Množení sazenic rajčat řízkováním 2014

host - 184.250 (?)
1.3.2015 12:11

Neco mi unika. K cemu je to dobre? Z dvou puvodnich sezanic rajcat jsou nyni opet zase jen dve. Takze jake pak mnozeni? Ale spise mi jen neco uniklo. Muzete mne prosim nakoupnout?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?), 1.3.2015 7:41

moc pekne Jiřino! take mam v planu rizkovat, vysel jsem drive Tomatoberry-ktere je hodne drahe a na nem to odzkousim, nezkousel nekdo jednu rostlinu prezimovat - v pripade, ze dojde osivo je to pak jiz posledni moznost... diky

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 1.3.2015 9:24

Přezimovat jednu rostlinu jsem nezkoušel, ale zasadil jsem někdy v září nebo říjnu 2012 dva zálistky Philovity a postupně během zimy jsem je klonoval (dostal jsem se ke třetí generaci) a v březnu jsem měl cca 25 různě velkých sazenic. Pochopitelně to chce určité teplotní a světelné podmínky, ale ty já mám na okně v ložnici, kde jsem nemusel ani přitápět ani přisvětlovat. Byla to pro mne docela zajímavá zimní zábava. 

Vladimír

host - 184.250 (?), 1.3.2015 12:11

Neco mi unika. K cemu je to dobre? Z dvou puvodnich sezanic rajcat jsou nyni opet zase jen dve. Takze jake pak mnozeni? Ale spise mi jen neco uniklo. Muzete mne prosim nakoupnout?

Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 1.3.2015 12:15

Původní rostliny přece také porostou dál, takže jsou teď čtyři.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 1.3.2015 12:38

Původní rostliny mají nyní čtyři listy, po odstranění vegetačního vrcholu začnou vyhánět zálistky za každým listem, takže 1 + 4 = 5. Původní rostliny jsem měla dvě, takže 2 x 5 = 10 sazenic. Někdy vyraší zálistek i z úžlabí děložních lístků. Takže další zálistky. Ze dvou semínek budu mít minimálně 10 sazenic.    Je to polopatické?   Jiřina

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 7.3.2015 19:47

Dnes jsem pokračovala v řízkování Kosmonauta Volkova, kterému byl uříznut vegetační vrchol před týdnem. K dnešnímu dni mám z každého semínka Kosmonauta 4 rostliny. Postupně pokračuji v řízkování i u ostatních odrůd, dle toho jak dorůstají.  Jiřina

Dnes před řízkováním, začínají růst zálistky.
Dnes před řízkováním, začínají růst zálistky.
Řízky před úpravou
Řízky před úpravou
Řízky po úpravě
Řízky po úpravě
Zasazeno v substrátu.
Zasazeno v substrátu.

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 75.21 (?), 8.3.2015 8:52

Nerozumím tomu proč nezasadíte jenom ten zálisek, má to nějaký důvod?

Děkuji.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 8.3.2015 11:13

V této fázi růstu je zálistek ještě moc malý na zasazení. Musela bych několik dní počkat, až povyroste. Na parapetu by mi vznikala džungle. Mezitím zálistek pustí kořeny z původního stonku a teprve potom pokračuje v růstu, to se už děje na okně v jiném bytě. Takže důvodem je čas, o který zkrátím pobyt rostlin u mne na parapetu.  J.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 23.3.2015 23:09

Přikládám včerejší fotografie "zbytků" původních rostlin po řízkování. Jde o odrůdy Kosmonaut Volkov, Tomatoberry, Finik Oranževyj a Nasťa Slastěna. Na těchto rostlinách zbývají jeden až dva zálistky, lepší ze zálistků bude ponechán k zapěstování sazenice k vysazení do skleníku. Zálistky, které jsou navíc, vylomím a dám zakořenit. U rostlin pro venkovní výsadbu s řízkováním teprve začínám. Zakořeněné řízky již rozdávám po přátelích. Úspěsnost zakořeňování je veliká, dosud mi shnil jeden řízek.   Zdraví Jiřina

host - 102.188 (?), 24.3.2015 7:51

A nemôžu sa jednoducho odrezať z jednej rastliny všetky zálistky a zasadiť do zeme?Je v tom rozdiel?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz