičky nebo třeba plechu trouby. Neměla by natáhnout běžnou vlhost, pak se neumele kvalitně. Teplota při sušení nesmí být vysoká, hrozí pak černání.

Vysušený lusk se pak rozlomí a semena se vysypou. Drobné druhy feferonek melu i se semeny.

Mletí - melu v normálním robotu sekáčkem potravin - nožem. Dlouho a důkladně. Pak přesypu přes cedník. Výsledkem je jemně mletá pálivá paprika a to co zbude v cedníku jsou paprikové vločky (použití do guláše, do marinády na maso a pod.).

Zelené feferonky se dají zpacovat, ale jen některé druhy:

Jak zpracovat úrodu chilli papriček

Ty, které jsou v zeleném stavu nahořklé, vyhazuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 228.37 (?), 24.9.2015 20:04, zobrazeno: 12463x

Mohou se jíst zelené (nedozrálé) feferonky? Polovina jich stihla zčervenat a polovina ne. Červené nasuším a chěla bych je namlet, ale nevím na čem, protože v mlýnku na pepř mi to nešlo - ucpal se. Nemáte pro mě někdo dobrou radu z vlastní zkušenosti? Předem všem děkuji.

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6649) - 9.135 (?), 24.9.2015 21:20

Jen je hodně suché nahrubo nalámu a pak částečně přeseju od zrníček. Nepěstuju extrémně pálivé, můžu to dělat rukama. Zelené zpracuju podle mírně upraveného receptu. Je to mlask, používám ale rohy (Beros), ne silně ostré opravdové feferony. Ten olej co zbyde je skutečně výborný ke všemu a do všeho.

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 25.9.2015 0:30

Dá se to umlít v takovém tom kávomlýnku s vrtulkou, ale na kafe pak už ten mlýnek k použití není. Pokud nejsou moc zelené, ale jen trochu do oranžova tak je dobré udělat si jako sterilované v slaném nebo sladkokyselém nálevu.

   
host - 10.15 (?), 25.9.2015 8:58

Kvalitní sušení je základ. Jestli se má dát paprika/feronka dobře pomlít, musí být naprosto suchá nejlépe hned po vyndání ze sušičky nebo třeba plechu trouby. Neměla by natáhnout běžnou vlhost, pak se neumele kvalitně. Teplota při sušení nesmí být vysoká, hrozí pak černání.

Vysušený lusk se pak rozlomí a semena se vysypou. Drobné druhy feferonek melu i se semeny.

Mletí - melu v normálním robotu sekáčkem potravin - nožem. Dlouho a důkladně. Pak přesypu přes cedník. Výsledkem je jemně mletá pálivá paprika a to co zbude v cedníku jsou paprikové vločky (použití do guláše, do marinády na maso a pod.).

Zelené feferonky se dají zpacovat, ale jen některé druhy:

Jak zpracovat úrodu chilli papriček

Ty, které jsou v zeleném stavu nahořklé, vyhazuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika