Ano, zkoušel jsem to loni, měl jsem dvě podnože Strong ze semínek, která mně poskytl Mirek. Na tyto podnože jsem narouboval Stupické polní rané, které dle zahraničních zdrojů vykazuje vysokou úrodnost naroubované na podnoži Maxifort. Chtěl jsem porovnat úrodnost a chuť roubovaného a neroubovaného. Z těch dvou se mně podařilo jedno roubování, rostlinu jsem vysadil, ale porovnání jsem už neprováděl, protože všechna rajčata pěstuji na nahrnutých hrůbcích a tak jsem i toto rajče nakopčil (roubovaný spoj byl v zemi), protože pěstovat ho někde zvlášť se mně zdálo nezajímavé (musel bych k němu ještě přisadit pravokořennou rostlinu).
Tentokrát jsem se rozhodl, že si napěstuji klonováním více podnoží, a že pro Stupické polní rané si udělám takový malý, samostatný záhon. To je záměr, ale jak to bude ve skutečnosti nevím.
K dnešnímu dni mně všechna semena vysetá 5.1.2015 vyklíčila. Teď je zasypu a hajdy na okno do ložnice, kde je teplota jen 18 °C.
Něco k jednotlivým odrůdám:
Strong (2 semena)¨- viz výše
Sungold F1- mám sice 22 semen, ale nezaškodilo by kdybych klonováním nějaká semena ušetřil
Datlo- nemile mne překvapilo, že letos nebude toto cherry rajče v prodeji (většinu semen jsem loni rozdal) a tak si chci klonováním vypěstovat ze semen z loňského roku nové rostliny pro svou potřebu a pro mé kamarády
KBX je vlastně rajče Kellogg Breakfast s bramborovým listem, oranžový biftek s výbornou chutí a dobrou úrodou. Z loňských semen mně zůstalo pouze jedno semínko, a protože chci zachovat původní linii, tak bych chtěl mit alespoň dvě rostliny z tohoto jednoho semínka. Jinak další semena této odrůdy mně poskytla paní Kateřina a budu z nich pěstovat alespoň dvě nebo tři rostliny (toto rajče mně opravdu chutnalo).
Zatím se daří. Vladimír