Nezralá rajčata - vaření?
|
|
|
|
host - 214.246 (?) 31.8.2021 18:43
Zelené rajčata jsem krajel na čalamadu v roce 1975. Ano jak se tu píše, s cibuli paprikou a okurkami. Dnes se tomu směju co jsem byl za trou... Už nikdy. Když budu chtít o Silvestra mít na chlebicku rajče, tak si ho koupím. Stejně ho hodně lidi z toho chlebicku shodí.No jsem rád, že nemusím udržovat rajčata do Vánoc. Hned, jak přestanou zrát, nebo je postihne plíseň, půjdou do kompostu. Zatím jsou dobré.Pomalu dozrávají protože je zima. Můj známy byl taky postižený tou rajskou manií.Doktor se ho ptal, když přišel s nějakým problémem, jestli jí rajčata a on mu odpověděl jistě pane doktore, několik denně. A on mu odpověděl, tak je nejezte. Vzpoměl jsem si na to, když pan KUKY psal, že jeho želvy rajčata odvápňují 😂Takže nepřehánět píše v jiném vlákně.
í
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 31.8.2021 9:59, zobrazeno: 5146x
Někde jsem se na internetu dočetl, že se dá s nezralými rajčaty vařit. Mám ale dojem, že nezral obsahují solanin a ten je toxický. Jak to vidíte vy?
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 31.8.2021 11:30
Čtěte dál-např., co se solaninem ten var dělá...
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 31.8.2021 11:36
To jsem četl a párvě jsem se dočetl, že k žádnému razantnímu snížení nedochází. Při teplotě 210Celsia dojde ke snižení o 40%
Z wiki
Home processing methods (boiling, cooking, frying) have small and variable effects on glycoalkaloids. For example, boiling potatoes reduces the α-chaconine and α-solanine levels by only 3.5% and 1.2% respectively, though microwaving causes a reduction by 15%. Deep-frying at 150 °C (302 °F) does not result in any measurable change, though significant degradation of the glycoalkaloids starts at ∼170 °C (338 °F), and deep-frying at 210 °C (410 °F) for 10 min causes a loss of ∼40%.[35] Freeze-drying or dehydration has little effect.[36]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.51 (?), 31.8.2021 12:25
My používali roky zelená rajčata do čalamády (zel.rajčata, paprika, cibule + kyselý nálev), dělá se z nich i čatní. Ale doma vám normálně zčervenají, když je dáte třeba do krabice a přikryjete papírem - v pokojové teplotě. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 31.8.2021 13:01
Myslíte? Z rostlin otrhávám rajčata s náznakem zabarvení. Potom tomu věřím, že dozrají, ale zelená rajčata bez zbarvení jsem ještě nezkoušel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 31.8.2021 18:43
Zelené rajčata jsem krajel na čalamadu v roce 1975. Ano jak se tu píše, s cibuli paprikou a okurkami. Dnes se tomu směju co jsem byl za trou... Už nikdy. Když budu chtít o Silvestra mít na chlebicku rajče, tak si ho koupím. Stejně ho hodně lidi z toho chlebicku shodí.No jsem rád, že nemusím udržovat rajčata do Vánoc. Hned, jak přestanou zrát, nebo je postihne plíseň, půjdou do kompostu. Zatím jsou dobré.Pomalu dozrávají protože je zima. Můj známy byl taky postižený tou rajskou manií.Doktor se ho ptal, když přišel s nějakým problémem, jestli jí rajčata a on mu odpověděl jistě pane doktore, několik denně. A on mu odpověděl, tak je nejezte. Vzpoměl jsem si na to, když pan KUKY psal, že jeho želvy rajčata odvápňují 😂Takže nepřehánět píše v jiném vlákně.
í
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.51 (?), 31.8.2021 22:21
Nemyslím, vím - mám to odzkoušené. Pokud nejsou chycená plísní, ale jinak otrhaná před prvními mrazíky někdy v půlce září úplně zelená kolikrát dojídám červená skoro do Vánoc... Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|