Nejchutnější rajčata

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
12.1.2013 9:09

To vypadá že jde o odrůdy pěstované na profesionální úrovni. Velmi málo se v obchodech při prodeji uvádí název odrůdy, např. to Pollicino u mne skončilo v depozitáři, možná při pěstování řízeném počítači vypadá jinak. Každopádně na přebalu vypadá jinak než na záhoně.

PS. nemají tam soudruzi ze Slovinska chybu v jednotce velikosti plodů? 40 cm velké Pollicino, to by spíše byl meloun. wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 11.1.2013 20:09

Zajímavé výsledky zkoušek cherry rajčat ve Slovinsku včetně chuti.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 11.1.2013 22:27

skoda, ze ty vitezne ruske tam nejsou

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 12.1.2013 8:13

Možná je to škoda, ale přesto jsou tam čtyři odrůdy, které jsou (budou) u nás na trhu dostupné v originálním balení-Sweet Milion, Pollicino, Goldkrone a očekávané Strillo. Hlavním kriteriem není chuť, ale tržní hodnota (výnos) a to při určitém typu hnojení. Jen tak na první pohled je jasné, že čím více základních látek NPK tím zvláště u některých odrůd roste výnos. Ale když se ubírá na hnojení (možná se i zlepšuje chuť?), tak se výnosy jednotlivých odrůd srovnávají. Jistě to chce vyhodnotit si tyto testy podrobněji případně se z nich poučit.

Ještě bych měl dvě poznámky: I mnou očekávané Strillo je pokud jde o výnosy někde na úrovni Pollicina, třeba bude mít exluzivní chuť. Za druhé by mne zajímalo, zda lze opravdu ve Slovinsku získat takový sortiment cherry rajčat (myslím tím v originálním balení).

Protože nejsem velkým pěstitelem cherry rajčat, hledal jsem, jestli nebyly provedeny testy také u jiných typů rajčat, našel jsem starší testy ve kterých mně něco říkaly jen odrůdy Phantasia a Brillantino. 

Jinak za odkaz díky.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 12.1.2013 9:09

To vypadá že jde o odrůdy pěstované na profesionální úrovni. Velmi málo se v obchodech při prodeji uvádí název odrůdy, např. to Pollicino u mne skončilo v depozitáři, možná při pěstování řízeném počítači vypadá jinak. Každopádně na přebalu vypadá jinak než na záhoně.

PS. nemají tam soudruzi ze Slovinska chybu v jednotce velikosti plodů? 40 cm velké Pollicino, to by spíše byl meloun. wink

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 14.1.2013 8:29

Ještě několik poznámek k testům:

1.Testy prováděl Slovinský státní zemědělský ústav (předpokládám nezaujatost)

2.Bylo porovnáváno pěstování v tunelu (dle data výsadby asi s možností přitápění)-v plastovém skleníku-venku, vždy mulčováno černou folií.Způsobu pěstování odpovídalo i hnojení.

3.Chuť posuzována pravděpodobně čísly od 1 do 10. Číslo 3= chutné, číslo 7= ne- chutné (takto uvedeno v tabulce)

4.Výnosy byly největší v tunelu- třikrát tolik než venku, ale chuť byla o jedno až dvě čísla horší než venku. V plastovém skleníku v obou hodnoceních někde uprostřed.

5.Zajímavé je, že rajče Tomatoberry bylo hodnoceno ve všech případech mezi nejlepšími jak z hlediska chuti tak i výnosu, venku dokonce hodnoceno číslem 2. Asi si budu muset zajet do Bratislavy, stejně jsem tam už dlouho nebyl.

6.Smutná záležitost je, že Pollicino (u nás pro mlsné jazýčky) hodnoceno 7-6-7, Goldkrone 8-8-7, Strillo 4-5-5. 

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 14.1.2013 8:38

K bodu 5 a 6, na to jsem přišel i já již před dvěma lety v čistě amatérských podmínkách. wink

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 14.1.2013 9:24

Bohužel Pollicino (můžu potvrdit z vlastní zkušenosti) ani Strillo asi zázrak v chuti nebude, už se letos těším na Tomatoberry a Sungold.
Mám ještě jednu podstatně větší tabulku (cca 260 odrůd, 2003-2012) hodnocení chutí někde v USA, samozřejmě je tam spousta neznámých odrůd, ale i některé známé, třeba Stupické. Tam se na prvním místě umístil Sunsugar těsně před Sungold, Tomatoberry tam není. Kdo by chtěl, můžu přeposlat.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 16.1.2013 11:34

Tak jsem si tu tabulku zevrubně prostudoval.Nejvíce mne zaujala desátá příčka Tigerelly (z 268 hodnocených rajčat). Loni jsem ji pěstoval a jednoznačřně jsem ji odsoudil jako nechutnou (snad jen srovnatelnou s další pruhovanou odrůdou Duo), velké množství kyselin a žádné cukry. Musím přiznat, že po tomto hodnocení jsem začal uvažovat o tom, že Tigerelle dám ještě jednu příležitost a zapěstuji jednu rostlinu. Možná to s ní bude jak s často zmiňovaným Green Zebra. Možná jsem Tigerellu považoval za zralou moc pozdě-až tehdy, když enzymy rozkládaly bílkoviny-proto ta kyselost.

Mr Big

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.1.2013 11:54

no Tigerellu uz pestovat nebudu, je vodova, ale je pravda, ze pokud se podtrhla, chut byla o neco lepsi, musi se trhat v dobe kdy je docela dost tvrda, pak uz je to nechutné bláto

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 16.1.2013 13:10

Tigerellu ne, ne a ne. Chuť nemá a navíc pevná slupka drží měkou vodnatou dužinu pohromadě, stačí nakousnout a jste pokecaný až za ušima.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika