Množení sazenic rajčat řízkováním 2014

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?)
8.1.2015 22:06

Dnes jsem vysela dvě semínka Philovy. Myslela jsem si, že již žádné semínko nemám a když jsem šla vyfotit sáček od Philovy, abych fotku poslala synovi, našla jsem dvě zbylá semínka. Předchozí semena ostatních odrůd jsem vysela 6.1. Měsíční fází se řídím jen při roubování ovocných stromů, při pěstování zeleniny ne.  Jiřina

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 7.1.2015 17:50

V neděli se mně ta semena na klonování nepodařilo vyset, ale v pondělí 5.1.2015 jsem to zvládl. Nakonec jsem vysel Sungold F1(2 s.),Datlo (3 s.), KBX (1 s.) a Strong (podnož pro roubování) 2 s.

Vladimír

mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 7.1.2015 18:09

zdravím, zaujalo mě to roubování, zkoušel jste to už někdy?respektive pokud ano, s jakým výsledkem?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 8.1.2015 10:29

Ano, zkoušel jsem to loni, měl jsem dvě podnože Strong ze semínek, která mně poskytl Mirek. Na tyto podnože jsem narouboval Stupické polní rané, které dle zahraničních zdrojů vykazuje vysokou úrodnost naroubované na podnoži Maxifort. Chtěl jsem porovnat úrodnost a chuť roubovaného a neroubovaného. Z těch dvou se mně podařilo jedno roubování, rostlinu jsem vysadil, ale porovnání jsem už neprováděl, protože všechna rajčata pěstuji na nahrnutých hrůbcích a tak jsem i toto rajče nakopčil (roubovaný spoj byl v zemi), protože pěstovat ho někde zvlášť se mně zdálo nezajímavé (musel bych k němu ještě přisadit pravokořennou rostlinu).

Tentokrát jsem se rozhodl, že si napěstuji klonováním více podnoží, a že pro Stupické polní rané si udělám takový malý, samostatný záhon. To je záměr, ale jak to bude ve skutečnosti nevím.

K dnešnímu dni mně všechna semena vysetá 5.1.2015 vyklíčila. Teď je zasypu a hajdy na okno do ložnice, kde je teplota jen 18 °C.

Něco k jednotlivým odrůdám:

Strong (2 semena)¨- viz výše

Sungold F1- mám sice 22 semen, ale nezaškodilo by kdybych klonováním nějaká semena ušetřil

Datlo- nemile mne překvapilo, že letos nebude toto cherry rajče v prodeji (většinu semen jsem loni rozdal) a tak si chci klonováním vypěstovat ze semen z loňského roku nové rostliny pro svou potřebu a pro mé kamarády

KBX je vlastně rajče Kellogg Breakfast s bramborovým listem, oranžový biftek s výbornou chutí a dobrou úrodou. Z loňských semen mně zůstalo pouze jedno semínko, a protože chci zachovat původní linii, tak bych chtěl mit alespoň dvě rostliny z tohoto jednoho semínka. Jinak další semena této odrůdy mně poskytla paní Kateřina a budu z nich pěstovat alespoň dvě nebo tři rostliny (toto rajče mně opravdu chutnalo).

Zatím se daří.                  Vladimír

KBX
KBX

seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 132.254 (?), 8.1.2015 20:06

Chtěla bych letos zkusit namnožit odrůdu Philova podle rad paní Jiřiny, tak jsem dnes zkušebně vysela 2 semínka.

host - 63.64 (?), 8.1.2015 20:56

Pane Vladimíre, jsem zvědavá, jak se vašim rajčatům bude dařit. 5.1. byl totiž úplněk a to se má jen hnojit, nikoliv sázet. Tak nás potom informujte. Děkuji Michaela

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 8.1.2015 22:06

Dnes jsem vysela dvě semínka Philovy. Myslela jsem si, že již žádné semínko nemám a když jsem šla vyfotit sáček od Philovy, abych fotku poslala synovi, našla jsem dvě zbylá semínka. Předchozí semena ostatních odrůd jsem vysela 6.1. Měsíční fází se řídím jen při roubování ovocných stromů, při pěstování zeleniny ne.  Jiřina

host - 11.8 (?), 8.1.2015 22:55

Myska, co hrozi pocas uplnku vysadenym semenam? Spali ich odraz slnka z mesacneho povrchu?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 9.1.2015 10:54

Musím se přiznat, že jsem také četl kalendáře ve kterých se doporučují termíny zahradnických prací dle postavení slunce a měsíce vůči zemi. Nikdy jsem se tím neřídil. Termíny si řídím podle toho jakou mám náladu tu kterou práci dělat- v neděli se mně nechtělo a v pondělí už jsem na výsev měl náladu. Věřím, že rostliny z výsevu 5.1,2015 se budou mít k světu což už naznačuje stoprocentní klíčení (viz.obrázek). Budu informovat.
           Vladimír

Klíčící semena
Klíčící semena

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 7.136 (?), 9.1.2015 18:03

Já dělám výsevy přesně jako p. Vladimír, když mám čas a nikdy nebyl problém s klíčením a růstem rajčat. Rajčata pěstuji 30let a už jsem i dělal pokusy s výsevem podle lun.kalendáře a bez něj a žádný rozdíl jsem nezjistil.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 13.1.2015 17:15

Semínka zasetá 6.1. umístěná na parapetu již klíčí, kelímky jsem umístila co nejblíže k oknu, aby měla co nejvíce světla ze slunce.  Jiřina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz