Dostalo se mi vzácné příležitosti otestovat tyto čtyři nové odrůdy z produkce SEMO, které se firmě bohužel letos nepodařilo uvést v dostatečném množství na trh. Jsou to to cherry rajčátka Mini, Bibi, Datlo a Valdo. Jako úplný rajčatový zelenáč jsem je pěstoval v nádobách o objemu 15 litrů v zemině z kompostu. V průběhu pěstování jsem řešil drobný problém s deficitem vápníku, který jsem zažehnal opakovaným postřikem listového hnojiva Wuxal calcium. Jinak to šlo jak po drátkách až do dnešních dnů, kdy mi chemicky neošetřovaná rajčata odcházejí pod náporem plísně bramborové. Překvapil mne celkem bujný růst u všech odrůd, když koncem července měly rostliny na výšku přibližně 2,5 metru, takže jsem musel jejich další růst omezovat. První plody jsme začali sklízet přibližně od poloviny července. Porovnání jednotlivých odrůd:
Mini a Bibi jsou klasická kulatá červená cherry rajčátka, nejsou mezi nimi výraznější vzhledové ani chuťové rozdíly. Odrůda Mini má u většiny plodů dole, v místě odpadlého okvětí malou špičku, špičatý výběžek. Bibi je dole zcela kulaté.
Datlo je vzhledově atraktivní oválné rajčátko tmavě žluté až oranžové barvy. Jeho dužina je v porovnání s kulatými tužší, hodí se proto dobře do salátů.
Valdo je červené rajčátko hruštičkového tvaru. Je z této čtveřice největší a nejplodnější. Avšak u mně jako jediné trpělo výrazným neduhem, což bylo praskání plodů. Deštivé počasí v závěru léta tomu výrazně napomáhalo, nyní jsou prasklé skoro všechny plody. Do prasklin se následně dostává plíseň, která je znehodnocuje. Dalším drobným nedostatkem je horší, resp pomalejší vybarvování plodů, plody nejsou tak sytě červené jako obě kulatější odrůdy.
Při vzájemném porovnání chuti bych já osobně upřednostnil obě kulaté odrůdy Mini a Bibi, které jsou pro přímý konzum měkčí a štavnatější, jinak jsem mezi nimi zásadní chuťové rozdíly nepozoroval. Manželce nejvíce chutná Valdo, které je prý nejsladší, což já nedokáži ani potvrdit ani vyvrátit. V každém případě jsou tato rajčátka ideální ve směsi na jedné misce určené k zobání, protože takto vypadají velmi pěkně a udělají radost nejen pěstitelům, ale i přátelům, kteří přijdou na návštěvu.